Megjelent a Pillars of Eternity magyarítása!

Magyar4

Annak idején – a Skyrim fordítása után – elcsendesedett a csapat, a honlapon található Elder Scrolls wiki javítgatásán kívül nem igazán történt semmi. Őszintén szólva nem is volt csoda, hiszen mindenki nagyon elfáradt, szükségünk volt egy kis pihenésre.

Lassan három éve viszont elkezdett motoszkálni a fejemben az ötlet, hogy míg az Elder Scrolls VI megjelenését várjuk, belevághatnánk egy másik játékba. Elvégre a technikai hátterünk megvan, a támogatás szotsaki személyében szintén. Kár lett volna tétlenül üldögélni, mikor olyan sok remek játék vár még fordításra, nem igaz?

Néhány héttel később szotsaki maga vetette fel, hogy elvállalhatnánk egy játékot, például a Pillars of Eternity kapcsán is többen érdeklődtek. Mivel korábban én már előhozakodtam ezzel, megkérdezte, hogy lenne-e kedvem elvállalni a szervezkedést. Hozzá kell tennem, hogy a Skyrim fordítása alatt csatlakoztam a csapathoz zöldfülű fordítóként, de mivel nagyon szeretem a Pillarst, így vállaltam. Rengeteg segítséget kaptam a csapat több tagjától is menet közben, sok új fordító is érkezett, akik közül többen is igen aktívan részt vettek a fordításban, a lektorálásban, sőt a hibák javításában is. Voltak mélypontok, amikor kételkedtem benne, hogy valaha a munka végére érünk, de mindig volt valaki, aki rúgott egyet a gépezeten, és újra megindultunk előre. 😉

Alig több, mint két és fél évet kellett várnotok erre a pillanatra, de végre elkészültünk!
Reméljük, hogy nektek is tetszeni fog a fordítás, mindent beleadtunk, hogy a lehető legjobb minőségben élvezhessétek a játékot az anyanyelvünkön.

A magyarítás bemutatásához készített rövid, velős vidónk pedig:

Kíváncsi voltam, így kicsit utánanéztem az interneten, és összeszedtem pár érdekes adatot. Ha egy hivatásos fordító vállalta volna el ezt a munkát, az

 • 2,5 évig tartott volna (normál munkatempóban)
 • kb. 9-10 millió forintba került volna (karakterszám alapján)
 • lektorálás és tesztelés nélkül.

Őrület!! XD
Ezek persze hozzávetőleges adatok, egy-két online hirdetés alapján jöttek ki ezek a számok.

A játék hatalmas, és bár a tesztelők rengeteg hibát beküldtek, még így is sok apró hiba maradhatott a szövegekben. A hibajelentéseket továbbra is várjuk, a jövőben valamikor szeretnénk egy javított verziót is kiadni. Köszönjük előre is a segítségeteket!

Fontos megemlíteni, hogy van néhány dolog, amit még nem tudtunk lefordítani (a Kickstarter kép a játék indításakor, a hírek a főmenüben és a Kickstarter támogatók sírfeliratai), de mivel ezek nem tartoznak szorosan a játékélményhez, így nem akartuk miattuk késleltetni a magyarítás kiadását. Ha a későbbiekben sikerül őket lefordítani, mindenképp frissítjük a telepítőt.

A magyarítás Linux, Mac OS és Windows rendszerekre is elérhető.

Ha szeretnétek támogatni a csapat további tevékenységét, itt megtaláltok hozzá minden szükséges információt.

Nagyon kíváncsiak vagyunk a véleményetekre, hogy mennyire vagytok elégedettek a fordítással. Szóljatok hozzá a Pillars of Eternity fórumban is! Regisztrálni természetesen nem kötelező.

42 Comments

 1. Gábriel05-23-2019

  Szuper, gratulálok! Én anno 146 órát toltam bele, kiegészítőkkel együtt, de végül a fő boss előtt abbahagytam, elfogyott a lendület, vagy volt másik játék, már nem emlékszem. Most akkor magyarul is végig tolom!
  Leszedtem a windowsos verziót, de tesztelői ID számot kér…

  • szotsaki05-23-2019

   Köszönjük, javítva 🙂

   (A tesztelői ID-s még a régi változat volt, így aki azt töltötte le ebben a húsz percben, legyen kedves a frisset telepíteni).

   • Gábriel05-23-2019

    Nekem továbbra sem engedi, pedig kb. percenként újra és újra letöltöm, de mindig kéri a kódot. Mit csinálok rosszul?

    • szotsaki05-23-2019

     Hmm, ez fura. Légyszi, először töröld a korábban letöltötteket, majd próbáld meg egy másik böngészőből letölteni. Ezek után Total Commanderben ellenőrizd a fájl SHA1 ellenőrzőösszegét (Fájl > CRC ellenőrzőösszegek létrehozása), hogy megegyezik-e a honlapon megadottal.

     • Gábriel05-23-2019

      Jogos, hagytam a francba a firefoxot, a Chrome az igazi… 🙂

     • szotsaki05-23-2019

      Szóval, akkor működik? 🙂

     • Gábriel05-23-2019

      Igen, azonnal indult, ezek szerint valami beragadt a firefoxnak. Már a karakter alkotásban szöszölök! 🙂

     • szotsaki05-24-2019

      Jó szórakozást! 🙂

 2. Attila05-23-2019

  Köszönöm!

 3. Névtelen05-23-2019

  Nagyon köszönöm a kitartó munkátokat.Az utóbbi időben minden nap fel jöttem az oldalatokra.Nagyon vártam már.Mellesleg meg kérdezem hogy tudjátok e véletlen hol lehet megvenni a játékot.?Mármint a dobozos verziót(Definitive Edition).Elég sok helyen néztem de sehol se lehet kapni.El nem tudom képzelni hogy miért.Mégegyszer nagyon köszönöm a magyarítást.

 4. Shougen05-23-2019

  Köszönöm szépen a fordítást!

 5. Jaqen05-23-2019

  Hálás vagyok Nektek! Köszönetképp jövőhónapban mindenképpen támogatlak Titeket. Ha már tesztelőként nem vettem részt, legalább ez. Köszönöm, és további sok sikert, kitartást a jövőbeli projektekhez. Én pedig remélem, hogy az Elder Scrolls következő része megérdemel majd egy fordítást.

 6. B.Y.CS.05-24-2019

  Üdv nekem valami nem stimmel, pedig évek óta várom 🙁
  https://kepkuldes.com/image/HDfPag <– Itt a kép hogy mi a gond.

  Remélem tudtok adni valami tippet megoldásra!

  Előre is köszi!
  B.Y.CS.

  • szotsaki05-24-2019

   A GOG Galaxyban a játéknál ki lehet választani, hogy 3.7.0 vagy 3.0.7-es verzió települjön-e. Ez utóbbi van legfelül a listában, válaszd ki ezt. Remélem, hogy ez megoldja.

 7. valaki05-24-2019

  Sziasztok!

  Nagyon koszonom en is az aldozatos es kitarto munkatokat, nagyon szegyellnem magam, ha nem tamogatnalak Titeket egy kisebb osszeggel a kozeljovoben ezert a ket es feleves munkaert. Bar 21 fele elosztva ezt nem lesz tul nagy osszeg, de ha mindenki aki csak kiprobalja, kuld nektek hasonlo osszeget, maris jobban fogjatok magatokat erezni.:)
  A magyaritasok.hu-n mar ugy szerepel a hir, hogy egy kisebb piheno utan megint belevagtok valamibe. Talan lehetne valamifele szavazas, hogy melyik jatek legyen az. Merthogy az Elder Scrolls VI valahogy csak nem akar jonni. En speciel nagyon orulnek valamely Shadowrun jateknak vagy esetleg a Fallout 4-nek is. De akar johet majd a Pillars of Eternity 2 Deadfire is.

  • valaki05-24-2019

   Vagy esetleg az Alpha Protocolnak.

   • szotsaki05-24-2019

    Köszönjük szépen a támogatást!

    A következő játék még nincs eldöntve, de a lehetséges kandidátok már megvannak :). Az ezek közötti szavazást csak csapaton belül ejtjük meg, és a jelölt címek közül választjuk ki a következőt. De egyelőre még ne rohanjunk ennyire előre, valószínűleg el fog telni még egy kis idő, amíg úgy érezzük, hogy bármit be tudunk jelenteni.

  • Kamion05-24-2019

   Szia, a Fallout4-et már csinálják mások. Az alapjáték fordítása pl már kész van.

 8. Tinman05-24-2019

  Nagyon nagyon hálás vagyok a munkátokért és ezt támogatás formájában is természetesen kifejezem!

  Egyetlen kérdésem volna, hogy a White March kieget is tartalmazza a honosítás? Ha nem, akkor az várható később?

  Arra kérnék továbbá minden honosítás letöltőt, hogy TÁMOGASSA a csapatot!

  Elvileg itt le van írva, hogy kell: https://www.morrohun.hu/hirek/2009/05/a-csapat-elismerese/

  Ha csak pár 100 Ft-ot tudsz rászánni, az is sokat számít! Gondolj bele, hogy van mondjuk 2000 honosítás használó és mindegyik van annyira lelkiismeretes, hogy legalább 500 Ft-al támogatja ezt a brutális eredményt. Ezek az emberek a szabadidejükből, a játékra szánt időből, a családjukra szánt időből is kénytelenek voltak elvenni súlyos órákat, hogy ez a projekt megszülethessen. Tessék ezt értékelni!

  Nem, engem nem kért meg senki, hogy prókátor legyek, de ilyen elképesztő munkát igen is el kell ismerni, különben egyetlen honosító sem fog maradni!

  • merin05-24-2019

   Szia, igen, a White March kiegészítőket is tartalmazza a fordítás!

 9. AgentZ05-24-2019

  Hatalmas respect és köszönjük!

 10. Tinman05-24-2019

  Szerk.: Bocsi, közben megtaláltam, hogy a fordítás tartalmazza a White March-ot is! OMG! Őrületes munkát végeztetek, egészen elképesztő! Respect!

 11. Daermon05-24-2019

  Gratula és kösziiiii!!!!!!!! :))))
  Pihenjetek egy nagyot aztán mehet a 2 😀

 12. Shed05-24-2019

  Köszönöm a munkátokat. Jó pihenést és erőgyüjtést kívánok 🙂

 13. Pillars_fan05-24-2019

  Köszönöm a munkátokat, nagyon vártam már!
  Steam-es verzióval gond nélkül működik.

 14. Bakk László05-24-2019

  Azt a betyár mindenit! Hány karakterről beszélünk? Gondolom, van némi difi az angol és a magyar között, nekem 5-10%-kal szokott több lenni a magyar.

  • Vik05-25-2019

   ÖSSZES KARAKTER: 5 796 429

 15. Jules Buthi06-15-2019

  Sziasztok, nekem nem akar elindulni valamiért, kikapcsoltam a tűzfalat, a virusirtót, és a user account control-t, de bármennyiszer próbálom indítani, egy kis töltés után abba marad és nem történik semmi.
  Esetleg valakinél történt hasonló eset, vagy tud valaki valamilyen megoldást?
  Előre is köszönöm a választ!

 16. Tacsu06-20-2019

  Hali valaki tudna segíteni? Ha feltelepítem a Steames verzió sajna angol marad és azt látom hogy 3.7.0.1318-as verzió van nekem fent. Valakinek esetleg valami ötlet?

 17. Tefnut06-21-2019

  Sziasztok! Tényleg jó lett a fordítás…azon része, ami magyar lett. Ahogy írva vagyon, jó lesz, ha jön ki valamiéle patch mert elég sok helyen még angol maradt a szöveg(pl elsőként rögtön az első szintlépéskor az osztályleirásból az első ketttő magyar, a többi (10) angol. Kár volt ennyire sietni..

  Tacsu…töltsd le a GOG-os verziót 3.7.0.1318-ast. az biztos jó lesz, nekem is az van, azzal müxik.

 18. Tacsu06-23-2019

  Köszi a tippet sikerült megoldani a GOG-os verzióval

 19. Tom06-29-2019

  Sziasztok!

  Nálam nem telepíti. Miután pontosan megadom hogy hova telepítse (bár automatán is megtalálta), azt írja hogy:
  „A magyarítás csak a Pillars of Eternity könyvtárába telepíthető” és nem tudok tovább lépni…

  Van valakinek ötlete miért?

 20. Zsozé07-13-2019

  NAGYON KÖSZÖNOM A FORDITÁST, nagy munka lehetett!

 21. Tokra09-08-2019

  Nagyon köszönöm a fordítást! Elképesztő munka és kiváló minőség lett!

 22. Névtelen11-24-2019

  Mi a helyzet veletek, hogy vagytok? Mar tobb, mint fel eve nincs semmi hir… A forum latom, hogy ugy-ahogy aktiv

 23. Artorias White Tsibuk01-11-2020

  46 éves fejjel vágok neki.Mindenkinek aki részt vett a fordításban hálás köszönetem!
  Jó azt látni mikor az utánam jövő generáció sincs még elveszve,gratulálok és csak így tovább!
  Bár csak én is angolt tanulhattam volna már az általánosban,,,
  Szóval köszönöm mindenkinek.

 24. […] is olyan régen készültünk el a Pillars of Eternity magyarításával. A visszajelzések nagyon pozitívak voltak, köszönjük a bizalmat és a támogatást! Két és […]

 25. Névtelen02-29-2020

  Köszi a 2. rész is nagyon jó…. van esély annak a fordítására?

  • szotsaki03-14-2020

   Sajnos a minőségétől függetlenül nagyon kevés fogyott belőle, és így még kevesebb azoknak a száma, akik a magyarítására vágynának :(. Ezért úgy döntöttünk, hogy egy népszerűbb játékot, az amúgy szintén kiváló Divinity: Original Sin 2-t kezdjük el fordítani.

 26. Eszenyi Csaba12-17-2020

  Sziasztok!
  Nem sikerült telepítenem a magyarosítást. A steam mappában keresi, de nekem epic storon keresztül van meg és hiába állítom át az útvonalat nem ismeri fel. Tudtok segíteni? Köszönöm!

 27. Dracon12-25-2020

  Sziasztok!
  Nekem is az Epic-es változat van meg és szintén nem engedi telepíteni a magyarítást… Van valakinek ötlete? Köszi!

 28. […] 2019-ben adtuk ki a Pillars of Eternity teljes magyarítását. Azóta viszont sok minden történt körülötte, így ráfért egy […]

Szólj hozzá: