Zafirbel-öböl

Innen: Elder Scrolls Lapok

A Zafirbel-öböl tájképe

A Zafirbel-öböl Azura partjának egy kicsi, de jelentős vidéke; Vvardenfell egész keleti partjának szigeteit és part menti területeit magába foglalja. Maga az öböl körülbelül a part közepén helyezkedik el. A régió többi részéhez hasonlóan a szigeteken egyre több a mocsokspongya, illetve a partokon a sórizs és az ingoványfű. A vizek bővelkednek mészároshalakban és a sekély vízben lévő gyöngykagyló-telepek miatt a gyöngykereskedelem pedig virágzik (bár szervezetlen). A mindenütt jelen lévő szirti repkedők a sziget majd' minden csúcsán elkészítették a saját tanyáikat.

Körülbelül 35 szigetből áll az Öböl, néhány alig nagyobb mint egy-egy kinyúló szikla, de vannak jóval jelentősebbek. A nagyobbakon kriptákat vagy barlangokat láthatunk, sokon van még táborhely a kóborló banditáknak vagy halászoknak, illetve három telvanni tornyot is találunk itt. Az egyetlen valóban jelentős sziget az, amelyiken Sadrith Mora épült.

Az Öböl a telvanni központ. Keletre találjuk azt a szigetet, ahol a telvanni főváros, Sadrith Mora épült, a Telvanni Tanácsház központja, és ott van még Tel Naga, Neloth mester otthona. Sadrith Mora egy fontos város, sok szolgáltatással, bár leginkább mágikus javakban (amikről a telvanniak híresek) bővelkedik. A "Fara Lyuka Benn a Falban" pedig elég népszerű a helyiek körében, ráadásul még a szabadban lévő piacokhoz is közel van.

Ez a sziget ad még otthont a terület egyetlen nem-telvanni tevékenységének. A Rozsomák Csarnok egy birodalmi erőd, ahol megtalálható a Mágusok Céhének, a Harcosok Céhének és a Birodalmi Szektának a helyi ága. A közelben Mocskos Muriel Mámorbárja nyújtja a félig birodalmi, félig helyi találkozóhelyet, így egy kedvelt helye a "nem hivatalos" üzleteknek. Egy másik érdekes hely a sziget délkeleti részén lévő Kaushtarari daedrikus rom és sok családi kripta.

Saedrith Morát könnyű hajóval, illetve a Mágusok Céhén keresztül vezető teleportációval elérni.

Az öböl északi része mentén a második legkisebb szigeten, Sadrith Morától nyugatra van a Telvanni-ház fejének, Gothren főmagiszternek az otthona. A varázslótornyát Tel Aruhnként ismerik. Bár van egy kis közösség a torony lábánál, de ott a szolgáltatások eléggé korlátozottak a telvanni fővároshoz képest (mivel még kereskedelmi verseny sincs). Attól függetlenül van egy kis kocsmájuk. Ahogyan elvárható, maga a torony javak széles skáláját kínálja, de a vásárlóköre a komoly mágusok, így nehezen lehet odajutni a közönséges földieknek. Még egyszer: általában repüléssel lehet a legtöbb dolgot megközelíteni, még ha csak rövid időre is kell a levegőbe emelkedned.

Tel Aruhnt a tengeren keresztül lehet elérni, bár szolgáltatásainak korlátjai miatt a legtöbbek számára csak egy egynapos látogatást jelent.

Folytatva az öböl menti utat, az órajárással ellentétes irányban a második szigeten nyugat-délnyugatra van a hatalmas daedrikus rom, a Molag Balnak szentelt Yansirramus. A kalandozók legyenek óvatosak, mivel az oltárt olyan imádók járják, akik nem szívelik a betolakodókat. Yansirramus a parthoz közel fekszik, nem messze Nammu barlangjától.

Ezután menjünk tovább délre és vissza keletre, így sok kisebb szigetet találunk és az öböl délnyugati részén eljuthatunk a híres Corprusarium otthonhoz, Tel Fyr tornyához és Lord Divayth Fyr otthonához. Nincs más közlekedési lehetőség Tel Fyrbe, csak az úszás, és a toronynál nincs semmilyen szolgáltatás sem. Ezen kívül sok sziget fekszik Tel Fyr és a Rozsomák Csarnok között.

Vvardenfell vidékei
Vidékek: Ascadiai-szigetek | Azura partja | Hamuföldek | Legelőföldek | Molag Amur | Nyugati lankák | Sheogorad | Vörös-hegy | Zafirbel-öböl | Zord-part