GY.I.K.

Megjelent a magyarítás, és egyre több kérdés érkezik hozzánk, mit kell tenni különböző helyzetekben, mi a teendő a problémák esetén.

Hogy legyen egy átlátható, egységes (és később bővülő) listánk, úgy gondoltam hát, írok egyet, kérdés – felelet típusban.

Íme hát:

K: A telepítés közben a patchek hibát jeleztek. Újra kell telepítenem a magyarítást?
V: Nem, erről szó sincs, a patchek mindössze a játék néhány fájlját javítják, amelyek nincsenek benne a telepítőben. Amit a telepítő tartalmaz (pl. Morrowind.esm, Morrowind.exe vagy a Morrowind Launcher.exe), azok már a legújabb, 1.6.1820-as javítással vannak ellátva.
Ha valamelyik patch nem települt, attól még a játék futni fog.

K: Megnyitom a naplót és kilép a játék. Teendő?
V: Másold vissza a telepítés közben létrejött Backup könyvtárból a Morrowind.exe fájlt, felülírva az eredetit. Ha sikerül kiderítened az okát, feltétlenül írd meg nekünk 🙂 .

K: Megvan mindkét kiegészítőm, de csak egy CD meghajtóm van, így nem tudom betenni egyszerre mindkettőt, ahogyan azt a telepítő kéri.
V: Ez egy hiba a telepítőben, de nagyon könnyű a megoldás. Telepítés közben jelöld be, hogy megvan mindkét kiegészítőd (Tribunal + Bloodmoon), de az egyiknél (mondjuk legyen a Bloodmoon) hagyd üresen a CD meghajtó betűjelét, de a másikét add meg rendesen.
Amint véget ért a telepítés, tedd be a (jelen esetben) Bloodmoon lemezt, és másold be a rajta található Data Files mappát a Morrowind gyökérkönyvtárába.

K: Túl sok a sárga felkiáltójel a játékban. Annyira nem élvezem, mit tegyek?
V: Tedd be a kiegészítő(i)d lemezét a meghajtódba, majd másold fel róluk a Data Files mappát a Morrowind gyökérkönyvtárába.

K: Hogyan tudom a pluginokat aktiválni?
V: A Morrowindet a Morrowind Launcher.exe fájllal indítsd, és az Adatfájlok menüben válaszd ki a szimpatikusakat.

K: Nem működik néhány plugin. Ez jó?
V: Nem, ez nem jó, de dolgozunk rajta. Sok plugin olyan szövegekhez nyúl a játékban, amit megváltoztattunk (pl. helységnevek, személynevek stb.). Ilyen esetekben nem fog működni az a kiegészítő.
A magyarítással kompatibilis pluginokkal kb. egy hét múlva találkozhatsz az oldalon, elsősorban a Hall of Fame-ben lévőkkel.

K: Van kiegészítőm, de még angol. Tudom, hogy fordítják a Tribunalt. Most játsszak vele vagy se?
V: A kiegészítőt nyugodtan töltsd be, mert sok új dolgot tesz elérhetővé. Amint betöltöd a Tribunalt, egy alvás után a Sötét Testvériség emberei fognak megtámadni. Nyugodtan harcolj velük, de ne jelentsd az őröknek a problémát; sőt (különösen) Ébenszívben ódzkodj az angol dialógusoktól.
Ha ezek nem kerülnek be a mentésfájlba, akkor több mint valószínű, teljes pompájában játszható lesz a magyar Tribunal.

K: Néhány Morrowindben megtalálható könyv angol. Vagy csak én nem tudom felismerni a magyar nyelvet?
V: Korábbi mentéseknél, amelyeknél már olvastál néhány képességet fejlesztő könyvet, fordulhat elő ez a hiba. Sajnos ezek a művek belekerültek a mentésfájlba, és így nem a teljesen magyar Morrowind.esm mesterfájlból szedi elő a játék elő a szöveget, hanem a még angol mentésből. Erre megoldás, hogy szerkeszted a mentésfájlt; hogy magyarul újrakezded a játékot vagy hogy az angol darabokat elolvasod a hamarosan feltöltésre kerülő Császári Könyvtárban.

K: Gond van a Tippek, trükkök fájllal. Csak én nem tudom megnyitni?
V: De csak egészen addig, amíg nem töltöd le az oldalról az első javítócsomagot.

K: Sok hibája van a TNPC pluginnek. Mikor lesz frissebb verzió?
V: Nemsokára elkészülünk vele.

Egy kicsit másik dolog: szerveződik egy össznépi találkozó, amire mindenkit szívesen várunk. Konkrét időpont és helyszín még  nincs, de nyugodtan beleszólhatsz a dolgok alakulásába a fórumon.

7 Comments

 1. Demophoon02-13-2008

  Hell
  Ez a magyarítás a kiegészítőket is magyarítja?
  szal jo ha ugy telepítem hogy:
  Morrowind aztán tribunal aztán bloodmoon majd végül a magyarítás?
  Jah és még 1 kérdés ha a kiegészítőket nem teszem fel csak a sima morrowind et ugy is müködni fog a magyarítás?
  Bocs még uj vagyok
  THX

 2. Winkler Oszkár02-13-2008

  Működik úgy is, de szerintem olvasd el figyelmesen a telepítőbe foglalt útmutatót és nézz körül a fórumon. 🙂

  • Bence02-13-2008

   Hú én hülye nem birtam ki hogy nelopjak egy redguard páncélt de így használnom kellet a tribunalt.Ezek szerint most mivel mar voltam tribunalba és angolul beszélgettem nem fog menni a tribunal magyarositása?

 3. Demophoon02-13-2008

  Köszi a választ

 4. Brenda02-13-2008

  Igen, valószínű gondjaid lesznek.
  De van ám egy fórumunk is, kérdéseket, problémákat inkább oda írjatok!

 5. Szegedi Mátyás11-07-2010

  hali! letöltöttem a morrohunt de hogyan kell aktivállni h magyar legyen a játék?:)

  • Vik11-19-2010

   Attól függ, mit akarsz aktiválni. Morrohunt egyébként sem nagyon lehet letölteni, mert az a csapat neve. A magyarításainkat pedig úgy kell telepíteni, hogy elindítod a telepítőt, és követed az utasításokat.

Szólj hozzá: