Segítség/Egyértelműsítő lapok

Innen: Elder Scrolls Lapok

< Segítség
A lap korábbi változatát látod, amilyen Szotsaki (vitalap | szerkesztései) 2010. szeptember 11., 19:55-kor történt szerkesztése után volt. (A Wikipédia "Egyértelműsítő lapok" cikkéből részben átvéve - http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikipédia:Egyértelműsítő_lapok)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Az egyértelműsítő lapok olyan szócikkek, melyek azonos alakú szavak (homonimák) közötti választást teszik lehetővé. (Például a „Nyugati lankák” jelenthet egy területet Vvardenfellen, de Cyrodiilben is.) Az ilyen lapoknak két fontos funkciója van: egyrészt segítenek az olvasónak megtalálni az általa keresett jelentést, másrészt segítenek a szerkesztőknek kiszűrni azokat a belső hivatkozásokat, amelyek nem a megfelelő jelentésre mutatnak.

Az azonos nevű, de különböző jelentésű fogalmakról szóló szócikkek címének végén zárójelben jelezzük, melyik értelemről van szó (például Nyugati lankák (Vvardenfell) és Nyugati lankák (Cyrodiil)). Egyértelműsítő lapot használunk akkor is, ha kettőnél több jelentés van, hogy a hozzájuk tartozó lapokat összekapcsolja, és aki egy keresőből a rossz lapra talált rá, könnyen eljusson a többihez.

Használata[szerkesztés]

 • Ha egy szónak két vagy több jelentése van, de jelenleg egyről sincs szócikk, akkor még nincsen szükség egyértelműsítő lapra.
 • Ha egy szónak két vagy több jelentése van, és jelenleg csak egyről van szócikk, olyankor sincs szükség egyértelműsítő lapra, és zárójeles egyértelműsítő szöveget sem teszünk még a lap nevébe (függetlenül attól, hogy a meglévő cikk a legismertebb jelentéséről szól-e, vagy sem) – mivel ha más jelentéséről is létrejön majd szócikk, fontos, hogy a készítője mindenképp észrevegye és belinkelje a meglévőt.
 • Két jelentés esetén a két lap tetején hivatkozásokat helyezünk el egymásra az {{Átirányítás}} sablon segítségével.
 • Kettőnél több jelentés esetén egyértelműsítő lapot készítünk.

Az egyértelműsítő lapon fel lehet sorolni azokat a szócikkeket is, melyek nevében szerepel az adott szó, ám eltérő jelentésük miatt nem hivatkoznak egymásra.

Formázás[szerkesztés]

Az egyértelműsítő lap egy értelmes mondatokból álló felsorolás, amely alapján világosan megkülönböztethetőek az egyes jelentések. Nem szükséges semmilyen „bevezető” mondat a lista elején (pl. „X.Y.-nal kapcsolatos szócikkek listája” vagy hasonló).

Az alábbi szöveget használd minden egyértelműsítő lap alján, hogy automatikusan meg lehessen találni őket: {{Egyértelműsítő}} .

Ennek hatására a következő sablon jelenik meg:

Egyértelműsítés.svg

Ez az egyértelműsítő lap olyan cikkeket listáz, amelyeknek ugyanaz a nevük.

Az egyértelműsítő lap létrehozásának lépései egy példán keresztül[szerkesztés]

A példában abból a helyzetből indultunk ki, hogy létezett egy Nyugati lankák lap, és ez a vvardenfelli településről szólt.

 1. Át kell nevezni a Nyugati lankák lapot Nyugati lankák (Vvardenfell)-re. Ettől a Nyugati lankák átirányítássá változik úgy, hogy a vvardenfelli településre mutat.
 2. Ezt az átirányítást meg kell változtatni úgy, hogy a Nyugati lankák (egyértelműsítő lap)-ra mutasson
 3. Létre kell hozni a Nyugati lankák (egyértelműsítő lap)-ot az {{Egyértelműsítő}} sablonnal és a lehetséges jelentések felsorolásával.
 4. Végig kell menni a Speciális:Mi hivatkozik erre/Nyugati lankák felsoroláson, és minden egyes hivatkozást át kell írni a következő két lehetőség egyikére:
  • [[Nyugati lankák (Vvardenfell)]]
  • [[Nyugati lankák (Cyrodiil)]]