Friss infók az E3-ról

Dawnguard E3

Véget ért a tizennyolcadik Electronic Entertainment Expo (közismert nevén E3), a játékvilág legnagyobb éves rendezvénye, amelynek most is Los Angeles adott otthont. Kaptunk egy-egy ízelítő videót az Elder Scrolls Online-ról, illetve a Skyrim nemsokára megjelenlő kiegészítőjéről, a Dawnguardról is.

The Elder Scrolls Online

A videóban számtalan tájat megcsodálhatunk a készülő MMO-ból, néhány ezek közül ismerős lehet a veterán Elder Scrolls fanoknak. Paul Sage vezető fejlesztő szerint fontosnak tartják, hogy a régi játékosok újra megcsodálhassák a sorozat korábbi részeinek egy-két jellegzetes helyszínét. Megtudtunk néhány dolgot a szintrendszerről: a többi MMO-hoz hasonlóan először ki kell majd választanunk a karakterosztályunkat, azonban innentől kezdve szabad kezet kapunk hősünk formálásában. Egy perk-rendszerre számíthatunk, ahol teljesen a saját játékstílusunknak megfelelő képességeket választhatunk majd, az ígéret szerint minden eddiginél részletesebben testreszabva ezzel hősünket. Paul célozgatott még arra, hogy esetleg a perk-rendszer segítségével válhatunk majd farkasemberré, illetve vámpírrá.

A harc valós időben fog zajlani, megtartva az összes megszokott cselekvést, mint például a blokkolás, vagy a lopakodás. Azonban sok más MMO-tól eltérően nem lesz előírva csapatunk összetétele. Tegyük fel, hogy bemegyünk egy kis csoporttal leverni egy bosst. Nincs gyógyító a társaink között? Semmi gond. A TES Online-ban mindenki azt játszhat, amit szeretne, akár pusztán közelharcos karakterekből álló csapattal is diadalmaskodhatunk. Ezzel az újítással elkerülhetőek a sokszor órákig tartó várakozások egy-egy kívánatos karakterosztályra. A megjelenés továbbra is 2013-ban esedékes.

https://www.youtube.com/watch?v=iiHMdCF9kNc

Skyrim: Dawnguard

A Skyrim első kiegészítője rengeteg izgalmas órát ígér. A történetről nem árultak el túl sokat, egy azonban bizonyos: a DLC a vámpírokra fog koncentrálni. A játékos választás elé kerül majd, hogy vámpírlord, vagy inkább vámpírvadász szeretne lenni (az utóbbi frakció neve a Dawnguard).

Vámpírlordként a farkasemberekhez hasonlóan második alakot ölthetünk, és ebben a formában hasznáhatjuk vérszívó képességeink túlnyomó részét (kísérteties a hasonlóság az Underworld filmek ősi vámpírjai és eme alak között). A videóban látható, hogy a magasba taszíthatjuk majd ellenfeleinket, vízköpőket idézhetünk magunk mellé, rövid időre denevérekké változhatunk, majd újra testet ölthetünk pár méterrel arrébb, egyfajta teleportálást végrehajtva. Todd Howard beszélt még egy új megtanulható kiáltásról is, melynek neve soul tear, és segítségével szó szerint kitéphetjük ellenfeleink lelkét, így téve őket élőhalott szolgáinkká. A vámpírok saját perk-rendszert is kapnak majd, csakúgy, mint a farkasemberek. Utóbbira azért van szükség, hogy szintlépések során a bennünk lakozó fenevad is erősödhessen, így a játék későbbi szakaszában is hasznát vehetjük majd.

Ha a vámpírvadászok mellett tesszük le a voksunkat, akkor is sok újításra számíthatunk. Ezek közül talán a legfontosabb a nyílpuskák megjelenése. Az új fegyver sokkal nagyobbat sebez, mint az eddig használt íjak, és azoktól eltérően azonnal el lehet sütni, sokkal mobilisabbá téve így a harcot (bár az újratöltés időigényesebb). A fegyver nem kap külön perkeket, ha íjászatban otthon vagyunk, a nyílpuskával is halálosak leszünk. Újdonság még a sokak által várt lovas harc, ami a hírek szerint a Skyrim 1.6-os javításában is megtalálható lesz. Sok új kovácsolható tárgyra is számíthatunk, mostmár például sárkánycsontokból is készíthetünk fegyvereket, amelyek a daedric társaiknál is jobbak lesznek.

A Dawnguard bétatesztelése egy hét múlva kezdődik, a tervezett megjelenési dátum Xboxra június 26.-a, a többi platformról egyelőre nincs információ.

https://www.youtube.com/watch?v=7UEQFp4tzQc

Én személy szerint tűkön ülök, ami a Dawnguardot illeti. 🙂 Nektek mi a véleményetek? Várjuk a hozzászólásokat, és nézzetek be a Skyrim és TES Online fórumainkra is!

16 Comments

 1. Hufty06-08-2012

  Az Elder Scrolls Onlinet nagyon várom. Mindig arról álmodoztam, hogy mennyire klassz lenne bejárni Tamrielt. De hát, melyik Elder fan nem? 😀
  Ami a Downguardot illeti, minden vámpírt kicsinálok…

 2. Alduin06-08-2012

  Én ezt a kiegészítőt jobban várom idén mint bármely teljes értékű játékot. Anno a Fallout 3 kiegészítökre sokkal kevesebbet kellet várni és nagyszerüek lettek ebböl dupla annyi idő alatt biztos valami kiváló lesz

 3. Alboin06-08-2012

  Nekem kicsit hiteltelen a női műsorvezető meg a sok csaj a háttérbe :D.
  ESO: Szerintem nagyon jó lesz, forradalmi ötletek amik a nem kockák számára is élvezhetővé teszik az MMO-t.
  Dawnguard: Anno azért lettem farkasember mert a vámpírnak nem volt semmi formja csak vért szipolyozott és mágus karakterhez jól jön közelharcra… akkor most ha farkasemberként a vámpírokhoz csatlakozok mi lesz velem? 😀

  • Vienna06-17-2012

   vérfampír XD :3

 4. Dr.UnGrammar06-08-2012

  Köszönöm a cikket!
  Hol is kezdjem hát? Wow a műsorvezető nő tényleg elég hiteltelen, őszintén sajnáltam Todd-ot.
  Ami a játékokat illeti; nos a TES.O-val kapcsolatban majd a teljes mű megjelenéséig várok az ítélettel, eddig nagyon úgy tűnik, hogy tényleg a kedvezni akarnak az öreg rókáknak is, ami hálás dolog lesz, ha majd tényleg megvalósul a kész termékben is.
  A Dawnguardot én is nagyon várom. Hónapok óta nem nyúltam a Skyrimhez érdeklődés hiánya miatt, és őszintén szólva ezzel a vámpírvadász frakcióval újra felcsillanni látszik a remény a játékkedvhez. Most különösen az sem bánt, hogy a konzolosok előbb kapják meg. Szerencsétlenek simán kaphatnának modokat, ha nem lennének olyan gyökerek a konzolgyártók, és ha jól tudom a patchek is később érnek hozzájuk; így pedig simán megérdemlik, hogy előbb kapják meg a DLC-t csórikáim (ezt nem sértésnek szántam).

  • Alduin06-09-2012

   Nem minden konzolos csak az xboxos kapja meg elöbb
   Hála a microsoft jó anyagi körülményeinek

 5. TGWH06-09-2012

  Egész biztatóak, de a fejlődési ágakról és a képességekről elég kevés szó esett… én még mindig félek, hogy túl egyszerű lesz, csak a látvány meg az új ötletek nem lesznek elegek egy tényleg piszok jó mmo-hoz.
  Kérdés mennyi lesz az ára? Havidíjas lesz-e? Néha talán még játszanék is vele, bár a grafika eléggé Fable-s vagy wow-os…

 6. Mr Trololo06-10-2012

  mocskos xbox

 7. Hedzsooo06-12-2012

  TGWH: Néha talán még játszanék is vele, bár a grafika eléggé Fable-s vagy wow-os…

  – Ember, most akkor inkabb WoW-os, vagy inkabb Fable-os szerinted?

  Csak mert a ketto elegge kulonbozik, mondjuk egyikkel sem jatszottam sokat, a Fable: The Lost Chapters-t leszamitva, ami maig kevencek koze tartozik…

  Szerintem amugy se a Fable-re, se a WoW-ra nem hasonlit. Plussz egeszen jol nez ki MMO letere. Eddig en nem is mernek panaszkodni ra, aztan persze majd meglatjuk futsa kozben a sajat vasunkon is.

  • Dr.UnGrammar06-12-2012

   A WoW és a Fable képi világa is a nyugati rajzfilmekből ered, és szerintem erre gondolt TGWH is. Egyszerűbb példával: ezzel a stílusú grafikával nem tudnál olyan szép karakterportrékat csinálni, mint a Skyrimben, mert az elnagyolt vonások és arcjellegzetességek miatt, inkább hasonlítana az egész valami japán cucchoz, mint igazi középkori képhez.

   De javítsatok ki, ha nem így van!

   • Hedzsooo06-12-2012

    Bocs! Mar javitok is, de nem kotekedes keppen, csak szerintem a KELETI kepi vilagra gondoltal, plane a WoW eseteben szembetuno szerintem. A TES ellenben nem hasonlit ra, meg ez az TES MMO sem igazan, persze hangyanyit nehany vonasban lehet szedett onnan is, a keleti kulturabol, sot lehet lesznek teruletek, meg pl. fegyverek, pancelok is amik csak a keleti kulturabol meritenek, de tulnyomo tobbsegeben a TES nem eppen a keleti stilust adja vissza szerintem.

    Most is vannak ugye a Skyrim-ben pl. katanak, (…Vagy csak modokkal? Nehez eldontenem, mert mar rengeteg modot hasznalok a jatek kezdete ota.. :D) de osszessegeben keves keleti elemet hordoz magaban a grafikai stilusa szerintem.

    Szoval a WoW-ot es a Fable-t is kar hasonlitani a TES-ek grafikai stilusahoz, ezt akartam csak megjegyezni, kihamozni az egeszbol.:) Ennel a TES MMO-nal detto ugyanaz a helyzet. Lehet hogy stilizalnak par dolgot, mert ugye csak MMO lesz, de szerintem nem egy uj WoW-ot akarnak nekunk piacra dobni a Bethesda-nal es igyekszenek megtartani a sajat stilusukat, abrazolasmodjukat itt is, amennyire egy MMO-nal ez lehetseges persze.

 8. Dr.UnGrammar06-12-2012

  Én arra céloztam, hogy mikor az amerikaiak átvették a japán rajfilmek képi világát, akkor alakult ki az efféle ábrázolás. Az arcok és a jellegzetes vonások ugyanúgy ki vannak emelve (túl méretezett anatómiai vonások), mint a keleti társaiknál csak kevésbé bizarrabb az összhang.
  A fegyverek és az egyéb kulturális jegyek most teljesen mellékesek.

  Az emberek baja a még csak készülő termékkel az, hogy 2012-ben nem képes innovációt felmutatni bizonyos pontokban egy szépen lassan 10. működési évét betöltő MMO-nál.

  Nekem személy szerint az a bajom, a szóban forgó stílussal, hogy nagyon mű egy ilyen kaliberű világhoz. Ez alatt ezeket értem: Arcpír, dús színezékek, rúzs(!!!) és egyéb smink, acél bikinik és mindenre jó csak harcra nem páncélok és fegyverek. Sajnos ezek a műfaj jellegzetességei ugyan akkor.

  Az emberek persze erre vevők, rá kell csak nézni miket töltenek le a Nexusról a Skyrimhoz. Őszintén szólva nem is hibáztathatom a készítőket ezért; még ha nekem vagy az elenyésző kisebbségnek ez már túl bizarr is.

  • Hedzsooo06-13-2012

   Arcpír, dús színezékek, rúzs

   – Ezt azert nem igazan tudom eldonteni sajnos, mert mar a Skyrim kezdete ota modddolok folyamatosan, igy nem igazan tudom h pontosan milyen a jatek modok nelkul.

   Nekem a kulso jegyeivel eddig nincsen nagy problemam a TES Online-nal, persze tenyleg egyeni izles dolga ez csak.
   Inkabb a jatekmenet reszere leszek kivancsi, meg a sztori es kuldetes elemekre, vmint a karakterekre, NPC-kre, stb.
   Nalam a latvannyal nem lesz gond, a zenet, meg a hangokat is ugy gondolom h profin elkeszitik a TES Online ala is, inkabb a belso tartalma miatt aggodom, lesz valami ertelmesnek nevezheto mondanivaloja, jol kidolgozott tortenete, bar valoszinu ezen a teren sem lehetnek nagy gondok.
   Leginkabb a jatekmenete erdekel majd, meg a kuldik, h mennyire sikerulnek jol.
   Ja, meg az is erdekel majd, hogy mennyire jut ra idom!

 9. Hedzsooo06-14-2012

  Sziasztok! Nehany Skyrim-es videot osszegyujtottem a blogomban, jo szorakozast hozzajuk! 😉 http://pcrpgkozosseg.web4.hu/cikk/skyrim-videok-osszeallitasa

 10. Sensei06-21-2012

  Wow verő

 11. Hedzsooo06-21-2012

  …Hat en orulnek ha nem kellene a WoW-hoz hasonlitani, az eddig sem erdekelt igazan.
  Meg az is jo lenne ha ez nem ugyanazokat a jatekosokat akarna csak kiszolgalni, akik pl. WoW-oznak, hanem inkabb valami mast kapunk…

Szólj hozzá: