Tan:Mephala

Innen: Elder Scrolls Lapok

"Amint azt Nyugaton tudjuk, Mephala a halál, a szex és a titkok démoni hercege. Ezen témák mindegyike kifinomult és erőszakos vonatkozásokat egyaránt tartalmaz (gyilkosság/fajirtás, udvarlás/orgia, tapintatos/költői igazságok). Mephala paradoxikusan érthető, mivel mindezen ellentmondásos témákat magába foglalja és egyesíti." - Vivec és Mephala

Mephala (a khajiitok által Mafalaként ismert) a daedra hercegek egyike, kinek hatásköre a halandók számára homályos; Hálószövő, Szövő, Pók, Titkos Művészetek Tanára, a Gyilkosság Nyolc Árnyékának Királynője, és Vivec Sejtelme néven is ismert. A többi daedra herceggel szemben, akik szinte mindig ugyanabban a nemben láthatók (pl. Azura mindig nő, Sheogorath mindig férfi), Mephala abban a nemben tűnik fel, amelyik éppen szükséges a kelepcébe csaláshoz (bár jellemzően nőként). Mephala egyetlen állandó témája úgy tűnik, a halandók ügyeibe való beavatkozás puszta szórakozás céljából. Hatásköre különben egy kivégzések által véghez vitt gondos tervre mutat, melyben minden élet egy hatalmas háló része. Nem csoda, hogy Hermaeus Morát, a "Tudás Démonját" Mephala testvérének tekintik.

Mephala a halandók ügyeit egyfajta szőtt egységnek tekinti; csak egy szálat húzz meg, és az egész kibomlik. A dunmerek Mephalát még egyszerűbb fogalmakhoz kötik: hazugságok, szex, és gyilkosság. Mephala közvetlenül segített megalapítani a hírhedt Morag Tong társaságát/kultuszát, ők pedig állításuk szerint a daedra dicsőségéért gyilkolnak. Néhány tudós úgy érvel, hogy mikor a Morag Tongot kiűzték Tamriel többi részéből, Morrowindban engedélyt kaptak, hogy továbbra is tevékenykedjenek, miután Mephala imádatát Vivecre cserélték. Erre reagálva jött létre a Sötét Testvériség, akit a titokzatos Éjanya vezetett, és néhányan ragaszkodnak az elvhez, miszerint ő csak Mephala egy másik formája.

Mephala a tribunális hit "Jóságos Daedrája" egyikeként ismert, valamint "a felismerhető szellemek közül a legerősebb", ki nem sokkal azután bukkant fel, hogy Akatosh megformálódott, és az idő elkezdődött. Mephala ellenségei közé tartozik Ebonarm, Molag Bal és Peryte, szövetségese pedig Malacath. A temperamentumos Pók Daedrák szolgaként működnek.

Morrowindban Mephala volt az ős, aki megtanította a chimereknek a készségeket ellenségeik elkerüléséhez, vagy titkos meggyilkolásukhoz. Abban az időben számos ellenségük volt, mivel a chimerek apró csoportnak számítottak. Mephala és Boethiah együtt rendezte a klánrendszereket, amelyek végül a Nagy Házak alapjául szolgáltak.

A khajiitok Mafalaként tartják számon, aki a Sötét Titkok Klánanyja, és a rejtett titkok, és örök szégyen feljegyzője. Ősi szellemnek és a régi tanok tanítójának tekintik. Imádata a "Bűnös Öngyilkosságok" után azonban már nem részesült előnyben.


Műtárgyak Ébenpenge Az Ébenpenge, más néven a Vámpír, vagy a Pióca, egy Mephala által készített daedra műtárgy. Egy ében katanára emlékeztet, és a nagy gonosz tárgyának tekintik, mivel képes elszívni az általa sebzett lények életerejét. Az okozott sérülés egy része a viselőbe száll nyers erőként, beszívva az áldozat életerejét, és gyakran állóképességét is. Arról is ismert, hogy felerősíti viselőjének hosszúpengék használatában való jártasságát, mágikusan elhallgattatja azokat, akikre lecsap, így megakadályozza, hogy varázslatokat mondjanak ki, valamint megtéveszti áldozatait. A khajiit mítosz nem említi név szerint a pengét, helyette "a Pók gyilkos szavaként" és "az árnyék fekete sarkának" nevezi.

A Khajiitok Gyűrűje A Khajiitok Gyűrűje, más néves Khajiitik Gyűrűje egy ősi ereklye, ami több száz évvel idősebb mint maga Rajhin, a tolvaj, aki a gyűrűt híressé tette. Ő volt az, aki a gyűrű erejét használva láthatatlanná, hangtalanná vált, és olyan fürgévé, akárcsak egy fuvallat. Így a gyűrű használatával az Elsweyr történelem legsikeresebb betörőjévé vált. Rajhin végső sorsa rejtély maradt, de a legenda szerint a gyűrű fellázadt az állandó használat ellen, és eltűnt, így Rajhin tehetetlen maradt ellenségeivel szemben.

Obszidián Héj Az Obszidián Héj egy különös műtárgy, melyről azt állítják, hogy Oblivionból származó töredék. Mások úgy gondolják, hogy mágikus jellegű, csapdában tartja Mephala lényének egy foszlányát. Bármi is legyen az eredete, a hatalma félelmetes.

A Spirális Zűrzavar

A Spirális Zűrzavar Oblivion birodalma, melyet Mephala, a hazugságok daedrikus hercege alkotta és uralja.