Megjelent a Beyond Skyrim első része: Bruma

Kiemeltkep

A legközelebbi Elder Scrolls játék megjelenéséig még jó pár év eltelhet, de szerencsére addig sem szenvedünk hiányt igényes rajongói modokban, amelyek sok-sok órányi játékidejükkel és új tartalmukkal ismét kalandozásra szólítanak bennünket Tamriel változatos vidékein.

Immár nemcsak PC-re, hanem Xbox One-ra is letölthető a Beyond Skyrim: Bruma mod.

Korábbi cikkeinkben már bemutattunk pár olyan Skyrim modot, amelyek igazán élvezetesnek ígérkeztek. Ezúttal a Beyond Skyrim szintén különleges projektje következik, amelynek az első része, a Bruma júliusban jelent meg PC-n, szeptember elején pedig Xbox One-on. A Beyond Skyrim egy óriási projekt, amelynek hosszú távú célja az, hogy a rajongói fejlesztőcsapat Tamriel összes tartományát játszhatóvá tegye a Skyrim motorján. Ezeknek a provinciáknak jó része az Arena óta nem volt elérhető a rajongók számára. A tervek megvalósítása egy óriási munka, amelynek első gyümölcse a Beyond Skyrim: Bruma mod.

A fejlesztők 2007-2008 táján alapították meg Beyond Cyrodiil nevű kis csoportot, amelynek tagjai annak idején még az Oblivionra készítettek modokat külön-külön és csapatszinten egyaránt. Már a Skyrim megjelenése előtt többen arra jutottak a modder fórumokon, hogy túl sok kis- és nagyszabású modon dolgoznak a rajongók, így a felhalmozott tudás és a belefektetett energia túlságosan szétszóródik, emiatt pedig sok projekt kudarcba fullad vagy nem sikerül elég színvonalasra. 2011 végére megszületett a közös elhatározás, hogy a Skyrim esetében minden máshogy lesz, és felmerült annak az ötlete, hogy több önálló modkészítő csapat együtt dolgozzon. Kezdetben csak a saját, külön készített modjaik egymással való kompatibilitásáról volt szó, később azonban egyre szorosabb együttműködés alakult ki a csapatok között. Nem csak bizonyos egységes alapelemeket kezdtek el alkalmazni, hanem a munkát is felosztották egymás között. 2013-ban megszilárdult a kapcsolat, a csapatvezetők immár közösen hozták a döntéseket, és a különböző projekten dolgozók nyitni kezdtek a többiek felé és kölcsönösen segíteni kezdték egymás munkáját.

A Beyond Skyrim csapat jelenleg nyolc projekten dolgozik, amelyek a következő címeket kapták: Cyrodiil: A szétzúzott királyok székhelye, Elsweyr: Cukor és vér, Iliac-öböl: Pirkadat tornya, Feketemocsár: A világ gyökerei, Roscrea: A mélység hangjai, Morrowind: A csillagsebhelyű kelet, Thras: A korall királyság és Atmora: Az északi expedíció.

A Skyblivionnal és a Skywinddel ellentétben itt nem a teljes előző játékokat ültetik át egy az egyben az új motorra. A történet a Skyrimmel azonos időben játszódik, és a helyszínek is ennek megfelelő állapotban készülnek el teljesen új tartalommal.

A Cyrodiil projekt első ízelítő modja a Beyond Skyrim: Bruma, amely természetesen nemcsak az azonos nevű várost tartalmazza, hanem a környékét is. A település Cyrodiilben található, az égkoszorúi határhoz közel, és nagyobb, mint az átlagos városkák, amelyekkel a Skyrimben találkozhattunk. A Bruma mod játszható területe meghaladja a Dragonborn kiegészítőben megismert Solstheim szigetét, valamint küldetésekben és egyéb tartalomban sem szenved hiányt.

Ahogy fentebb említettük, a Beyond Skyrim projekt keretein belül abban az állapotban készítik el Tamriel tartományait, amiben azok az Oblivion-válság után fennmaradtak. Az Oblivionra tett utalásokon felül az égkoszorúi polgárháború hatásai is megjelennek a modban, például a városban találkozhatunk néhány menekülttel és átutazó katonával.

A Bruma mod küldetéseit teljesítve megtudhatjuk, mi történt a város lakóival az Oblivion-válság után, felderíthetünk ősi ayleid romokat, és egy Solstheim szigeténél is nagyobb és összetettebb területet barangolhatunk be. Ismét bejárhatjuk többek közt a Fagyszirt-ormot, a Felleghajtó-templomot és a Fagytűz-tisztást.

Bruma városát rendkívüli részletességgel építették teljesen újjá és dolgozták át. Több mint 70 lakosának egyedi párbeszédeket, háttértörténetet és cselekvéseket készítettek. Bruma járását pedig számtalan új kazamatával, különleges helyszínnel és megoldásra váró rejtéllyel látták el. A grafikai ábrázolás több egyedi művészeti elemmel bír, mint bármelyik másik eddigi Skyrim mod. Mindezen felül a modba került még számos új cyrodiili fegyver és páncélzat, valamint küldetés- és történetszál. A három órányi eredeti zene mellett több mint 24 000 sor kiváló minőségű profi és fél-profi szinkron is készült a modhoz.

Feltettünk néhány hangulatos képet a modról a galériába.

A mod tökéletesen illeszkedik az alapjátékra, akár meglévő, akár új karakterünkkel egyszerűen átkelhetünk a határon, hogy meglátogassuk Bruma városát.

Maga a mod teljesen ingyenesen letölthető a Nexus Mods-ról, a működéséhez azonban szükséges a Skyrim alapjáték, mindhárom hivatalos kiegészítőjével, vagy a Skyrim Legendary Edition. Ezen felül ajánlanak még egyéb foltokat, amik leírásai szintén a letöltési oldalon találhatók meg néhány hasznos telepítése tippel kiegészítve. További információkat a Beyond Skyrim honlapján találhattok.

A Beyond Skyrim: Bruma egy hatalmas, különböző fejlesztőcsapatok közötti kollaboráció eredménye. A többi projekthez továbbra is lehet csatlakozni, hiszen bőven van még tennivaló, ha ezt a nagyszabású tervet véghez szeretné vinni a csapat. Mindenesetre le a kalappal az eddigi munkájuk előtt, bizonyára sokan játszani fognak még a Brumával az eddigi több mint százezer letöltőn kívül. Mit gondoltok, ti is kipróbáljátok?

Szólj hozzá a fórumban is!

7 Comments

 1. Kiskakas12-08-2017

  A Bruma hol tölthető le magyarul?

  • szotsaki12-18-2017

   A Bruma nem rendelkezik magyarítással, amennyire én tudom.

   Úgy tűnik, hogy sajnos nincs is elég nagy magyar közönsége (rajongóbázisa), hogy lefordítsuk, így valószínűleg nem fogjuk elkészíteni a honosítását. De ha sikerül bebizonyítani az ellenkezőjét, és megmutatni, hogy nagy érdeklődés áll mögötte, akkor mindenről meggyőzhetőek vagyunk :).

 2. pityi12-18-2017

  Mondjuk tuti nagyobb van mint a Pillarsnak 🙂

 3. Névtelen01-06-2018

  Kár… szívesen beszálltam volna a magyarosításba 🙂
  Még friss angolos vagyok! 😀

  • Kiskakas02-05-2018

   .. önállóan is neki lehet állni egy feladat elkészítésnének, legfeljebb lesznek útközben olyanok akik felszállnak a vonatra… illetve a végállomás előtt megjelennek és felkínálják a nélkülözhetetlen segítségüket.

 4. Kiskakas02-05-2018

  …sajnálatos, hogy valaminek a honosítása azon múlik, mekkora a közönség és nem az érdemisége határozza azt meg. Ehhez kapcsoltan rengeteg olyan játék és programnak jelent meg a honosítása, amit szinte alig használnak az emberek … az igényessége vagy a bonyolult használhatósága miatt.
  Itt ez a szinte tökéletesre kigyúrt csoda és persze az egekben járó rajongás a cikk útján is de a honosítás nélkül a magyarság jelentős része csak legyint a cikk tényleges értelmetlenségén… és persze így a fölösleges mivoltján!
  Ez a cikk akkor érne … illetve ért volna valamit ha ott lenne mögötte a kész produkció!

Szólj hozzá: