RC 2 előtt napokkal

Körülbelül három hónapja nem került ki új hír az oldalra. Nem szoktam túl gyakran híreket írogatni, de ez akkor is rekordnak számít. Elnézést is kérek eme hatalmas kimaradásért; a következőkben igyekszem felsorolni, mi történt az elmúlt időszakban.

Régebben próbáltam feltenni egy Vistát a gépemre, gondoltam, kipróbálom. Sajnos az első telepítés közben, egy üveges-zöldes, semmitmondó képernyő előtt, miközben mutatta a „Please Wait…” feliratot, olyan húsz perc alatt formázta a merevlemezemet, tönkre vágta az egész partíciós táblát. Lehet, hogy a tizedik Vista Service Pack csomag meg fogja oldani a rendszer millió hibáját, köztük ezt is, de sajnos ez már nem vigasztalt. Rengeteg adatot kellett visszaállítani, köztük a MorroHunt is, és ez nem kis időbe került. (A kipróbálás eredménye után úgy döntöttem, hogy várok a Vistával még olyan egy évet, és akkor már talán a „kezdetlegesen stabil” szót rá lehet aggatni.)

Ezután következett a felvételi időszak. Ha voltál már főiskolás/egyetemista, akkor tudod, hogy az a hét elég sok olvasmánnyal „lát el”. Szerencsére bekerültem a BME-re, és azután több száz oldalnyi dokumentumot kaptam különböző formában. Intézni kellett a hivatalos papírokat, gólyatáborra készülődés (azt nagyon ajánlom, ha esetleg előtte állnál még :).

Ezután a gépem elkerült egy LAN partyra, ahol szállítás közben történt valami a két vinyóval… Egy újabb teljes adatvesztés, újabb kutakodás a túlélők után.

De hogy ne csak kifogásokat írjak, sorolom, hogy a lentebbi hírben felsoroltak közül mik készültek el:
– hibajavítás. Azt írtam, hogy 1700 hiba javítást fogja hozni az RC 1. Nos, kicsit elszámoltam magam, mivel ennél jóval több hibát jelentettetek be, és így sikerült ez alapján 8700 (!!) darabot kiiktatni. Ehhez hozzá jön még egy helyesírás-ellenőrző programmal (nem, nem a Word, hanem az OpenOffice.org ellenőrzőmotorjával készült a program; a különbség, hogy az utóbbi még használható eredményt is ad) végzett ellenőrzés is plusz 400 elírási hibát dobott.
– pluginfordítások. Ha az ember a magyarítások sorában szeretné megkülönböztetni magát, a Morrowind fordítást, akkor valami olyat kell nyújtania mellé, ami különleges, egyedi, és remélhetőleg néhányan követni is fogják a példáját. Az egyik ilyen dolog az, hogy a játék mellé készített hivatalos pluginokat is lefordítjuk, mellékeljük. A feladatot az elmúlt hetekben sikeresen abszolváltuk, mind a nyolc plugin lefordíttatott. Az egyik, az Entertainers, nagyon sok szöveget tartalmazott, de Brendának hála már ő is magyarul köszön vissza, így ha szórakozni szeretnél egy kicsit, feltétlenül látogasd meg a balmorai Nyolc Tányér fogadót.
– válaszjavítás. Sajnos ebben a témában nem történt előrelépés, az RC 2-ben sem lesznek jók a válaszok (amiket pirossal ír ki a program a dialógusablakokban). Nagyon bonyolult probléma, de gondolkozunk a megoldáson 🙂
– könyvek és cetlik. Miután az összes könyvet és cetlit sikerült visszagyűjtenem a gépre, kiderült, hogy 21 könyv deficit van, amit gyorsan le kell fordítani. Az összes már ki van adva, és ennek fele már vissza is érkezett.
– TNPC plugin. Ez a másik olyan dolog, ami valami plusz dolgot ad hozzá a magyarításhoz. Nagyon sok fordító (húsz körül) adta meg azokat az adatokat, amik alapján el lehetett ezt készíteni. Javítva lett a fájlban sok illeszkedési hiba, a TNPC-k el lettek helyezve a szobákban, de amint ellátogatsz majd a szigetre, a kastélyba, úgyis érthető lesz minden 🙂
– plusz pluginok. A Sound Enhancements és a Beauty Pack került be a telepítő mellé, így már azt is lehet tesztelni. Ez különösen azoknak lesz jó, akiknek modemes netük van, így talán majd megkapják valamelyik magazin mellékletén a telepítőt, benne ezzel a két pluginnel.
– telepítő. Igen, ez az a téma, amivel nagyon sokat el lehet szórakozni. Sokan kértétek, hogy a backup helyét ki lehessen választani. Eme kérésnek eleget tettem, immár külön párbeszédablakban lehet megtenni ezt. Emellett a telepítő már észleli, ha Tribunal kiegészítő mellé akarsz magyarítást telepíteni, így a CD-jéről átmásolja a játék mappájába a szükséges fájlokat, amik szükségesek ahhoz, hogy grafikai hibák nélkül fusson. Továbbá rengeteg, rengeteg hiba lett javítva benne, de még ezután is fejlődni fog.
– végigjátszás. Sajnos az RC 2-be ez nem kerül bele, mivel még nincs teljesen kész, de amint kapok egy kis plusz időt, azonnal nekilátok a formázás befejezésének.

Az RC 2 napokon belül elindul. Még egyszer elnézést kérek a hosszú csúszásért, igyekszem, hogy többet ne legyen ilyen.

Jó várakozást 🙂

Szólj hozzá: