Peryite

Innen: Elder Scrolls Lapok

(Tan:Peryite szócikkből átirányítva)
„Ő a genny a sebben. Ó a legundorítóbbak orrfacsaróak. Én imádom Perytet, igen, mert néha a világ csak a kór által tisztítható meg.”- Kesh a tiszta

Peryite, szintén ismert a Gazda rangjáról Ő az egyike a tizenhét Daedric Hercegnek, aki Oblivion birodalmában tartózkodik .Habár jellemzően egy négylábú zöld sárkányként van ábrázolva -és gyakran ezt az alakot is veszi fel- Peryite tekinthető az egyik leggyengébb hercegnek. Az ő hatásköre magában foglalja a természet rendjét (nem összekverendő a Jyggalag tökéletes rendjével) és dögvészt. Néhány peches Dremorai paraszt és gazember a Gazda szolgálói.

A Rettenetes úr[szerkesztés]

„Á, egy vándor, nemde? Vagy esetleg Zarándok? Jöttél, hogy tanácskozz Peryittel?”- Kesh, a Tiszta

Peryite megidézése az Eső Keze hónapjának kilencedik napjára esik. Füstölő -ami készíthető vámpír hamvakból, ezüst rúdból, holtharang virágból, valamint hibátlan rubintból- lehetővé teszi, hogy kapcsolatba lépj a Herceggel. Peryite az egyik legrosszindulatúbb és legpusztítóbb Hercegnek számít, mivel követőit kóros betegségekkel sújtja. Az ellenségei Ebonarm, Vaemina és Mephala istenségek. Peryite ismert arról, hogy kísérteties kártévők képében jelenik meg (skeever). Kyne istennő által szerezhette meg a skeeverek szellemét. A Kétségbeesés Dala, egy vers arról a Daeric hercegről akinek a lélegzetvétele szennyezi a „felhőket és tavakat”. A félherceg Fa-Nuit-Hen szerint, Peryite felelős azért, hogy a Daedronok ne okozzanak kárt az Oblivionban. Amikor megkérdezték Fan-Nuit-Hen lordot, azt mondta „megpróbálni mindennel haladni hatalmas elfoglaltság Peryitenek, de senki sem igazán sajnálja őt, elvégre kiérdemelte". Azt is rebesgették, hogy Peryite esetleg kezeskedett a Sload által kifejlesztett Thrassian Dögvészben.

Imádók[szerkesztés]

"Hagytatok élőt? A megszállottak pusztán az áldásom hajói. Terjedni fog másokra az érintésem az érintésük által. Egy másik Felügyelő fogja helyettesíteni Orchendort, amikor eljön az idő, egyelőre minden megtisztult és rendezett.”- Peryite

Peryite imádóiról hiányosak a feljegyzések, de van egy különös csoport, az ún. Sújtottak akik Bretonok és Égkoszorú Terjedelmében voltak fellelhetőek a 4. Éra 201. éve körül. Peryite „áldása” számukra egy fertőzés volt dögvésszel, habár szintén megadatott némi védelem ellene. Szokatlan világos vörös bőrük volt és képesek voltak mérgező okádékot köpni az ellenségeikre, de végül mind elpusztultak Peryite bajnoka által, amikor megbízatását teljesítette, hogy elpusztítsa a felügyelőjüket, az erdei elfet úgy hívtak mint Orchendor. Eredetileg Cul Aloue városábol, a Sziklaföldről lettek átterelve a Bthardamz Dwemer romjaihoz. Kesh szerint Orchendor és a Sújtottak „készen kellett hogy álljanak, várva Peryite parancsára hogy elárasszák a világot az ő Áldásával.” A sújtottak szintén használták a Szerzetes és az Oltárszolga rangokat, ahogyan furcsa draconic totemeket és főzeteket Peryite imádása közben.

Ereklyék[szerkesztés]

"Visszaadtad a követőim, halandó. A természet rendje vissszaállt, és ezt, köszönöm neked. Talán megtanulták hogy ostobaság megérinteni egy Daedra Herceget. Vidd az áldásommat! Talán rendbe hoz." - Peryite

A Varázstörő[szerkesztés]

A Varázstörö egy erekje ami a Daedric Herceghez, Peryitehez tartozik. Ránézésre egy Törp torony pajzsnak tűnik, ami az egyik legősibb relikviák egyike Tamrielben. A pajzs nem csak védi a viselőjét a fizikai sebzéstől, de szintén megóvja a mágikus támadásoktól a mágia visszaszorításával, átkok eloszlatásával, vagy elcsendesít bármely mágust aki varázsigét mormolna. Úgy tartják a pajzs még mindig keresi az eredeti tulaját, és nem birtokolhatja senki fia sokáig.

Fontos szerepet játszott a Rorken-Shalidor történelmi csatában. Az Első Éra történései során a Sárkány Pap Zaan a Pikkelykiáltónak adatott meg a pajzs viselése. Miután a Sárkányúr elhagyta, Zaan Peryitehez fordult -hogy elnyerje kegyét és pajzsát- mielőtt megölték őt a elégedetlen követői. A Második éra 583. éve körül Zaan feltámadt a halálból Peryite szektája által, akikkel együttműködött hogy rászabadítson egy rettenetes dögvészt Tamrielre. Zaant legyőzték a Rettenthetetlenek tagjai de mielőtt a Varázstörőt megkaparinthatták volna, Peryite visszaszerezte. A pajzsot az Örök Bajnok fedte fel a Imperial Simulacrum idején, Pörölyföldön és Valenvadonban (a jelentések eltérőek). A Nyugati Vetemedéshez vezető események során a Pengék egyik ügynöke felkereste Peryitét a hatalom érdekében. Az ügynök emlékeztette a herceget egy haladóra az első érából, ezért megfelelőnek találta őt egy feladatra. Az ügynökkel megölette a Vámpír Őst akivel elégedetlen volt, majd ennek fejében kiérdemelte a Varázstörőt.

Mastriusnak a Dunmer vámpírnak -aki évszázadokig volt bezárva az Ősi Salveli Sírkamrákban, közel a Vvardelfelli Vörös-Hegyhez- szüksége volt a Varázstörőre hogy megtörje az átkot ami börtönben tartja. A harmadik éra 427. évében, a legyengült Mastriusra rátalált egy vámpír fickó aki beleegyezett hogy segít kiszabadulnia. A Varázstörőt megtalálta a Bthuandi Dwemer romoknal, közel az előző birtokos maradványaihoz, aki a barlangban lelte halálát. Mastrius a felhasználta a pajzs erejét, hogy megtörje Azura átkát majd visszaszerezte régi erejét, de a vámpírt aki segített neki elpusztította. Később ezévben a pajzs Torasa Aram tulajdonába került és A Mournhold városi múzeim kiállításának része lett.

A harmadik éra, 433. évében, Peryite imádói Cyrodiilban megkíséreltek közelebb kerülni a herceghez, miként bemutattak egy kockázatos rítust, aminek során a lelkük csapdába került Oblivion Bugyraiban. Cyrodiil Bajonka rátalált a követők fagyos testére Peryite oltára mellett, az Ezüshal-folyónál. A herceg megkérte a bajnokot hogy lépjen át Oblivion birodalmába és hozza vissza a követői lelkét. A Bajnokot ezért megjutalmazta a Varázstörővel.

A negyedik éra 201. évében az utolsó Sárkányszülött feladata az volt hogy ölje meg Bosmer Orchendort, a szerzetest aki fellázadt Peryite ellen. Bosmer Orchendor az Égkoszorúban található Bthardamzi Dwemer romoknál lakozik, az összes többi Bretonnal Sziklaföldről, akik meg lettek átkozva Peryite által. A sárkányszülött beszivárgott a romok közé, megölte a sújtott Bretonokat, mielőtt elpusztította volna Orchendort. Peryite megajándékozta a Sárkányszülöttet a Varázstörővel.

A Bugyrok[szerkesztés]

A bugyrok az Oblivion birodalmához tartoznak, Peryite teremtette, és uralja, a Daedric Dögvész Hercege. A birodalom láva tengereivel, tűzhányókkal teli szigeteivel, és romos épületeivel hasonlít a Holtvidékre. Általában teljesen megközelíthetetlen halandóknak, de vannak kivételek.