Könyvajánló – Lord of Souls

LordOfSouls Cover 612

Ígéretemhez híven újabb könyvajánlóval leplek meg benneteket. A Bethesda Softworks 2010-ben adta ki első Elder Scrolls regényét, mely az Egyesült Államokban méltán népszerű fantasy és sci-fi író, Greg Keyes tollából származik. A The Infernal City számomra meglepetés volt, nem számítottam rá, hogy többet kapok egy szabvány fantasy klisékre épített regénynél, de már maga Tamriel olyan bőséges és mély világképet adott a szerzőnek, hogy nehéz lett volna elrontania. Az Elder Scrolls-ról papíron, regényformában olvasni pedig hatalmas élmény egy olyan öreg Morrowind kalandornak, mint nekem.

A 2011-ben megjelent Lord of Souls-ban sem kellett csalódnom. Sőt, a második regényben még mélyebben veszünk el Tamriel és Oblivion világában, még több karakter életútját és vívódásait követhetjük figyelemmel, s még több legenda és történelmi háttér kerül a felszínre. Tanúi lehetünk, hogyan szórakoznak a daedra hercegek a hétköznapi halandókkal, hogyan válik kiszolgáltatottá a dunmer faj Vivec és Nerevarine távozása után, s hogyan lesz Solstheim a végső menedékük. Bepillantást nyerünk a császári udvar titkos játszmáiba, s láthatjuk miként dolgozik egy elit ügynök a Penitus Oculatus kötelékében. Egy ork légiós nő bőrébe bújva végigjárjuk a Birodalom határvidékeit a lebegő város, Umbriel élőhalott hordái elől menekülve, akik Cheydinhalt sem kímélik pusztító masírozásuk során.

A könyv borítója

Greg Keyes alaposan megkavarta a kártyákat. Összeesküvések, titkos szövetségek daedra hercegekkel, szerelem, féltékenység, s az a tipikus „dunmeres”  fatalizmus is helyet kap a regényben. S mindez Umbriel, a lebegő város köré csoportosul. Ki gondolta volna, hogy egy égen lebegő borzalom ennyire szoros köteléket alkot a földi halandók bűneivel.

A karakterek és jellemfejlődések a Lord of Souls-ban lényegesen nagyobb teret kapnak. Az önmagát hősnek gondoló ifjú herceg, a császári trón örököse Attrebus, folyamatosan tanul a sokat látott és tapasztalt sötételf mágustól Sultól, aki tucatnyi gyengeségére világít rá utazásaik során.  Változnak és fejlődnek a karakterek, ahogy a szelíd és hóbortos breton lányból, Annaigból is egészen más ember lesz a próbák során, mely elé Umbriel állítja a regény folyamán.

A Lord of Souls rendkívül izgalmas, nehezen tudtam letenni, hiszen Greg Keyes szándékosan úgy illesztette egymásba a fejezeteket, hogy mindig maradjon nyitott kérdés bennünk. Ritka, hogy egy sorozat második része felülmúlja az elsőt, de az Elder Scrolls regények esetében ez így történt. Persze, ez a kötet a befejező rész, de a közel 400 oldal alatt egyszer sem éreztem erőltetettnek, unalmasnak meg pláne nem. Bár Umbriel szürrealisztikus környezete néha talán lefárasztja az embert, de a benne rejlő titkok, melyeket Annaig és argóniai barátja Mere-Glim megfejtenek és a felszínre hoznak, mégis ott tartanak bennünket.

Élvezet volt olvasni, hiszen a játékok tekintetében bőven találunk utalásokat a Morrowindre, az Oblivionra de még az akkor meg sem jelent Skyrimra is. Így minden Elder Scrolls rajongónak nyugodt szívvel ajánlom. Greg Keyes szerződése a széria második kötetével lejárt a Bethesdánál, s a Lord of Souls-ban valóban a történet végére érünk, azért az író hagyott pár elkötetlen szálat amelyet érdemes lenne továbbfűznie. Én reménykedem benne, hogy ezzel a két könyvvel nem ért véget az Elder Scrolls regénysorozat.

13 Comments

 1. Tsingi02-04-2012

  A kritika alapján kötelező. Bárcsak egyszer magyarul is megjelenne!

 2. Totjunke02-04-2012

  Továbbá én is elolvasnám a regényt, csak az istenért nem tudok még annyira angolul 🙁

 3. 11111102-05-2012

  megvetted a könyvet és honnan? 🙂 😛

 4. somesz02-05-2012

  Külföldről, egy angol könyvesboltból. Vicc amúgy, de ingyen kiszállították. Olcsóbb, mint itthon venni angol nyelvű könyveket. 🙂 Az Elder Scrolls regényeket meg szinte lehetetlen itthonról megrendelni.

 5. 11111102-05-2012

  melyik angol oldal? 😀

 6. somesz02-05-2012

  Fórumban belinkeltem, nem akartam itt az oldalon.

 7. Hedzsooo02-06-2012

  …10-es skalan mennyire nehez olvasmanyok? Eros kozepes angol tudassal mar elvezhetoek lennenek? 🙂

  Biztosan faxantos, erdekes es izgalmas konyvek, ez az ajanlo legalabbis az volt roluk. ^

 8. Hedzsooo02-06-2012

  Hali megint! …Ha csak a Lord of souls veszem meg (az van kindle-re is 🙂 ), meg ertheto, elvezheto marad, vagy sok az utalas az Infernal city-re???

 9. somesz02-08-2012

  Hát egymás után jön a kettő. Erősen javasolt az Infernal City-vel kezdeni, különben nem nagyon érted mi a franc az az Umbriel. Nehézség nálam olyan 10/6 ha egy Tolkien 10/8 egy Pratchett meg 10/9.

  • Hedzsooo02-26-2012

   Somesz: THX, akkor beszerzem inkabb mind a kettot, ugy erzem be fognak jonni nekem!^ 🙂

 10. lali02-26-2012

  Az Infernal City megjelent már magyarul is ugye? Nagyon remélem mert izgalmasan hangzik.:)

 11. somesz02-27-2012

  Nem tudok róla, hogy lefordították volna.

 12. […] mind a sorozat első részéhez, a Pokoli városhoz, mind pedig a második részhez, a Lelkek urához elérhetőek. Érdemes elolvasni […]

Szólj hozzá: