A legjobb Elder Scrolls főcímdal feldolgozások

Jeremy Soule 612

Az Elder Scrolls sorozat gyökere egészen 1994-ig nyúlik vissza, és azóta minden egyes rész egy új főcímdalt is hozott.

A harmadik résztől, a Morrowindtől kezdve Jeremy Soule szerzi az Elder Scrolls sorozat dalait (aki korábban az Icewind Dale, Total Annihilation vagy a Giants: Citizen Kabuto dalain is munkálkodott.)

Ekkor, 2002-ben hozta létre az azóta a szerepjátékok egyik legjobban megkomponált zenéjét, a „Nerevar Rising”-et. Íme a teljes verziója:


Négy évvel később, 2006-ban, az Oblivion főcímdalában, a „Reign of the Septims”-ben újra felismerhető az Elder Scrolls téma:

Újabb öt év elteltével pedig elérkeztünk a jelenhez. A sorozat ötödik részében, a Skyrimben újra megjelenik ez a zenei téma, de most jóval hangsúlyosabban, és a sorozat részeiben először kórus is kiegészíti a hangszereket. Íme hát a „Dragonborn”:

A YouTube előtti korszakban nem igazán születtek átdolgozások vagy hangszerkíséretek, ezek inkább az Oblivion és a Skyrim megjelenése után váltak népszerűvé.

A legelső videó bemutatja az Elder Scrolls sorozat főcímzenéit az Arena, Daggerfall, Battlespire, Redguard, Morrowind, Tamriel Rebuilt, Oblivion és végül pedig a Skyrim sorrendjében:

Morrowind

A Morrowind zenéjéből nem igazán készítettek átdolgozásokat. Kivéve egyvalaki: maga az eredeti szerzője, Jeremy Soule. Amikor pár évvel később megjelent a játék hivatalos hanglemeze (OST), akkor annak utolsó száma a „Nerevar Rising (Reprise)” volt:

https://www.youtube.com/watch?v=AOhT7F0dbvM

Oblivion

Az Oblivion feldolgozások közül leginkább a metal átiratok jelentősek. A legelső Bogdan Vera alkotása:

A következő, Epinikion által jegyzett alkotás már sokkal inkább belenyúl az alaptémába:

A harmadikat feldolgozást FPMB készítette:

Skyrim

A Skyrimet övező hatalmas felhajtásnak köszönhetően rengeteg feldolgozás készült a Dragonbornból. Szerencsére itt már nem csak a mennyiség sok, hanem a stílusok változatossága is jóval nagyobb nagyságrendben mozog. A legelső alkotások még a játék megjelenése előtt napvilágot láttak; ezek a kiadott játékból  vett videókat dolgozták fel.

A legelső videónk egy vicces átirat lesz: az „énekesek” szó szerint eléneklik a felvételen látható jeleneteket:

A második feldolgozás Dan Bull rapper nevéhez köthető:

A harmadik videónk talán az egyik legnézettebb Skyrim feldolgozás: Malukah énekli a dalt sárkánynyelven:

Természetesen a metal rajongóknak sem kell csüggedniük, hiszen rengeteg átirat született meg a Skyrim zenéjére is. Íme ezek közül a legtöbb nézettséget hozó (alkotója Sbeast):

Emlékszik itt még valaki a 8 bites korszakra? Ekkor még a távolban sem volt a kristálytiszta HD hangzás, de a játékok zeneszerzői elképesztő trükkökkel igyekeztek a lehető legjobbat kihozni a hangszórókból. Ennek állít emléket a főcímdal nyolc bites feldolgozása:

 

Neked van olyan kedvenc feldolgozásod (bármelyik Elder Scrolls játékból), ami itt nem szerepel? Írd le a hozzászólásban!

Mindemellett pedig látogass el a fórumba is!

6 Comments

 1. gandrus12-18-2011

  Az első rész (Arena) zenéjét hallva kedvem lenne ismét játszani vele. 🙂 Sokkal jobb volt szvsz., mint a későbbiek. Nyilván nem grafikailag, vagy az irányítása.

 2. Vreid12-18-2011

  A felsoroltak közül mindegyiket ismerem és nagyon jók, de nekem ez a metál verzió sokkal jobban tetszik: http://www.youtube.com/watch?v=kK-1YmAHUiM

  :))

 3. Trícia12-20-2011

  ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ a régi szép idők a Morrowind zenéje de rég hallottam már

 4. […] ha ezernyi és ezernyi rajongói alkotás keletkezett eddig szerte az interneten. A legutóbbi játékzenei válogatásunk után íme a legjobb Skyrim videók.A legelső bevágás a Microsoft Kinect rendszerét mutatja be […]

 5. Kamu12-22-2012

  Szerintem ez is nagyon jó feldolgozás:
  http://www.youtube.com/watch?v=BSLPH9d-jsI

Szólj hozzá: