A ZeniMax Media felvásárolta az id Software-t

A Bethesda Softworks (amely többek között az Elder Scrolls sorozatot vagy a Fallout 3-at készítette) anyacége, a ZeniMax Media ma bejelentette, hogy felvásárolta a legendás játékstúdiót, az id Software-t.

Az id Software-t 1991-ben alapították. Első játékaik a rögtön sikeressé vált Commander Keen sorozatuk volt, de rá egy évre már a Wolfenstein 3D-vel játszhattunk, amivel komolyan felhívta magára a szakma figyelmét. 1993-ban a Doom robbant be a köztudatba, ezzel forradalmasította az ipart és írta be magát örökre a köztudatba. Három évvel később megjelent a Quake, ezzel pedig elérték, hogy úgy tekintsenek rájuk, mint a technológiai innováció vezető cégére.

„Egy egyedülálló lehetőség volt, hogy összeálljunk egy olyan intelligens, tapasztalt kiadóval, mint a Bethesda Softworks, ahol a stúdió és a kiadó érdekei folyamatosan egymáshoz igazodnak úgy fejlesztésnél, ahogyan a marketingben is.” – mondta az id Software főigazgatója, Todd Hollenshead. „Ráadásul most már pénzügyi és üzleti erőforrásaink is vannak, hogy lehtővé tegyük a cég jövőbeni növekedését, amelynek az az előnye, hogy még jobb és jobb játékokat készíthetünk a rajongóinknak.”

„Ez az id Software-t egy remek útra állította”, tette hozzá  John Carmack, aki megtartja a technikai igazgató címet a cégnél. „Most már képesek leszünk növekedni, és minden játékunkat egy fedél alá hozni, így hasznosítva a sok, eddig különálló csapat képességeit, és ezzel egyidőben folyamatosan kutatjuk számukra a mindig újat. Nagyobbak és erősebbek leszünk, és így a jövő legjobb játékait fogjuk elkészíteni. Közhelynek hangzik, de elképesztően meg vagyok elégedve ezzel az üzlettel és izgatottan várom a fejleményeket.”

A ZeniMax a Bethesda Softworks anyacége, azé a stúdióé, akik az Elder Scrolls sorozat, a Fallout 3 és a közelgő Brink mögött állnak. „Célunk, hogy biztosítsuk, hogy az id Software folytassa, amit elkezdett – készítsen AAA minőségű játékokat.” – mondta a ZeniMax főigazgatója, Robert Altman. „A szerepünk az lesz, hogy a Bethesda Softworksön keresztül kiadói támogatást nyújtsunk és megadjuk az id Software-nek mindazokat az erőforrásokat, amelyekre szüksége van a növekedéséhez és a fejlődéséhez.”

A sajtóközlemény szerint nem lesz vezérkari váltás az id-nél, és minden főbb fejlesztő aláírt egy hosszútávú szerződést, hogy megtartják helyüket a stúdióban. Az id jelenleg a Rage-en dolgozik, egy új, 2010 körül megjelenő FPS-en.

Hát, nem gondoltam volna, hogy valaha kiteszem a MorroHun oldalára az id logót 🙂 . Nagyon meglepő volt, és nem lehetett sejteni semmit ezzel kapcsolatban, az biztos.

11 Comments

 1. Zomby06-24-2009

  Első

 2. AdweeX06-24-2009

  Ejj:S A nagyok bekebelezik a kicsit:S

 3. Luc06-24-2009

  Na, te még verset sem érdemelsz 🙁

  • Zomby06-24-2009

   Kire értetted?

   • Luc06-24-2009

    Csak vizsgáld meg az időpontokat 😉

 4. Cain06-24-2009

  Első? miben? max az első aki ide írt 😛

 5. Zomby06-24-2009

  Igen abbanXD
  Napiszar fíling… 😛

 6. Winkler Oszkár (MorroHun)06-25-2009

  Azért én reménykedek benne, hogy John Carmack kicsit gatyába rázza a Gamebryo engine-t vagy akármit, amit az elkövetkezendő játékaiban a Bethesda használni fog.

 7. Squash06-27-2009

  Kilencedik:DXD!

 8. Domasi06-28-2009

  A Bethesda kitűnő történetíró, az id meg a technológiájával jeleskedik. Remélem jó csapatot alkotnak együtt. Szimpla kooperáció.

 9. […] héj-cégként létrehozta a ZeniMax Mediát, melybe beletartozott a Bethesda is.Később ez a cég vásárolta fel az id Software-t, a Doom, a Quake és a Wolfeinstein alkotóit, illetve az Arkane Studiost, az Arx Fatalis […]

Szólj hozzá: