A Microsoft felvásárolja a Bethesdát

MS Solitaire 612 234

A Microsoft Xbox játékstúdiója ma bejelentette a Bethesda felvásárlását.

A Microsoft Xbox csapata bejelentette, hogy 7,5 milliárd dollárért felvásárolják a ZeniMax Mediát (ami mai árfolyamon 6,3 milliárd eurónak vagy 2,28 billió forintnak felel meg). Ezzel együtt jogot szereztek a cég alá tartozó Bethesda Softworksre (akik az Elder Scrolls sorozat mellett még a Fallout elkészítéséről híresek), az id Software-re (a Doom, Quake, Rage, Commander Keen és a Wolfenstein kapcsolódik hozzájuk többek között) és a ZeniMax Online Studios-ra, az Elder Scrolls Online készítőire.

Commander Keen: Goodbye Galaxy gameplay (PC Game, 1991 ...

A Microsoftnál úgy tervezik, hogy a Bethesdát saját vezetőséggel rendelkező, önálló részlegként tartják meg. A tranzakciót a 2021-es pénzügyi év második felében tervezik lezárni.

Két évvel ezelőtt a Microsoft már felvásárolta az Obsidian Entertainmentet, a Neverwinter Nights 2, Fallout: New Vegas, Dungeon Siege III, Tyranny és a Pillars of Eternity sorozat készítőit, illetve az inXile Entertainmentet, a Torment: Tides of Numenera, The Bard’s Tale és a Wasteland 3 alkotóit.

Buy Pillars of Eternity II: Deadfire Beast of Winter Steam

Félő, hogy ezekkel az akvizíciókkal ezen műhelyek újabb játékai kizárólag Xboxra vagy amellett az Xbox Game Pass keretén belül csak Windowsra lesznek elérhetőek, ami semmiképpen sem jó hír egy olyan játékosnak, aki fontosnak tartja a platformok közötti átjárhatóságot és igyekszik elkerülni az egy cégtől való függést.

5 Comments

 1. warg09-30-2020

  Egyrészt örülök, mert így talán megböködik egy kicsit a Bethesdát, éééés talán nem kell majd 10 évet várni két TES játék között. Ha pedig összefognak az Obsidian és InXile íróival, a csillagos ég a határ. 😀
  A Microsoft Store viszont egy halott izé, bár ha csak ott jelennek majd meg az új szerepjátékok PC-re tőlük, nem tudom majd tovább elkerülni… ;-D

 2. Névtelen10-05-2020

  Korábban Feargus Urquhart , kifejezetten boldog volt hogy kéz a kézben járnak ezentúl a Microsoft-al.
  Valahogy úgy fogalmazott hogy ez a megállapodás új eddig ismeretlen ajtókat nyit majd meg. Nyilván eddig soha nem látott mértékben nőtt meg a balance , tehát innentől fogva nem kell a költségekre figyelni, hanem inkább a minőségre. A Microsoft már felvásárolt vagy 15 stúdiót. Nem hinném hogy minden egyes projectbe részletesen bele fognak szólni. Mert akkor egy újabb EA lenne a végeredmény. Igen , hiányoznak xbox konzoljaikról az ütős exclusive címek. Szerintem parádés elgondolás hogy ezek a fejlesztők képesek a AAA játékok fejlesztésére ha az anyagi források realtíve kimeríthetetlenek. Bár ember legyen a talpán Micróéknál aki átlátja ezeket a folyamatokat, és tényleg minőséget fog eredményezni. Mert megvenni egy fejlesztőt nem nagy dolog, de egy ütős Elder 6-ot kiadni már nem gyerek játék ! Ebbe hatalmasat is lehet bukni. Bár gondolom hogy nem csak a Brand-eket akarták avagy a piacot megvenni maguknak, hanem a cél lenyomni a Sonyt minőségi játékokkal. Ha én lennék Phil Spencer, pontosan ezeket a cégeket vettem volna meg én is ! Az ötlet jó. De örülünk e majd a fúziónak ?

 3. feng11-02-2020

  Csak jobb lehet, bármi lesz is.

 4. Névtelen12-04-2020

  Ingyenes lesz a Pillars of Eternity Definitive Edition és a Tiranny is az Epic Games -en !!!
  December 10 től !!!

Szólj hozzá: