Valenvadon

Innen: Elder Scrolls Lapok
Valenvadon tartománya

Valenvadon a cyrodiili birodalom sűrű erdőkkel övezett, szubtrópusi tartománya, amely Tamriel délnyugati partos területén fekszik. A területet keletről Elsweyr, északról a Strid-folyóval elválasztva Cyrodiil határolja, a tengeren túl pedig Nyár-sziget található. Esőerdőkkel és másfajta erdőségekkel borított felszínét egymást követő hegyek és égszínkék folyók díszítik.

Történelem[szerkesztés]

Valenvadon, mint dzsungel, sok érdekes teremtmény otthona volt. A mer faj érkezése előtt sokfajta élőlény és civilizáció élt itt. Kentaurok, hippogriffek, szatírok (félig emberek, félig kecskék), óriások, minotauruszok, baziliszkuszok, tündérnép, hidrák (vízikígyók) és intelligens majmok mind-mind megtalálhatóak voltak itt, mielőtt az első aldmeri a partra lépett volna. Mint minden elfnek, az aldmereknek is alkalmazkodniuk kellett a környezetükhöz, és ők lettek a ma ismert bosmerek. Y'ffre támogatta őket az alkalmazkodásban, cserébe a bosmerek megígérték, hogy nem bántják az erdőket és az ott élőket. Valenvadon első királya, aki elindította a Camoran uralkodóházat, Eplear király volt, neki sikerült egyesíteni az összes, vadon élő bosmert. Szívesen látott más fajokat is, főleg az ayleidákat, akik megfutamodtak Alessia rabszolgafelkelésétől. 1E 340-ben elfogadott a birodalommal egy kereskedelmi szerződést. Viszont Marukh vitatott tanai rontották a viszonyt a Camordan uralkodóház és a birodalom között. Míg a háború érlelődött, Valenvadon megölte Égkoszorú királyát, Borgast egy vadászaton, így taszítva 50 évre zűrzavarba az északiakat. Herta császárné felemelkedése pedig csak rontott a Valenvadon és Cyrodiil közti helyzeten, mivel javította a kolóviai nyugattal való cyrodiili kapcsolatot.

1E 2714-ben Valenvadon nekiesett Cyrodiilnek, mivel az gyenge volt korábbi háborúitól és a thrasi sloadok pestisétől. A birodalom ezután minden valenvadoni város számára megadta a függetlenséget, így nem szövetkeztek Cyrodiil ellen. A bosmerek hűségesek voltak a központi tartományhoz, egészen addig, amíg az utolsó akaviri kisisten meg nem halt 2E 430-ban. A Camoran uralkodóház megpróbálta újra megszilárdítania az erejét, de kudarcot vallott a városok kulturális különbségei miatt. Központi irányítás nélkül pedig a bosmerek mindenfelé harcoltak, mint például Elsweyr khajiitjaival, Cyrodiil kolóviaiáival és néhány esetben egymással is. Mivel túlontúl sokat veszekedtek, így könnyedén legyőzték őket Pyandonea maormerjei. Egyetlen reményük Nyár-sziget maradt. Együtt megalapították az aldmeri domíniumot, egy stabil együttműködést, és ez egészen Tiber Septim érkezéséig befolyásos erő maradt. A most már szilárd Valenvadon megalakította új kormányát, a Thalmort, amely stabil erőt jelentett, egészen Tiber Septim seregeinek érkezéséig, ami teljesen szétszedte ezt. Septim megengedte nekik, hogy megtartsák városállam kormányukat és egy camoran királyt.

50 évig a bosmerek ismét békében éltek, amíg nem érezték tehernek a felettük lévő birodalmi kormányt. Camoran Usurper ekkor felkelést hirdetett, maga mellé állítva a benne hívőket és egyúttal megölve az ellenfeleit. Megtámadta Cyrodiilt, majd irányítása alatt tartotta népét húsz éven keresztül, amíg ők össze nem gyűjtötték a bátorságot, hogy kilépjenek uralma alól. Valenvadon többé már nem bízott más fajokban, és elszigetelte magát a birodalomtól is. A bosmerek újra visszatértek hagyományos életmódjukhoz, az erdőkben való túléléshez, így tartva távol magukat a nyugtalan politikai élettől. Egyszer még megtámadta őket Elsweyr és Nyár-sziget is (akiket korábban szövetségesüknek hívtak) a birodalmi bálványkép alatt.

Az Oblivion-válságot követően a Thalmor, az új cyrodiili birodalom esküdt ellenségei - most Titus Mede alatt - kiterjesztette uralmát a régi aldmer uralom (Valenvadon és a Nyár-sziget) felett. Ezt az ellenséget Titus soha nem tudta meghódítani.

Földrajz[szerkesztés]

A legjobban talán így lehetne leírni Valenvadont: "A végtelen zöld tengere, a lombok útvesztője, ahol a félig elrejtett városok úgy sejlenek fel, mint egy virág szépsége, ez a bosmerek otthona, Tamriel kertje."

A provincia egyik nagyon szokatlan tulajdonsága a hatalmas, költöző fák, amik egész városokat tarthatnak el. Falinesti például egy mérföld-magas fa, amely egy teljes várost tart ágain, ahogy írtak róla a Tűztánc c. műben. A teleken általában délre költözik, de valamilyen oknál fogva most már nem sétál.

Politika[szerkesztés]

Valenvadon politikai rendszere csak épp hogy megvan, és a legtöbb politikáról a családokban és a klánokban esik szó. A sosem erős nemzeti érzelmek úgy tűnik, hogy teljesen kihaltak. A törzsi tanács már évtizedek óta nem találkozott. Valenvadon hányódik. Bár lehetséges, hogy a kormányzat kezd a talpára állni, mivel valószínű, hogy megtartják a Vadászatot öt évtized óta először. Felbukkant egy egy bosmer próféta is, Precursor, aki Y'ffre, az Erdei Isten visszatértét jövendöli.

Nevezetes helyek[szerkesztés]

Arenthia
Messze Valenvadon északi részén elterülő városok.
Elder Root
Egy város, Valenvadon közepén.
Falinesti
Egy mozgó város Északkelet-Valenvadonban, bár most ugyanott, a part közelében gyökeret vert.
Otthonzölde
Egy város Dél-Valenvadonban, a parthoz közel.
Menedék
Egy város, messze Valenvadon délkeleti részén, a parthoz közel.
Silvenar
Egy város Valenvadon központi részén.
Délpont
Valenvadon messze délkeleti területén található város, Menedéktől nyugatabbra, a parthoz közel.
Erdőmélye
Város délnyugat Valenvadonban, a parthoz közel.


Az Elder Scrolls helységei
Tamriel: Cyrodiil | Égkoszorú | Elsweyr | Feketemocsár | Morrowind | Nyár-sziget | Pörölyföld | Sziklaföld | Valenvadon
Egyéb kontinensek: Akavir | Aldmeris | Atmora | Pyandonea | Thras | Yokuda
Világok: Mundus | Nirn | Oblivion