Az új Skywind videó: Rekindle

Skywind Augusztus 612

A Morrowind rajongók nagy örömére a TESRenewal Project nemrég feltöltött egy kis összefoglaló videót, mely bemutatja, mennyit haladtak az utóbbi időben a Skywind fejlesztésével.

Azok számára, akiknek ismeretlenül cseng ez a név, Skywind az egyik leghíresebb és legjobban várt Skyrim mod, mely az Elder Scrolls III: Morrowind világát igyekszik minél szebben és játszhatóbban átültetni a Skyrim jobb grafikával rendelkező, szélesebb lehetőségeket biztosító motorjára. Hogy miért érdekes annyira ez a projekt? Azért, mert a TESRenewal Project célja ezúttal nem csupán egy egyszerű átültetés, hanem gyakorlatilag a Morrowind kiegészítése, modernizálása, s ezáltal több generáció játékélményének egyetlen nagy, összetett és minőségi modban való összekötése volt.

A TESRenewal Project egy non-profit csapat, mely olyan lelkes Elder Scrolls rajongókból áll, akik idejüket és energiájukat nem sajnálva dolgoznak a modokon. Korábbi projektjük, a Morroblivion szintén nagy népszerűségnek örvend. Ennél is az volt a cél, hogy a korábbi játék tartalmát áttegyék az újabb motorjára. Teljes mértékben sikerült átvinniük és javítaniuk a küldetéseket, NPC-ket, teremtményeket, tárgyakat, mindeközben megőrizve a Morrowind hangulatvilágát. Jelenlegi mellékprojektjük, a Skyblivion, az Oblivion játékot ülteti át a Skyrim motorjára. Mivel azonban a fejlesztők jelenleg a Skywindre összpontosítanak, ez a mod valószínűleg csak sokára fog megjelenni.

A 2012. elején, mindössze nyolc tag közreműködésével elkezdett Skywind projekt célja már kicsit más volt, mint a Morroblivioné. A TESRenewal csapata úgy gondolta, nem elég a régi játékot átültetni az új motorra, valami olyasmit kellene létrehozni, ami teljesen befogadható és élvezhető az Elder Scrolls rajongói közössége számára. Ennek megoldását többek közt maguk a fanok bevonásával, másrészt a Morrowindben található tartalmak kiegészítésével gondolták. A kezdeményezés rövid idő alatt egy igen nagyszabású projektté vált. Mára tizenöt fő taggal együtt közel száz állandó és számtalan ideiglenes, kisebb munkákat elvállaló Elder Scrolls rajongó dolgozik a Skywind modon. Nagy részük a szinkronmunkákban vesz részt, a többiek hangulat- és látványtervezők, 3D modellezők, zeneszerzők, szövegírók, fegyver és páncélzattervezők, valamint programozók.

A munka során többek közt olyannyira átdolgozzák a  Morrowindben található mesh-eket és textúrákat, hogy azok már-már a Skyrim látványvilágával vetekednek, szinkront készítenek az elhangzó párbeszédekhez, vagy éppen új zenét szereznek a játékhoz.

Morrowind az Elder Scrolls játékok egyik legváltozatosabb tartománya. Minden kisebb területe egyedi hangulattal, állat- és növényvilággal bír. Az alábbi interaktív térképes videónak köszönhetően „ellátogathatunk” a Skywind modban eddig megalkotott tájakra:

Mivel folyamatosan zajlanak a munkák, fejlesztések a modon, ezért rengeteg dolog változni fog még, néhány érdekességet és újítást azonban már közzétett a TESRenewal Project csapata. Például a régiek mellett új teremtmények is meg fognak jelenni a Skywindben, melyek a játékban eddig nem látott animációval mozognak majd. Lesznek újabb kazamaták, barlangok és kültéri helyszínek is. Nagymértékben át szeretnék alakítani a perk- és képességrendszert is, bár inkább a Skyrimben megismertre fog hasonlítani. Újdonság lesz még például a szabás mint képesség, valamint a modderek a kovácsolásra és a főzésre is nagyobb hangsúlyt szeretnének helyezni. Lehet színezőanyagokat készíteni, amivel még egyedibbé tudjuk varázsolni a ruhaneműket és a karakterünket, bár ahogyan a Skyrimben sem, páncélzatot és ruhát nem lehet majd egyszerre viselni. A nekromancia is belekerül a Skywindbe, a játékos tetszőlegesen feléleszthet majd egy halottat, hogy az aztán nekromanta szolgájává váljon. Ugyanúgy kíséri majd karakterünket útjain, mint a skyrimbeli követők, csak fejleszthetőek is lesznek. Szintén érdekes újdonságnak számít, hogy mivel a Morrowind játék alig tíz zeneszámot tartalmaz, a lelkes rajongók a Skywindhez több, mint 3 órányi új, egyedi zenét szereztek.

Néhány hangulatos kép a Skywind világából:

Jelenleg nem letölthető a Skywind, mivel még rengeteg feladat vár a modderekre, a készítők pedig egy teljes, egész játékélményt szeretnének átadni majd a rajongók számára. Hivatalos megjelenési dátumot sem tettek közzé, mivel a csapat non-profit volta miatt nehéz pontosan tervezni és szervezni. Annyi azonban már biztos, hogy a modhoz szükséges lesz az eredeti The Elder Scrolls III: Morrowind játék a Bloodmoon és Tribunal kiegészítőkkel, valamint a The Elder Scrolls V: Skyrim a Dragonbornnal.

Addig is, a TESRenewal Projectet tudjátok közvetetten támogatni anyagilag, ahol a befolyó összeget az egyik vezető csapattag kapja, mivel hivatalosan nem fogadhatnak el pénzt a munkájukért. Ha elegendő tehetséget és lelkesedést éreztek magatokban ahhoz, hogy egy ilyen nagyszerű kezdeményezéshez hozzájáruljatok, csatlakozhattok is a csapathoz weboldalukon keresztül.

Amennyiben felkeltette az érdeklődéseteket a Skywind, érdemes feliratkoznotok a mod hivatalos YouTube csatornájára, vagy ellátogatni az Imgur oldalukra. Több információt a csapatról és projektjeikről pedig a weboldalukon találhattok, ahonnan a Morrobliviont is letölthetitek.

A Skywinddel kapcsolatosan további ötleteket a Skywind fórumban kaphatsz.

7 Comments

 1. Sovngarde09-20-2015

  Szuper lett a cikk. Eddig azt gondoltam, hogy ez a projekt sosem lesz kész, illetve hogy förtelmesen bugos lesz. De most kedvet kaptam hozzá. Remélem a magyarítás is hozzá lesz fabrikálva, ha lesz időtök. 🙂

 2. Hunemperor09-25-2015

  A magyar szöveg nem ugyanaz lesz benne, mint a Morrowind játékban?
  Köszönjük a cikket, sztem jól össze lett foglalva.

 3. Atlaimond10-25-2015

  Nekem egy kérdésem lenne. Hogyan érted, hogy szükség lesz a „The Elder Scrolls III: Morrowind Bloodmoon és Tribunal kiegészítőkre, valamint a The Elder Scrolls V: Skyrim a Dragonbornnal.”?

  Nekem ezek meg vannak lemezen eredetibe. De az ‘Elder Srcoll V: Skyrym +2 DLC’ már Steam-en van meg nekem. Szóval akkor lehet meg kell vennem Steam-en is a régi játékokat ehhez?
  Van információ erről?

 4. Névtelen01-25-2016

  a régi morrowind magyaritás nem lesz jo hozá?

 5. Arwy03-11-2016

  Hunemperor: Nem, a hatalmas mennyiségű új tartalom miatt rengeteg új párbeszéd is belekerül majd a Skywindbe, emiatt sem lesz jó (legalábbis ha kompatibilis is lenne semmiképpen sem lenne elég) a régi Morrowind magyarítás hozzá.

  Atlaimond: Szerintem nem fog gondot okozni, hogy a követelmények egy része neked csak Steamen van meg. Azt hiszem, a cikk írásakor még nem említették, de a Dawnguard is kelleni fog a Skywindhez.

 6. […] Előző cikkünk óta rengeteg újdonsággal bővítették a Skywindet, hihetetlen, hogy mennyi munkát fektettetek bele a lelkes önkéntesek. Megjelenési dátumot sajnos továbbra sem tettek közzé, a nagy előrelépés mellett azonban az is kiderült, hogy a Dragonborn DLC szintén elengedhetetlen lesz a Skywind telepítéséhez. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogyan haladt az elmúlt évben a projekt. […]

 7. […] a Skyrim motorján futó, felturbózott grafikájú Oblivionról, a Skyblivion modról! Korábbi cikkeinkben már írtunk a TESRenewal Projectről, amelynek tagjai a Skywinden is dolgoznak. A Skyblivion […]

Szólj hozzá: