A béta 2 kezdete

Elérkezett az idő, hogy több mint 1200 hiba kijavítása után elrajtoljon a második, és egyben utolsó zárt körű magyarítás tesztelés.
Rengeteg e-mail érkezett a béta 1 körüli kérdésekről, gyorsan megpróbálok rájuk válaszolni.

A tesztelői kulcsot nem adjuk ki, mivel a teszt zárt körű. Ez nem azért van, mert mi ilyen önzőek vagyunk vagy egyszerűen imádunk ilyen levelekre válaszolni. Nem. Az 1200 hiba bizonyítja azt, hogy nagyon is szükség van egy olyan tesztelésre, amely nem nyilvános, ahol nem kell attól tartanunk, hogy a fordítás nagyközönség kikerülése után rengeteg kritika ér minket amiatt, hogy milyen minőségben dolgozunk. Nagyon sokan fordítottuk a játék szövegeit, éppen ezért a stílusbeli eltérések természetesek, de elképesztően sok olyan tárgy vagy helységnév is akad, amit nem árt egy elnevezésre hozni. Mivel ezek száma jóval ezer felett van, lehetetlen megjegyzeni mindegyik nevét több millió karakter fordítása közben. Ezért szükséges, hogy a két zárt teszt kiszűrje a nagyon durva hibákat, majd utána már egy sokkal jobban élvezhető fordítással rukkoljunk elő az első nyílt tesztkörben, az RC 1-ben.

Ami pedig körülbelül egy hónap múlva el is kezdődik 🙂
Néhány nap múlva elindul az RC 1-re való regisztráció. Arról majd bővebben akkor találsz infót itt.

Amin még meglepődtünk, hogy többen is megkérdezték, hogy azért zárt-e a béta teszt, hogy később pénzt kérhessünk a fordításért.
Erről természetesen szó sincs. A zártság teljes mértékben a fentiekben leírtak miatt van.
Ehhez kapcsolódóan kiszámítottuk, hogy a mai árakon dolgozva egy Morrowind hosszúságú szöveg, szépen kinyomtatva és hivatalosan lefordítva olyan 12 millió (!) forintot kóstálna.

A béta 2 fordításba nem minden könyv került bele. Korábban úgy terveztük, hogy először minden könyvet lektorálunk, csak utána indítjuk a béta 2-t, de rájöttünk (illetve a többiek jobb belátásra bírtak :P), hogy túl sok idő lenne az. Így most a helyzet a következő.
A hétvégén rendeztünk egy Tábor Light-ot, amin nagyon sok, és nagyon hosszú könyv lett javítva. Ezek tényleg a legnagyobb kötetek, és ezek már benn pihennek a fordításban.
De dolgozunk tovább, a többi könyv sem ússza meg a korrigálást.

A magyarítás eddig úgy néz ki, hogy megy minden kiegészítővel. Több mint valószínű, hogy az alapjátékkal is működni fog, de van egy súlyos naplóhibánk (megnyitásakor mindig kidob az asztalra, de nem minden gépen jelentkezik ez), aminek okára még nem sikerült rájönnünk. Az ügyön dolgozunk, eléggé valószínű, hogy a verziók közötti eltérések az oka. Az a gond, hogy Morrowind javításaiból körülbelül tíz különböző verzió készült…

A béta kettes levelek rögtön útjára indulnak. A levelezőrendszeren nagyon sok változás történt. Sajnos az előző hírlevél sok sebtől vérzett, de remélem, ezzel már sikerül javítani a csorbát. Ha esetleg nem találnád, nézz körül a spam/junk mappában is, Ki tudja.

Összegezve, egy hónap múlva vége a béta 2-nek. Félidő körül megjelenik az RC 1-re való jelentkezés. Addig pedig reméljük, nagyon, nagyon sok hiba kerül jelentésre 😀

Szólj hozzá: