Na, de kérem, hát hol a letöltés?

Nagyon sok olyan levelet kaptunk, melyben a magyarítás letöltéséről kérdeztek.
A fordítás valóban elkészült, de a béta 1 teszt még nem kezdődött el. Ennek a következő oka van. Minden angol szöveget egy megadott formátumban kell lefordítani és szövegfájlokba rakni. Például a dialógusoknál az első sor lesz a magyar dialógus neve, majd üres sor, majd angol mondat, üres sor, magyar mondat stb. Ezek a formátumok pedig azért szükségesek, hogy a Callisto által készített program át tudja alakítani ezt a vagy 2400 szövegfájlt a játék által is kezelt .esm (Elder Scrolls Master File) fájllá.
Sajnos elég változatosak a morrowindes dialógusok (az előző példánál maradva többek között a versekben amúgy is van üres sor, és ha ezt beírjuk a fájlokba, akkor elvileg már a magyar nyelvet várná a program a következő sorban, de még csak a vers következő versszaka jön), így elég sok hiba adódott a konverzió során. Az elég sok körülbelül 1400-at jelent.
Ezek legnagyobb része a dialógusok, naplók és a válaszok (Go to Jail, Resist Arrest stb) között oszlik el. Az első két kategóriát Brenda és Pazzol már javították is.
Ha pedig sikerült minden hibát javítani, akkor újra futtatjuk a programot, újra átnézünk (reméljük, most már jóval kevesebb) hibát. Majd, ha semmi gond nem lesz velük, akkor elkészítjük a Morrowind.esm fájlt.

De ezután sem fogjuk kiadni, mivel hátra van még négy tesztelési fázis. Az első két tesztidőszakban (béta 1 és béta 2) csak a fordítók fognak tesztelni. Sajnos ez elkerülhetetlen, mivel egyáltalán nem szeretnénk sok év munkáját kiadni egy hibákkal teli fordítás formájában. Így az első két körben tesztelünk, jegyzetelünk, gondolkodunk, javítunk.
Nem fogjuk publikálni, akármilyen szívhez szóló leveleket is kapunk; nem szeretnénk, ha az első verzió hatására mindenki elmondaná negatív véleményét a fórumokon és egyéb helyeken.
Viszont a harmadik és a negyedik tesztforduló (a release candidate-ek — RC-k) már teljesen nyilvánosan fognak zajlani, ott már bárki letöltheti a honosítást, miután regisztrált. De ennek menetéről még jóval bővebben fogok szólni, mikor eljön az ideje.

Szólj hozzá: