Elder Scrolls V: Skyrim beállítás trükkök és javítások (frissítve)

A Skyrim még kevesebb, mint egy napja érhető el hivatalosan, de a rajongók már elkezdtek a beállító állományokban matatni, hátha sikerül hasznos fogásokat és javításokat találni a leggyakoribb összeomlásokra és a felhasználói felület kellemetlenségeinek kiküszöbölésére. A PC Gamer összeállított egy listát a Reddit, a Skyrim fóruma és a Tweak Guides alapján. Ezekkel a javításokkal kikapcsolható az egér finom görgetés, testre szabható a látószög, kikapcsolható a függőleges szinkronizálás, kiküszöbölhető egy összeomlás, ami akkor jelentkezhet, amikor elindítod a játékot. Olvashattok továbbá néhány olyan beállításról is, amitől még szebben fog kinézni a Skyrim.

Egér finom görgetés kikapcsolása (Disable mouse smoothing)
A Dokumentumok\My Games\Skyrim mappában található SkyrimPrefs.ini-ről készíts biztonsági másolatot, majd nyisd meg, keresd meg a [Controls] részen belül a bMouseAcceleration=1 sort, és változtasd meg erre: bMouseAcceleration=0. Mentsd el, lépj ki és játssz.

Szerk: Ajánlott bekapcsolva tartani, különben nem lesz elég gyors a függőleges tengelyen való elmozdulás (felfele/lefele nézelődés egérrel).

Látószög megváltoztatása (Change field of view)
A Dokumentumok\My Games\Skyrim mappában található skyrim.ini-ről készíts biztonsági mentést. Keresd meg a [General] részt, majd add hozzá ezt a sort: fdefaultfov=XX (ahol XX az a szög, amit használni akarsz). Ments, és lépj ki.

Gyakori összeomlás javítása (Fix common crash to desktop problem)
A Vezérlőpulton keresd meg a Hang menüt. A Lejátszás fülön kattints jobb gombbal a hangszórókon, és válaszd a Tulajdonságokat. A Speciális fülön válaszd ki a 24 bit, 44100Hz (stúdió minőség) lehetőséget. Egy bizonyos Owen nevű felhasználónak ez megoldotta a gondját. (Vik gépén egyébként ilyen beállítási lehetőség nincs.)

Függőleges szinkronizálás kikapcsolása (Disable Vsync)
A SkyrimPrefs.ini állomány [Display] részének a végéhez add hozzá ezt a sort: iPresentInterval=0. Ezzel növelhető a másodpercenkénti képkocka megjelenítési arány, és megszüntethető az egér késleltetés.

Grafikai trükkök (Graphical tweaks)
A Bethesda fórumán elég sok érdekes változóra derült fény, amelyek a SkyrimPrefs.ini állományban találhatók. Az egyes sorok végén található számjegyet ha 1-re állítod, akkor bekapcsolod az adott jellegzetességet, ha 0-ra, akkor pedig ki. Előtte persze ne felejts el biztonsági másolatot készíteni a SkyrimPrefs.ini-ről.

Itt következnek az érdekesebb változók megjelenési sorrendben, alapértelmezett értékekkel, zárójelben a jelentésükkel.
bDoDepthOfField=1 (mélységélesség legyen-e)
bTreesReceiveShadows=0 (legyenek-e árnyékok a fákon)
bDrawLandShadows=0 (legyen-e árnyék a földön)
bShowFloatingQuestMarkers=1 (mutassa-e a lebegő küldetés jelzőket)
bShowQuestMarkers=1 (mutassa-e a küldetés jelzőket)
bShowCompass=1 (mutassa-e az iránytűt)
bMouseAcceleration=1 (legyen-e egér gyorsítás (ugyanaz, mint a cikk elején))
fAutosaveEveryXMins=15.0000 (hány percenként legyen automatikus mentés)

Ryz azt javasolja, cseréljük ki az iWaterReflectHeight=512 és iWaterReflectWidth=512 sorok értékét 1024-re, és adjuk hozzá a következő sorokat a SkyrimPrefs.ini-hez, hogy növeljük a víz tükröződés minőségét.

bUseWaterReflectionBlur=1
bReflectExplosions=1
iWaterBlurAmount=4
bAutoWaterSilhouetteReflections=0
bForceHighDetailReflections=1

Ha gondod van az egér kezeléssel, X és Y tengely eltérő sebességével, akkor a Dokumentumok\My Games\Skyrim\skyrim.ini [Controls] részének a végére írd be a következő sorokat:
fMouseHeadingYScale=0.0200
fMouseHeadingXScale=0.0200
Lehet, hogy nálad más számokra lesz szükség, próbálgasd. Úgy néz ki, hogy a függőleges egérmozgás furcsa módon függ az FPS aránytól, és akinek nem a leggyorsabb a gépe, ott ez zavaró lehet.

Végül pedig íme két kép a változtatások előtt és után.

Frissítés
Saját kísérletezés eredménye az árnyékok minőségének javítása terén:
A Dokumentumok\My Games\Skyrim\SkyrimPrefs.ini [Display] részében ultra árnyéknál ezek a beállítások vannak:
iBlurDeferredShadowMask=3
fShadowDistance=8000
iShadowMapResolution=4096
fShadowBiasScale=0.15
iShadowMaskQuarter=4

Na most, ha mondjuk átírom őket ezekre:
iBlurDeferredShadowMask=4
fShadowDistance=10000
iShadowMapResolution=8192
fShadowBiasScale=0.075
iShadowMaskQuarter=5

Akkor egyrészt szebbek lesznek az árnyékok, másrészt bizonyos esetekben akadozni kezd a játék a GTX 460-as kártyámon (igaz, 32x CSAA élsimítás mellett 🙂 ).

Bár vannak, akik szerint a Skyrimet PC-re fejlesztették elsősorban, egyértelműen látszik, hogy ez nem igaz. Részben a sokak által kifogásolt kezelőfelület, részben az itt is jelen lévő „micro stutter”, vagyis apró akadozás jelenség miatt, ami remekül megfigyelhető egy-egy barlangban, amikor elforgatjuk a kamerát: mintha néhány képkocka hiányozna, azokat átugorja a megjelenítő. Ezen segíthet a következő néhány beállítás, amit a skyrim.ini [Papyrus] részébe kell írni. Persze nem árt, ha van elegendő memória a gépünkben.

iMinMemoryPageSize=200000
iMaxMemoryPageSize=6000000
iMaxAllocatedMemoryBytes=2400000000 (ez valószínűleg nem működik, úgyhogy szinte mindegy, mit írunk ide)

Ha meg akarjuk növelni a betöltött cellák számát, a következő változtatásokat hajtsuk végre a Dokumentumok\My Games\Skyrim\skyrim.ini [General] részében:

Először a képlet:
uGridsToLoad=X
uExterior Cell Buffer=(X+1)^2
iPreloadSizeLimit=(X*1024)^2

Példa:
(alapértelmezett X: 5)

[General]
uGridsToLoad=7
uExterior Cell Buffer=64
iPreloadSizeLimit=51380224

vagy
[General]
uGridsToLoad=9
uExterior Cell Buffer=100
iPreloadSizeLimit=84934656

Minél nagyobb értékeket adunk meg, annál komolyabb teljesítményű gépre lesz szükség az akadásmentes játékhoz, 11-es X érték még a mai felső kategóriás gépeket is megizzaszthatja. Annál nagyobbat viszont nem használhatunk.

Az uGridsToLoad érték bekerül a mentésbe, és később csak így lehet csökkenteni:

1) Indítsd el a játékot a jelenlegi uGridsToLoad értékkel.
2) Töltsd be a mentett állást.
3) Lépj be konzolba, és írd be a következőket:

setini „ugridstoload:general” 5
saveini
refreshini

Ezzel helyreállítottad az eredeti uGridsToLoad beállítást, miközben a mentett játék már aktív volt.

4) Mentsd el a játékot. Az így létrehozott mentés bármilyen (alapértelmezett, vagy nagyobb) uGridsToLoad beállítással működni fog.

Megjegyzés: Mielőtt ezzel kezdesz kísérletezni, tegyél félre játékmentést, mert nem biztos, hogy működik az uGridsToLoad visszaállítás.

Végül két kép összehasonlításnak (a második az eredeti cella távolságot mutatja):
uGridsToLoad=9
uGridsToLoad=5

126 Comments

 1. Névtelen12-31-2011

  Sziasztok!
  A karakterem folyamatosan gyalogol és az istené sem tudom beállítani a folyamatos futást. Valaki segítene nekem?

  • Névtelen01-22-2020

   Lehet hogy elérte s max terhelést,akkor csak sétálni tudsz.

 2. Lord Jack12-31-2011

  Caps Lock

 3. Botondar01-13-2012

  Névtelen:
  Nincs túl sok cucc nálad? Mert nem hordhatsz magadnál akármennyi akármit.

 4. Hedzsooo01-15-2012

  Névtelen: Ja, lehet tulterhelted a karidat, akkor nem kepes futasra. El kell dobni cuccokat, v. pedig eladni. Esetleg atadni a kovetodnek/segitodnek, ha van veled. 😉

  Egeszen szepen bovultek a beallitasi trukkok, meg nekem is akad pici uj benne, ki is fogom probalni, thx az infokat! 😉 🙂

 5. Hedzsooo01-16-2012

  Sziasztok! Kene meg egy picike HELP a RAM optimalizalashoz! 🙂

  iMinMemoryPageSize=200000
  iMaxMemoryPageSize=6000000
  iMaxAllocatedMemoryBytes=2400000000 (ez valószínuleg nem muködik, úgyhogy szinte mindegy, mit írunk ide)

  – Ezek mekkora mennyisegu RAM-hoz ajanlott ertekek? Nekem most jelenleg osszesen 8 Gb RAM van a vasamban, ahhoz milyen ertekeket ajanlotok??? Lehet nagyobb is ennel meg a Min es a Max erteke?

 6. Hedzsooo01-16-2012

  …A VGA birja nalam modokkal is, SLI-ban 2 db GTX480-as…, CPU limit sincsen szerintem i7 2600k-val, de neha picit nekem is beroccen, gondolom ezert, mert a jatek nem lett igazan PC-re jol optimalizalva. Ez a RAM optimalizalas, parancssorok nekem is jol jonnenek, csak jo lenne tudni, h nalam mekkorak lennenek az ajanlott ertekek 8 Gb-hoz. Elore is koszi a segitseget! 😉

 7. Tibor02-15-2012

  Sziasztok!
  Nekem az a problémám lenne, hogy a játékban felfedezek egy adott területet és fekete négyzetek jelennek meg a térképen, ez miért van? Tudja rá valaki a megoldást?
  Válaszokat előre is köszönöm!

 8. Hedzsooo02-15-2012

  Tibor: Latatlanban nehez megmondani…, hasznalsz mar grafikai modokat? Esetleg az is okozhatja.
  VGA, azaz a videokartya meghajtot (DRIVER-t) is erdemes frissiteni esetleg! 😉

  Ja, meg ha laptop-on tolod, nem biztos hogy tamogatja a jatek a laptopod grafikuskarijat…Szoval picit konkretabban, hogy min es hogyan jatszod.^ 🙂

  U.i.: Az en problemam mar megoldodott, faxa a jatek, forumba mentek is a kepek.^^

 9. H. Milan09-14-2012

  Sziasztok!
  Egy olyan problémám lenne, hogy hogyan írjak 0-át a játékban? Tudjátok mikor próbálnám írni felnyílik az a valami.(bocsi nem értek hozzá) Laptopon játszok vele és csak egy 0-ás gomb található rajta. Előre
  is köszönöm!

  • GL09-17-2012

   Az Ö-gombbal próbáld.
   Ami felnyílik panel, ott lehet a kódokat, parancsokat beírni.

 10. Renee12-24-2012

  Sziasztok!
  Hogyan lehet azt beállítani, hogy lássam amit mondanak nekem? mert nem minden szót értek a kiejtésükből és jobb lenne ha látnám amit mondanak!
  előre is köszi! 🙂

 11. Gothentis01-09-2013

  Sziasztok!

  A city forest és a perfect Whiterun mod-ok valamiért nem működnek nekem, de ötletem sincs , hogy miért. Nexus mod managerrel is és manuálisan is letöltöttem már. A mod manager szerint működik de semmi változás. Új Játékot is kezdtem és megint semmi. A vicc, hogy már működött egyszer…
  Mi lehet a gond?

 12. zora07-30-2013

  Sziasztok, egy kis segítségre lenne szükségem. Feltelepítettem sikeresen a játékot, el is indul… viszont egyáltalán nincsen semmi zene, egy hang sem, és az elején amikor indul a game és ülünk a kocsiban, az embereknek beszélgetni kéne számos videó szerint, ami nálam nem történik meg.. sőt, megérkezünk a végállomáshoz, ahol eredetileg az jönne, hogy kiválasztom a karalterem, amit sajnos szintén nem tudtam megtenni, ugyanis nem száll ki senki a kocsiból… mit kéne tennem?

  • Mikka12-18-2013

   próbálkozz egy eredetivel, vagy ha nincs rá módod akkoe a R.G catalyst verzióval, feltételezem a blackbox verziót raktad fel az rendelkezik ilyen bugokkal

 13. Viking06-14-2014

  Sziasztok! Az a problémám hogy megöltem a sárkányt átkutattam de mégsem fogadja el a küldetést ez miért van?Vagy mit tudok tenni?

 14. DAjoker04-11-2016

  sziasztok nekem az a problémám hogy az inventorym lassan nyilik meg pedig nincs tele és mikor az enemy cuccát szeretnél elvenni vagy ládát nyitok vagy bármi akkor van h 8mpet kell várnom mire „megnyilik”

 15. Fxx05-08-2016

  Hello! OLyan problémám lenne, hogy egyszer fut maxon a játék (fullhd) semmi laggal max fps
  Máskor ha full lowra állítom sem megy normálisan, akadozik. kivéve ha beállok a sarokba és a sarkot nézem..Mi lehet a gond??

Szólj hozzá: