Öreg róka nem vén róka – Morrowind Overhaul 3

Morrowind Overhaul 3 612x234

Réges-régen, 2002-ben, éppen kezdett elterjedni a Pentium 4-es processzorcsalád, és abban az évben még szinte mindenkinek GeForce 2-es videokártyája volt, pár gigabájt háttértárral. Azokban a „lassú időkben” jelent meg a Morrowind (és ezért nem mellesleg éppen az idén lett tíz éves).

E tíz év alatt rengeteget fejlődött a technika, sokat javult a játékok grafikája, kidolgozottabb lett a fizika, de e régi játék élménye semmit sem veszített fényéből.

Ha pedig „mindössze” annyi a gond, hogy néhány textúra ráncfelvarrásra szorul, a pluginokat kicsit rendbe kell szedni, és mindezt egy automatizált folyamat kell hogy segítse, akkor KingPix és csapata siet segítségünkre, hogy a Morrowind Overhaul két gigabájtos telepítőjének letöltése és elindítása után máris élvezhessük a Morrowind teljes élményét idei kiadásban.

Ami pedig még jobb hír: mindez a magyarításhoz igazítva!

A 3-as verzió újdonságai:

 • teljesen automatizált telepítő;
 • egy hasznos beállító program, ami automatikusan, de beállíthatóan konfigurál szinte mindent a teljesítménnyel kapcsolatban;
 • rengeteg hibajavítás (nincs a kiadáskor ismert hiba);
 • új pluginok hozzáadva és sok régi frissítve;
 • játékbeli teljesítményjavulás;
 • részletesebb dokumentáció.

A telepítési sorrend a következő legyen, ha nincs telepítve a Morrowinded a gépedre:

 1. Morrowind, Tribunal, Bloodmoon telepítése
 2. A Bloodmoon 1.6.1820-as patch telepítése
 3. A Morrowind Overhaul 3 feltelepítése, majd a Morrowind.exe átmásolása biztos helyre
 4. A Morrowind magyarítás telepítése, de a vizuális segédletek nélkül
 5. A magyarításhoz igazított fájlok felülírása a Data Files mappában
 6. A Morrowind.exe visszamásolása

Az egész csomagot a következő helyekről tudod letölteni:

A letöltés és telepítés után ne felejtsd el felülírni a magyarított fájlokkal az eredeti .esp-ket. Ezeket megtalálod a Morrowind szekciónk pluginok részlegében.

Három apró megjegyzés:

 • Ha a már létező magyarításra telepíted rá az Overhault, akkor először másold ki a „Fonts” mappát, majd a telepítés után másold vissza azt, így nem romlanak el az ékezetes karakterek.
 • A magyarított változat nem tartalmazza az AtmosphericSoundEffects-3.0-Tribunal.esp fájlt, így azt az indítóban ne jelöld majd be.
 • A Morrowind Patch 1.6.5 Beta (BTB Edit).esm sok angol szöveggel kapcsolatos hibát old meg, de ezt a fájlt nem fordítottuk le, így bár az angol szövegek a korábbi hivatalos rossz helyett helyesek lesznek, de nem lesznek magyarok. Ha zavar az angol szöveg a játékban, kapcsold ki ezt a beépülőt.

Ha kérdésed lenne a telepítéssel kapcsolatban, nézz be a Morrowind fórumba!

Az előző verziók képernyőmentéseiért és az akkori beharangozó videóiért nézz szét a kapcsolódó hírekben.

14 Comments

 1. KeV8911-07-2012

  Eszméletlenül szép és részletes lett, korábban csak azért nem töltöttem le, mert zavart, hogy nincs automatikus telepítője. Most viszont már semmi nem állhat az utamba, hogy ismét felvegyem a virtuális túracsizmám és visszatérjek kalandozni Morrowind régióba. Az pedig már csak hab a tortán, hogy mindezt a saját anyanyelvemen is megtehetem, amiért ismételten szeretnék köszönetet mondani nektek, kedves MorroHun Team! Páratlan munkát tettetek le az asztalra, amit páratlansága ellenére hamarosan másodszorra is megismételtek. Csak így tovább! 🙂

 2. Gergő11-15-2012

  A magyarítás telepítésekor pontosan mely komponenseket nem szabad feltenni?

 3. Tyrkir11-20-2012

  Én akárhogy próbáltam nem bírtam müködésre bírni, az egyik lépésnél mikor kikell választani hogy milyen fákat meg…stb-t akarok ott kipróbáltam minden lehetőséget még azt is hogy a legalacsonyabbra leveszek mindnet de még úgy is lefagyott mindig. Kár, pedig nagyon látványos.

 4. derze11-22-2012

  nekem sem sikerült elinditani 😀

 5. derze11-23-2012

  A puldingokat is felkel telepíteni a magyaroaítás során?
  „A Morrowind magyarítás telepítése, de a vizuális segédletek nélkül” ez mit akar jelenteni?
  Elöre is köszönöm a válaszokat 😀

 6. Zsombor02-13-2013

  Sziasztok, feltelepítettem mindent a leírtak szerint, játék közben mégis néha kifagy, ennek mi az oka?

 7. Rick06-17-2013

  Azt tudnám miért nem lehet válaszolni ezekre a kérdésekre!!!

 8. aélskd08-12-2013

  „A Morrowind magyarítás telepítése, de a vizuális segédletek nélkül”

  konkrétabban? please?

 9. krics4408-12-2013

  Szerintem arra gondolnak, hogy a magyarításhoz mellékelt grafikai modok közül egyiket se telepítsd.

 10. Aélskd08-13-2013

  már próbáltam úgy is, csak a fordítást teszem fel morrowindhez + a 2 exp-hez, minden mást kihagytam (pluginok, térképek, walkthrough, etc), de overhaullal sehogyse megy, pedig mindent úgy csinálok, ahogy a leírásban van. rányomok az új játékra és ott vége is a dolognak, esc-kel kilépek és ennyi. van akinél működik ez?

 11. Ga-Te04-20-2015

  Tényleg valaki elmondhatná, hogy mit takar pontosan? A telepítő során mely összetevőket nem szabad engedélyezni? Az overhaul 3.0 nekem nagyon szépen működik de ahogy felteszem a magyarítást játszhatatlan és összekuszálja az egészet. Valaki válaszoljon már erre tényleg!

 12. Ga-Te09-30-2016

  Látom 1 év alatt nem sikerült reagálni. Gratulálok morroHUN team! Igazi hun hozzáállás.

  • szotsaki09-30-2016

   Ha figyelmesen elolvasod a hírt, megtalálod benne ezt: „ha kérdésed lenne a telepítéssel kapcsolatban, nézz be a Morrowind fórumba!”. Miért hun hozzáállás ez?

 13. Raimhol06-01-2019

  Ha akarnátok sem tudnátok ennél bonyolultabb telepítést gyártani… Nem értem miért nem lehet egy olyan módcsomagot, vagy módot gyártani, ahol rámész arra, hogy MOD.exe, és cső. Feltelepíti úgy ahogy kell, és nem kell informatikussá válnom ahhoz, hogy egy játékra rátegyek egy szebb grafot, és egy magyarítást…

Szólj hozzá: