Veloth

Innen: Elder Scrolls Lapok

Szent Veloth
Saint Veloth.png
Szent Veloth
Faj Chimer Nem Férfi
Született
Meghalt
Uralkodott
Előző uralkodó
Következő uralkodó
Tartózkodási hely(ek) Resdayn


Megjelenik ESO

"A Zarándok Szent Veloth ragyogó palástban jelent meg Baranat előtt, és reá mosolygott, "Baranat, tedd le pengéd és gyorsabbá teszlek mint a villámcsapás." - Baranat fohászai

A Zarándok Szent Veloth a kitaszítottak és a lelki keresők védőszentje a dunmeri panteonban. A késő közép meretikus korban próféta és misztikus, aki hitt abban hogy az aldmer kultúra hanyatlóban van a Nyár-szigeten. Egy még tisztább és aszketikus élet után keresve, ő vezette a nagy chimer (dunmerek ősei) bevándorlást Resdaynba (Morrowind), az ígéret földjére. A chimerek gyorsan letelepedtek a területen, kiélvezve egy kultúrális, építészeti és spirituális aranykort. Szent Veloth tanította meg a különbséget a jó és a rossz Daedra között, megnyerve a jó daedrák támogatását az embereinek, miközben utasított hogy hogyan tárgyaljanak óvatosan a rossz daedrákkal.

A Velothi Hegyeket róla nevezték el, mint ahogy a Morrowindi Velothi tornyokat is. A chimerek történelmének aranykorszakát úgy ismerik, mint a Nagy Velothi Kultúra időszaka.

Tanításai[szerkesztés]

Veloth fundamentalista ősi imádatának tanításait még mindig gyakorolják a hamuföldiek, akik úgy tekintenek magukra mint az aldmeri emberek közvetlen leszármazottaira, akik követték Veloth zarándokot. Veloth hangoztatásai szerint, Boethiah az eredeti isten-őse a sötét elfeknek. A megvilágosodásai révén, a végleges "chimerek", vagy az átváltozottak, lemondták az összes kapcsolatot az aldmeriekkel, és egy új kultúrát alapítottak, ami mély tiszteletet mutatott a daedrák felé. Minden Sötételf kulturális 'haladást' Boethiahnak tulajdonítottak, a filozófiától a mágiáig, és a mágiától 'felelősségteljes' építészetig. Az ősi velothi allegóriák egyformán szóltak Boethiah hősi győzelmeiről, és a chimeri küzdelmek megtervezési történeteiről.

Könyvek[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]