Az Elder Scrolls II: Daggerfall ingyen elérhető

Daggerfall borító

Öt évvel ezelőtt, az Elder Scrolls sorozat 10. évfordulója alkalmából a Bethesda ingyen letölthetővé tette a legelső részt, az Arénát.  A sorozat most a 15. évfordulóját ünnepli, így a kiadó ingyenessé tette a második részt is, a Daggerfallt (magyar fordításában Tőrsuhatag).

Ez a rész is természetesen Tamrielben játszódik, méghozzá egészen pontosan Sziklaföld és Pörölyföld tartományokat járhatod be.  Érdekesség, hogy eddig ez a legnagyobb Elder Scrolls játék. 161.600 km²-nyi területén 15.000 város, falu és katakomba vár rád több mint 750.000 nem játékos karakterrel (NJK). Területileg a Morrowind ennek mindössze a 0,01%-a.

A játék DOS-ra készült 1996-ban, azaz már bőven megvan tíz éves is, így valószínű, hogy nem működik a manapság oly’ divatos kétszer kattintok és működik móka. Viszont egy DosBoxszal remekül lehet futtatni Windowson, Linuxon vagy akár Macen is. Bethesdáék pedig mellékeltek egy részletes leírást is, hogyan kell problémamentesen elindítani.

Szóval, irány az Elder Scrolls hivatalos oldala, és már lehet is tölteni a játékot!

Jah, és természetesen ne feledkezzünk meg a minimum rendszerkövetelményekről sem:

486 DX2/66 MHZ, DOS 6.0, 8 MB RAM, 50 MB merevlemez hely, 256 színű VGA kártya, egér, hangkártya (Sound Blaster, Sound Blaster 16, AWE 32, Pro Audio Spectrum, Ensoniq Soundscape, Gravis Ultrasound).

19 Comments

 1. Winkler Oszkár (MorroHun)07-10-2009

  Kölyök koromban egyszer betöltöttem a demó változatát, de annyira szaggatott, hogy nem volt türelmem foglalkozni vele. Meg persze éretlen is voltam még az RPG műfajához. Pár évvel ezelőtt viszont kipróbáltam DosBox-on. Elképesztően nagy területeket lehet bejárni, de borzalmasan gyér az egész, egyszóval nem éri meg. Ráadásul a városokat és falukat sem tudtam félórás gyaloglás után megtalálni, pedig pont az irányukba mentem. 🙂 Gyorsutazás van benne, azzal lehet közlekedni, de figyelni kell az útravaló ételre, vízre, sőt arra is, hogy hány helyen száll meg az ember éjszakára. A párbeszédek is sokkal összetettebbek. Nem mindegy például, hogy miképpen szólítunk meg egy karaktert. Durván, erőszakosan, konokon vagy tisztességesen. A dungeon-okból van kb. 4-5 fajta és ezeket ismételgetik. Rövid időn belül megunja az ember. A történetéről nem sokat tudok mondani. 🙂

  Nosztalgiából vagy tiszteletadásból megér egy próbát.

 2. Netudmeg07-10-2009

  A grafikája miatt nem hiszem hogy Morrowid grafikája se teccet akkor ez rémes lesz.Remélem senkit nem bántottam meg ezzel.

 3. Petya07-10-2009

  Miután végigjátszottam az Obliviont, majd a Morrowindet, nagyon elkezdett foglalkoztatni az Elder Scrolls világa. Úgy határoztam, kipróbálom minden részét. Sikerült megszereznem az első két rész is. Nagy’ nehezen sikerült föltelepítenem a Daggerfallt. A grafikán nem lepődtem meg, tudtam hogy mire számíthatok, viszont az irányítás katasztrofális volt. Ütni sem bírtam, örültem, hogy tudtam mozogni. Az Arena meg már fel sem ment a gépemre 😀 . Ezután az első két részről lemondtam, és sajnálom ,hogy nem hallottam már jóval előbb az Elder Scrollsról, mondjuk 1994 -ben. Habár akkor még 1 éves se voltam 😀 .

  • gandrus07-10-2009

   Nem tudod, mit hagysz ki! 🙂

   Szerintem az első rész, az Arena a legjobb mind közül. Egész Tamrielt bejárhatod. Százával vannak városok és települések, dungeonok stb. A nagyobb városokban több száz ház is van, mindegyikbe bemehetsz/törhetsz. Olyan varázslatokat tanulhatsz, amik nagyon hangulatosak: fal megsemmisítése(destroy wall), padló megsemmisítése (destroy floor), lebegés (levitate). Magad is elkészítheted a varázslataid. A fejtörők közt, helyenként találós kérdések is vannak, amikre a jó választ megadva juthatsz csak tovább. 🙂 (Van, ahol ki lehet bújni a megfejtés alól egy destroy wall/destroy floor varázslattal, de csak néhol. És akkor a hihetetlenül jó zenéket nem is említettem! A kedvencem a kovácsnál bejátszott zene. 🙂

 4. gandrus07-10-2009

  „…egészen pontosan Sziklaföld és Pörölyföld tartományokat járhatod be. ”

  „Érdekesség, hogy eddig ez a legnagyobb Elder Scrolls játék.”

  Ez biztos? Ugyan a Daggerfall nem tetszett anno, így nem játszottam vele, de az Arena-t párszor végigvittem, és abban Tamriel TELJES területét bejárhattam. Akkor nem az első résznek van a legnagyobb bejárható területe?

 5. dazsolt07-10-2009

  Kemény 148 MB szinte hihetetlen igaz az Arena a 9 MB-tal még brutálisabb

 6. Dániel07-11-2009

  Hali
  Nekem valamiért nem jó a Daggerfall. Letölötöttem, az emulkátort is de amikor installálnám az emulátort akkor hibát ir ki: The intaller you are trying to use is corrupted or incomplite. This could be the result of damage disk, a failed or a virus. You may want to contatct the author of this installer to obtain a new copy. It may be posstaible to skip this check using the /NCRC command line switch (not recomannded).
  És magaát a játékot sem tom telepiteni, gondolom ezért, ott van hogy install és rányomok de nem történik semi, gondolom előbbb az emulátort kell telepiteni. Valaki tud ebben segiteni?

  • szotsaki07-11-2009

   Valószínűleg rosszul töltötted le a telepítőt. Próbáld ki egy másik böngészőből letölteni a Dosboxot újra.

 7. Dániel07-11-2009

  Oksa köszönöm, mostmár jó lett. Csupán használni nem tudom, most látok ilyet először.

  • Dániel07-11-2009

   Ebben is tudnátok segiteni?

   • gandrus07-11-2009

    Kiteszed a Dosbox ikonját az asztalra, majd az elindítandó dosos játék indítófile-ját egyszerűen „ráhúzod” egérrel.

 8. Dániel07-11-2009

  Értem köszönöm mostmár boldogulok ^^

 9. FRICZY07-28-2009

  Ha már évfordulóznak, igazán ráállíthattak volna egy-két embert hogy piszkálja meg annyira a programot, hogy a mostani gépeken is menjen, és ne kelljen emulátorokkal bajlódni. Ha már vették a fáradságot hogy külön magyarázószöveget tesznek fel a telepítéshez, szerintem ez is belefért volna a keretbe. Pedig kíváncsi lettem volna rá milyen volt, de ez az emulátorosdi sose ment valahogy se nekem, se a gépemnek :(.

  • Vik07-28-2009

   Nem lehet, hogy azért kell az emulátor, mert máshogy nem működnek a régi programok?

 10. Vasmadár08-06-2009

  Üdv.
  A Daggerfall nem teljesen kompatibilis a Windows NT/XP/Vista és 7-el, ezért egy DOS emulátor szükséges a futtatásához.
  1. Első lépésként telepítsd fel a DOSBox nevű programot az alapértelmezett beállításokkal.
  2. Ha ez megtörtént, keresd meg a Start Menüben és válaszd ki a Configuration-t, majd ott az Edit Configuration pontot. Ha már használtad a DOSBox-ot valamikor, érdemes lehet a Reset Configuration parancs kiadása, mielőtt rátérsz az Edit Configuration menüre.
  3. Ekkor megnyílik Notepad, amiben szerkesztheted a DOSBox beállításait. Keresd meg a [dosbox] sort. Itt találsz egy szakaszt, ahol „memsize=xx.” van írva. Írd át az értéket 32-re (pl. memsize=32), majd mentsd- és zárd le a fájlt.
  4. A következő lépésben ki kell tömörítenünk a Daggerfall ZIP-et. A fájl neve DFInstall.zip. Ezt bármilyen kitömörítő szoftverrel elvégezhetjük, tegyük a tartalmat a C:\DOSGAMES\ könyvtárba. Így azon belül lesz egy DFCD és egy DAGGER könyvtárunk.
  5. Ha kitömörítettük az állományt, indítsuk el a DOSBox programot, hogy megkezdjük a játék installálását.
  6. Miután elindítottuk a DOSBox-ot, megjelenik egy ablak, amiben egy parancssor látszik (Z:>)
  7. A DOSBox egy virtuális környezet, ahol a helyet, ahol dolgozni szeretnénk, első lépésben fel kell mountolnunk.
  8. Ehhez írjuk be a következő parancsot: „mount c c:\dosgames -freesize 1000”, majd üssünk egy entert a parancs végrehajtásához (az idézőjelek nem kellenek).
  9. A következő lépésben emulálni kell a Daggerfall CD-ROM-ot a telepítéshez és a játék futtatásához.
  10. Írjuk be a következő parancsot: „mount d c:\dosgames\dfcd -t cdrom -label Daggerfall” Ezzel felmappeljük a C:\Dosgames\DFCD könytárat a D: virtuális meghajtóra, ami úgy fog viselkedni, mint egy CD-ROM, aminek a neve Daggerfall. Ez szükséges a játék indításához.
  11. Ha a két könyvtárat felmountoltuk virtuális meghajtóinkra, írjuk be, hogy „D:”.
  12. Írjuk be, hogy „install”, ezáltal elindítjuk a játék telepítőjét. Ekkor lehetőségünk nyílik, hogy az egérmutatót kivigyük a DOSBox-on kívülre is, ahol a Daggerfall telepítőjében is használhatjuk egerünket.
  13. Fogadjuk el a licencszerződés feltételeit, majd válasszuk az „Install the Game to Your Hard Drive.” opciót. Ezután jelöljük ki a „Change the Install Size” menüt, majd állítsuk a méretet „Huge”-ra. Következő lépésként válasszuk a „Yes, This Install Size is Fine.” opciót. A telepítő alaból a C:\Dagger könyvtárba szeretné telepíteni a játékot, ami nekünk is tökéletes lesz. Válaszd ki a „Yes, I want to install the game here.” opciót, majd a „Go ahead and install the game.”-t, ami után megkezdődik a telepítés.
  14. A telepítés végeztél a Dagger felajánlja, hogy beállítsd a hangkártyádat. Ilyenkor fontos, hogy a DOSBox ne teljes képernyős üzemmódban fusson, hanem ablakban. Amennyiben teljes képernyős módban vagy, az ALT+Enter gombokkal térhetsz vissza ablakos módhoz.
  15. Válaszoljunk „Yes”-szel az hangkártya beállításhoz, ekkor egy újabb program jelenik meg. Itt nincs lehetőségünk használni az egeret, így a billentyűzetet kell (kurzormozgató nyilak és enter gomb).
  16. Válasszuk ki az „Auto-Detect” opciót, majd ezután a „Detect” parancsot. A program ekkor megtalálja az emulált Sound Blaster 16-ot. Menjünk az „OK”-ra, majd üssünk egy entert.
  17. Menjünk le a „Select MIDI” menühöz, majd nyomjunk egy entert. Itt is válasszuk ki a „Sound Blaster 16”-ot a listáról, majd adjuk meg a Default Portnak a „388”-at. Ok, majd enter megnyomásával továbbléphetünk.
  18. Lapozzunk le az „OK” ponthoz, és nyomjunk kétszer entert. Ekkor lementjük a beállításokat és visszatérünk a Daggerfall telepítőjéhez. Nyomjunk egy OK-t, ezután a telepítő kilép és azonnal a C:\DAGGER könyvtárba helyez minket.
  19. Írjuk be, hogy „DAG213”, majd üssünk entert. Ezzel felpatcheljük a játékot a legújabb verzióra, ami 1.08.213. Válaszoljunk „YES”-szel a két kérdésre.
  20. Ha a patchelés megtörtént, a játékot el lehet indítani. A C:\DAGGER könyvtárban állva írjuk be, hogy „Dagger”, majd egy enter leütése után a játék elindul.
  21. Minden alkalommal, ha el akarod indítani a játékot, a DOXBox-ból kell megtenned, méghozzá a következő parancsokkal:
  mount c c:\dosgames -freesize 1000
  mount d c:\dosgames\dfcd -t cdrom -label Daggerfall
  c:\
  cd dagger
  dagger
  Minden sor után entert kell ütni.

  Ez talán segít.

  • Vik10-23-2010

   A fenti leíráshoz annyit tennék hozzá, hogy a dosbox.conf állomány legvégén található egy [autoexec] rész, s azokat a parancsokat, amiket oda írsz, mindig lefuttatja indításnál. Célszerű az összes meghajtó hozzárendelést így elvégezni. (mount parancsok, könyvtárváltások, játék indítása is mehet oda, ha minden DosBoxot igénylő játékodhoz készítesz külön .conf állományt.

 11. Lord-Jack10-09-2010

  Az Arena is így működik?

 12. Lord-Jack11-02-2010

  Vik ez most nekem is válasz lenne.A hivatalos oldalon amúgy van telepítési útmutató?

 13. […] Itt kell megemlíteni, hogy korábbi Elder Scrolls játékokok, az Arena és a Daggerfall is ingyen letölthetőek.2008-ben beszámoltunk arról is, hogy a ZeniMax Online fejlesztőcsapatot toboroz egy készülő […]

Szólj hozzá: