Fordítótábor volt

2010. augusztus 13-15-én újabb fordítótábort tartottunk Brendáéknál. Az utóbbi idők legnépesebb táborában jelen voltak Brenda, Bogi, Pazzol, RaveAir, Ricsi, SzőtsÁki és Vik, RaveAir családja képében pedig az utánpótlás is. 🙂

Az első este megvitattuk, a jövőben mihez kezdjen a csapat, szóba kerültek egyéb napirendi pontok is, amik jelenleg még nem nyilvánosak, legyen-e hír arról, hogy nincs hír az Elder Scrolls V-ről, illetve közös megegyezéssel rávettük SzőtsÁkit, hogy ne igyon több kólát, mert az első palack után már eléggé pörgött. Sikerült rábeszélni helyette a kefirre.

Másnap enyhe nosztalgiázás jegyében megemlékeztünk az első táborunkról, ahol az első nap hálózatépítés jegyében telt. Most erre nem volt szükség, mert a legtöbb gép rendelkezett internet eléréssel. Amelyik nem, azt is rávettük. Aztán szereltünk, telepítettünk, SzőtsÁki jelszavakat és hozzáféréseket osztott az arra rászorulóknak a központi tárolóhoz, DVD írót próbáltunk javítgatni, hogy elindíthassuk az Obliviont, és máris eltelt kb. négy óra, mire nekikezdhettünk a tényleges munkának. Ezúton köszönjük a szomszédnak az internetet az éterből.

Miután túltettük magunkat a kezdeti nehézségeken, egész szépen haladtunk a Reszkető-szigetek könyvfordításaival, közben remekül szórakoztunk néhány poénosabb beszóláson, és az is emlékezetes fél óra volt, amikor az egész csapat Bogi egyik könyvének a címét próbálta lefordítani. (Ez meg fog jelenni a csapat házának küldetései között, mert kár lenne, ha csak mi tudhatnánk róla.) A búcsúzás előtti utolsó órákban sikerült rögzíteni még három csapattag hangját, és gyorsan kitaláltunk hozzá küldetéseket is, hogy ezzel is gazdagodjon a TNPC beépülő.

Köszönjük Brendának és Csabának a vendéglátást!

26 Comments

 1. MrTwister08-18-2010

  Nagyon jó hír, hogy ennyit haladtatok már! Hajrrááá már nincs messze a finish! Mondom én Karácsonyig vagy Karikor meglepi lesz:-)
  Lesz még ilyen tábor az idén, hogy a maradék könyvek is kivégeztessenek? 🙂
  Fórumba is írtam válaszol valaki az illetékesek közül? Köszi!

 2. kaboca08-20-2010

  a kefir az amúgy is egészségesebb, mint a KÓLA, a colát annyira nem szeretem…. akkor már inkább MONSTER xD
  halljátok valaki leírja hogy mi lesz a program a honosítást illetőleg? mert már naon várom, minden héten felmeek erre az oldalra megbizonyosodni róla hogy mennyire haladtatok el…. remélem minél hamarabb meg lesz… meg még egy kérdés: Mióta fordítjátok az egész Obliviont? Mikor indult a project? thx a választ

 3. oblivionboy08-23-2010

  Jó hír, gratulálok, csak igy tovább, már mindjárt készen vagytok!:)
  Egyébként engem nagyon megihletett az egész Oblivion játék:) Már többször végigvottem, KofN, SI kiegekkel,és sok-sok más kiegészítővel…..aztán elkezdtem gondolkodni, egy másik világon, nem oblivion világon, egy különálló játékon…..(mit is mondjak,van szabadídőm:)) Rajzok, tervek,leírások,küldetések….már 4 spirálfüzet betelt:D Szépen kidolgozott, igényes rajzok, és leírás mindenről…itt egy kis leírás az én saját agyszüleményemről:D:) :

  A terület körülbelül másfélszer akkora mint az oblinak, völgyek, dús erdők, óriási hegyek, tavak, folyók, patakok, barlangok,hatalmas törzsű fenyőerdők, havasok, és mind-mind élettelteli, tele állatokkal, emberekkel. Egy hatalmas palota a birodalom közepén, sok-sok emberrel. És egy varázslóiskola (mint a Harry Potterben az Oxford), tanárokkal, diákokkal, tanórákkal, küldetésekkel, rejtéjkkel,titkokkal, és itt lehet elsajátítani a varázslás tudományát. Az iskola kb akkora mint az obliban a főváros, csak több szinttel.Sok féle élőlény, gnómok, földi trollok, gyíkszerű hátasállatok, egyszarvúak,félig ember félig ló, az erdőkben itt-ott kisebb falvak, és néhány ősi civilizáció egyedi szokásokkal, a folyók,tavak tele halakkal, és ha mindent beszereztél a horgászbothoz(fa,egy zsineg,és egy kapocs) akkor már mehtsz is horgászni:) Sok féle időjárás, a sűrű hóeséstől, a viaron át a derűfényes napsütésig….közlekedhtsz gyalog,szamár háton, lovon, gyíkszerű hátasodon, az iskola területén engedélyzett a varázsseprű:) A terület tele növényekkel, melyekből italokat lehet főzni,valamelyik növény kizárólag a barlangok mélyén található meg, van amelyik csak a tavak mellett nő. Vehetsz magadnak házat, kerttel ahol termeszthetsz növényeket, berendezhetetd a lakást. Megannyi érdekes, színes küldetés, fordulatokkal, (kb 250). Hogy csak néhányat említsek: a 200 évs öregtölgy felébresztése a varászlóiskolában, az elveszett Slem-nép felkutatása és kiírtása, a szellemfalu titkának megfejtés, a kalózok kiirtása a Bigeye-tavon, a szellemhajó felkutatása, a király ellen szőtt összeesküvés leleplezése, Grobl városának visszafoglalása a gnómoktól, az álomvilág-küldetés, a sárkánytojás felkeresése…….gyorsutazás nincs, a játékot (nem ugy mint az obliban) fiatalon, 5 éves a karakterünk, és egy farmon éldegél….egy bizonyos napig….amíg az a nap nem jön el(nyugi nem kell évezredeket várni:)), addig különböző feladatokat láthatunk el, pl őrizni a csirkéket, vagy nyugodtan barangolatunk az erdőben, feltéve ha nem félünk a medvéktől és a többi vadállattól….a karakter a játék folyamán nő fel, közben lehet tanulni varászlatokat, és szépen lassan hős lesz….16 féle páncél, megannyi kard, íj, buzogány,varázsbotok, varázspálcák, kb 170 varázslat melyekből sokat csak a varázsló iskolában tudunk elsajátitatni, persze oda sem vesznek mindneki fel csak ugy……..:D:D Elsajátíthatjuk a főzetkészités csínnyát-bínnyát is, ehhez a legjobb mód felkeresni az öreg boszorkány a sötét-rengeteg mélyén, ahova a napfény alig szűrődik be, és sötét árnyak vannak minden bokorban, és persze a sok-sok növény elengdhetetlen hozzá…vehetünk házat a fővárosban, vehetünk a többi városban, vagy akár nagyobb farmok is a miéink lehetnek, háziállatokkal, növényekkel…persze ehhez sok arany kell, vagy bonyolult küldetést kell megoldani…….az egész játék feelingje olyan lenne mint az oblié, kicsit középkori….
  Remélem nem baj ha ezt ide leírta, csak szárnyal a fantáziám, és valahova le kellett irni:):):):)
  VÉLEMÉNYEKT!!:D:P
  Szevasztok!

  • Vik08-23-2010

   Szerintem remek Oblivion Total Conversion lenne belőle. (Mint a Nehrim.) Csak az a kérdés, kik vennék a fáradságot, hogy nekilássanak, és be is fejezzék.

   • oblivionboy08-23-2010

    Hát a tervek egyrésze már készen van…de félek csak a fantáziámban fog élni ez a világ:D:(:(

    • Winkler Oszkár (MorroHun)08-24-2010

     Ne add fel a reményt!

     Jómagam jelen pillanatban is serényen munkálkodok egy játék-kiegészítőn, amihez még külföldi munkatársakat is toborzok neten keresztül. Sokat számít, hogy mennyire tudsz kecsegtető ajánlattal előállni és itt nem a dolgok anyagi oldalára célzok, hanem a tervekre, a világ mélységeire, aprólékosságára, stb. Meg kell értetni a segítőiddel azt, hogy az ötleteid helytállóak és van bennük fantázia. Sajnos non-profit vállalkozásoknál ez rendkívül nehéz.

 4. Vik08-23-2010

  A honosítás menete a szokott módon megy majd. Először lefordítjuk a maradék szöveget, befejezem a lektorálást, aztán lesz egy-két tesztelési fázis, majd kiadjuk a végleges változatot. 2009 decemberében kezdtük a kiegészítők fordítását.

 5. AdweeX08-24-2010

  Oblivionboy

  Oblivion + Fallout 3 + HarryPotter + Fable = A te világod.

  Az össze állítás nem rosz, viszont nálam néhol-néhol gyerekesnek tűnik. Szeretem a Scifi világokat. De ez a Seprős ötlet, számomra nagyon de nagyon nem tetszik.
  És sajnos igen, még egy tapasztalt teamnak is nagyon sok időbe tellene elkészítenie ezt a világot… Főleg hogy nagyobb mint az oblivion világa. Mindenhova lepakolni az erdőket, mezőket füveket.
  Illetve a gyógynövények nem csak vízpartokon nőnek. Minden növény tulajdonságokkal rendelkezik. Például a kamilla bár szereti a vizet, soha nem nőne vízparton… Ezalatt azt értem, hogy a növények szétszortságával nincs semmi baj.
  Szerintem várj még a TES V. kiadásáig, aztán talán én is betudok valahogy segíteni.:D Valahogy érzem, hogy a fordítóknak egyaránt nehezíteni fogja majd a munkáját (persze ha foglalkoznak vele,) A Tes V.

  • oblivionboy08-24-2010

   Oblivion + Fallout 3 + HarryPotter + Fable = A te világod.: ebben az a vicces hogy nem is játszottam a Fallouttal meg a Fable-val…:D
   Egyébként ez egy nyers leírás, persze lehet változtatni rajta! A gyógynövényeket ugy értettem, hogy NÉMELY faj csak a vízparton nő, (lásd: vizi növények, pl obliban a lótusz). A Seprős ötlet így átgondolva tényleg elég gyerekes.

 6. oblivionboy08-24-2010

  Ja és a gyereksségről annyit, hogy én ezt nem tartom gyerekesnek, mert én nagyon szeretem az ilyen misztikus világokat, és imádom elgondolni hogy tudnék játszani egy ilyen játékkal:):)

 7. oblivionboy08-24-2010

  Winkler Oszkár (MorroHun):
  Hát elég aprólékos tervekkel tudok szolgálni, ha akarjátok le is írthatok ezt-azt aprólékosabban, csak kérdezztek vagy mondjátok meg h mit:)

 8. Tsingi08-24-2010

  Nagy feladat egy ilyen játékot megcsinálni, de nem lehetetlen. A németek is megcsinálták a sajátjukat: a Nehrimet. Mondanom sem kell, hogy a Morrohun oldaláról értesültem róla. Az első perctől lenyűgözött a játék. Szerintem kárpótolta az Oblivion hiányosságait, rengeteg új lehetőséget és nehezítést használtak, amik már a TES IV-ben is kézenfekvőek lettek volna. Tipikus példa: minek vigyünk csákányt magunkkal, ha anélkül is tudunk bányászni, a Nehrimben ilyen nincs, a SureAI funkcióval látta el a tárgyakat.
  Az sajnos már más tészta, hogy keservesen nyöszörög a gépemen, ami kb. 4 éves konstrukció. Németül viszont jobban szeretek (és tudok) fordítani, mint angolul, így elsőként a küldetésállapotokat kezdtem el magyarra átültetni. Csaknem 1 hónapot kihagytam, de a fele már megvan. Ha ráveszem magam, talán még 2 hét a teljesen magyar küldetésállapotokig.
  A quest tartalma a maga 595 szakaszával eltörpül a dialog 1024 elemétől, amelyek természetesen további részegységekre tagozódnak. Borzasztó sok párbeszéd van a Nehrimben, és ráadásul az NJK-k is minimum 2 perces monológokat adnak elő – talán ez mondható el negatívumként a játékról.
  Akit érdekel, hogy eddig mire jutottam, írjon, és elküldöm neki Word dokumentumként táblázatos (bal oldalon német, jobb oldalon magyar) formában. tsongi85@gmail.com

  Hajrá Morrohun! Ha lesz németes tábor, szóljatok =)

  • oblivionboy08-24-2010

   Hát igen, elég nagy feladat lenne…de talán majd egyszer, egy másik életben:D:D

 9. AdweeX08-24-2010

  Egyet értek… Viszont ha úgyvesszük, ennyi erővel saját játékot is készíthettek volna. Csak gondolom az Oblivionnak megvannak az alapjai, és ezt felhasználva készült el az a játék is. Viszont egy Grafikai motor felvásárlása, és egyébb beálítások már megnehezítették volna a dolgukat….

  Persze szép a csapat teljesítménye. Igaz ez egy ” mod ” ami nem kerül semmibe. De akkor lenne ez nagy teljesítmény számomra ha nem az oblivioni alapokat használták volna. Ennek ellenére én is várom az angol verzióját!

  – Hozzászólva ehhez a másik világhoz. Kicsit nehéz lenne össze állítani. Semmiképp sem csapható össze és, hosszú idők árán esetleg el lehet érni. Maradjunk úgy, a mai igényeket ki kell elégíteni, így nagyon sokat kéne grafikázni, hogy készítsünk jó pár itemet. Pl a Borokat, italokat egyebeket is jó dolog lenne újra grafikázni. Illetve készíteni számtalan, nagyon sok itemet 🙂 Na az úgy szép lenne
  (igen wan bor átgrafikázó addon, de az úgy nem flash xD)

  Szóval ezt elhatározással… –

  Viszont intéznék két kérdést a MorroHun felé, hátha válaszolnak 🙂

  • Leszedtem a Midas Magic Magyarított verzióját innen az oldalról, és ahogy halottam hát persze, hogy raktatok bele szinkront. Mitől olyan vízhangos a hangja? A konvertálásnál lesz ilyen vagy mikor?. Mert bár én egy kisebb ‘ stúdióval ‘ rendelkezem… de olyan furcsa volt, hogy hogy nem szűrtétek le a háttér zajt?… (lényeg a kérdésben, hogy konvertálásnál lesz ilyen a hang vagy alapból ilyen volt)
  • A másik kérdésem, nem akarjátok az újabb Midas Magicet Lefordítani? a 3-4mb os fileból 6-7 lett. és nagyon sok javítás van benne… Többek közt elvileg javították a bányász társaságot is… Mert én megvettem mind a 10 érték papírt, részvényt amiért több eséllyel jönne aranyrög. Hát persze, 76 nap alatt sikeresen 1 jött… Ami nagyvalszeg hiba. És a papírokat még el sem adhatom. Mert megvettem 15k ért. és 1k érnek :D… xDDD … Leszedtem az Updatet hozzá amit meséltem de egy két részen angol lett a játék:/

  • Vik08-25-2010

   Az én „szinkronstúdióm” egy db 1700 Ft-os mikrofonos fejhallgatóból+pár hangszerkesztő programból áll. Ettől függetlenül nálam nem lett visszhangos. Se vízhangos. 🙂 A Midas Magic újabb változatával az a baj, hogy már az elsőt is csak nehezen sikerült összehoznom, mert bár kaptam hozzá segítséget, de így is eléggé untam a vége felé.

 10. AdweeX08-25-2010

  Ejj 🙂 Kár…
  Hát nálunk se több… Talán egy picit… több 🙂 de az is csak baráti társaságban.
  Akkor rendben, nem zaklatlak a Midas Magiccel 😀 Csak néha verem a fejem a falba, hogy de jól jönne 40.000 g xD aztán mikor eladtam az érték papírok azt vettem észre, hogy kemény 1k kaptam érte…xD
  De ha volt ha nem akkor sem jött Aranyrög. Illetve ha meg is szerzi az ember a Midas Magicet. Pár bizonyos spell után szó szerint sérthetetlen az ember…
  Pl A szellem forma. Bár elvesztem majdnem az összes mágiám. 30 secig Sérthetetlen vagyok (szinte – viszont van gyűrűm ami még reflectes gyűrűm ami hát… így 100% os védelem)… Szóval egy kicsit túltápolt lett…

  Mellékesen a ” Translator NPC ” vagy mien modotokban ott elakadtam, mikor „kint kéne” keresnem a további nyomokat… Na ott nálam megállt a tudomány :D:D:D XD

  (Xfire-on elérthető néha egy élő közvetítés amit én szoktam felrakni….
  Ha van Oblivionos broadcast akkor itt megtaláljátok:

  http://www.xfire.com/games/tes4/The_Elder_Scrolls_IV_Oblivion/live_videos/

  !!! Az xfire nem fizet ezért, ez teljesen non profit. Nem azért linkeltem, hogy hasznom legyen belőle. Csak ha valakit érdekel. Mivel magyar a játék 🙂 Így mondjuk, hogy ” Hírdetem a Morrohun-t 😛 ” elméletileg ez lesz az acc név amikor én nyomom a live közvetítést (a vidire kell majd kattolni)
  AdweeX (vagy) Ba-[r]-bY (uncsim, vagy) felsopakonyok (account név) Jó xórakozást xDDD !!! )

  • Vik08-25-2010

   Járd körbe a malmot, hátha találsz valami lejáratot valahova…

 11. oblivionboy08-25-2010

  Átgondoltam jobban ezt az „én kis világomat”, és most mellékelek egy hosszú, mindnere kiretjedő leírást!!(ha nem baj)

  A TERÜLET: A terültet kb, másfélszerse az Oblivion IV-nek. Északon havasok, hatalmas egyek, a völgyekben és a hegyeken tűlevlű erdők, és hegyek tetején a hó az úr, hóviharok tombolhatnak.Nem sok állat él itt meg, a jegesmedvéken és a havasi trollokon kívül szinte semmi nem él meg itt. Csak néhány, fagyot jól tűrő növény van erre. A hatalmas hegyek tetejére gyalog képtelenség felkapaszkodni. Délre sötét erdők találhatók, félelmetes lényekkel, sok-sok felfedezni valóval.Nyugaton egy hatalmas tenger terül el, és 8-9 sziget is található itt, más állatokkal, kultúrákkal. Keleten a táj változatos, hegyek,dombok, ligetek, bokros részek. Az egész kontinens tele állatokkal, lényekkel, kb 50 kölünböző féle-fajta fajjal. 14 nagy város található, ahol kereskedők, kovácsok,fegyverkészítők, lóárusok,céhek,boltok, és még sok-sok minden található. A természetben rengeteg kisebb falu, elfeledett civilizációk (barátságosak és ellenségesek is), bányák ahol aranyat és ezüstöt is lehet bányászni. Sok-sok folyó, benne halakkal, rákokkal, különböző vizi állatokkal. A tenger atalmas, ott nagyobb halak, viz alatt elfeledett város, kalózok,stb…a tengerparton egy hatalmas világító torony, az este veszélyes a tengeren, köd, viharok, tengeri szörnyek, kalózok…
  A KÜLDETÉSEK: Van egy hosszú főküldetés, és kb 250 kisebb. Változatosak, eseménydúsak, némelyiknek csattanó van a végén, különös kapcsolatokat leplez le, és sokat tudhatunk meg a világ keletkezéséről.
  ÁLLATOK,NÖVÉNYEK: Kb 50 féle állat- és szörnyfaj van, a kicsi patkányoktól a hatalmas földi-trollokig. A növényeket le lehet szedni, el lehet adni, vagy főzetet is lehet belőle készíteni, vagy ültetni is lehet, persze ehhez szereznünk kell egy saját farmot.Állatokat is nevelhetünk, de vigyázzunk teliholdkor, mert a vérfarkasok akkor nem alszanak….
  TÁRGYAK: Rengeteg tárgy, és mindet lehet használni! Gyűrűből 24 egyedi terv már kész van, sok-sok ruha, és nem mindegy hogy egy vacsorán miben jelenünk meg.
  VÁROSOK: mint már mondtam, 14 nagy város található. A fővárosban aréna, és a varázsló-iskola is itt található. A városok tele élettel, van ahol épp előttünk történik gyilkosság, van amikor előttünk kéri meg a szíve választottját egy ifju. Ha lopunk vagy gyilkolunk a börtönbe kerülünk, ahol hosszú napokat kell eltöltenünk, és nem tudjuk átaludni vagy ilyen…közben ki visznek az udvarra, mg is szökhetünk, dee akkor utána javasolt elmenni egy borbélyhoz és változtatni a külsőnkön.
  JÁTÉKOS: fiatal korában kezdődik a játék, egy tanyán. Már itt szert teetünk képességekre…..de ez az idilli élet egyszercsak megváltozik!
  Itt nincs gyorsutazás, helyette több féle hátas közül választhatunk, vagy posta kocsival is utazhatunk, ha van elég aranyunk.
  CÉHEK, ISKOLÁK: Bekerülni nem egyszerű. Több próbát kell kiállnunk mitre bejutunk. A harcos-iskolába jutásért pl kinn kell éjszakáznunk a vadonban egy régi házban, és meg kell védenünk egy ékkövet, mert este sok rémísztő és erős lény fog meglátogatni….amugy 3 céh, és 4 iskola van tervben:)
  Így röviden ennyi, de tudnék irni egy hihetetlenül hosszui leírást (spirál füzetben 13 oldal) de inkább nem teszem:D:D

  • Brenda08-25-2010

   Érdekes, amiket írsz, de semmi köze a fenti hírhez. Vik, nem lehetne az egész ezzel kapcs. beszélgetést áttenni egy fórumtémába?

   • oblivionboy08-25-2010

    Ez is igaz, bocsi!! Csak valahova le kellett irnom:):)

   • Vik08-25-2010

    De, lehetne, ha valaki átmásolgatja kézzel.

    • oblivionboy08-25-2010

     Másolás-beillesztéssel nem lehet?? Amugy ha kell vállalom:D:D

     • Vik08-25-2010

      De, arra gondoltam. Én biztosan nem fogok nekiállni.

  • kalinka08-28-2010

   de azér télleg jó lett volna berakni házasságot is Oblivionba….

   • Névtelen08-30-2010

    Számtalan dolgot belehetett volna tenni az oblivionba. 🙂
    Viszont akkoriban nem voltak ekkora ígények. Anno mikor elkészült mindenki szerette a játékot és senki nem gondolt ilyen ígényekre. Szerintem az Elder Scrolls V már változni fog 😉

    /// AdweeX ///

Szólj hozzá: