Tan:Tribunal Templom

Innen: Elder Scrolls Lapok
Tribunal Templom zászlaja.png

A Tribunal Templom a Morrowindben élő dunmerek őshonos vallása. Ők Almalexiát, Sotha Silt és Vivecet imádják, akiket együttesen Tribunalnak vagy Almsivinek hívnak. A legtöbb ember egyszerűen csak Templomnak nevezi őket. Külföldieket is elfogadnak tagnak, de az a kevés külföldi, aki csatlakozik hozzájuk, csupán az általuk nyújtott szolgáltatásokért teszi.

A főbb Templom városok Morrowind szárazföldjén Almalexia, Sotha Sil és Necrom. Vvardenfellen a Templom-negyedet magában foglalja Vivec városa, a Szellemkapu erődje, az összes szent és pogány hely (beleértve a Szellemgáton túli sorvadt területeket), illetve minden lakatlan és vad terület. A gyakorlatban ez a negyed Vvardenfell azon részeit foglalja magában, amik nem tartoznak a Redoran, Hlaalu, vagy Telvanni negyedekhez. A Templom makacsul, ám sikeresen harcolt ki minden fejlődést az összes negyedében.

Morrowindben a Templom nem ápol jó viszonyt a legtöbb Birodalmi céhhel, viszont szoros kapcsolatot tart fenn az istenfélő Indoril- és Redoran-házzal, és barátságosak a Dres- és a Hlaalu-házzal.

A Templomról[szerkesztés]

A Templom szervezetét Tribunal (vagy más néven Almsivi) imádása céljából hozták létre. A három félisten, Vivec, Almalexia és Sotha Sil egyesítették erejüket, hogy létrehozzák a Szellemgátat, amely egy varázslatos határvonal a Vörös-hegy körül Vvardenfell szigetén, hogy megfékezzék a sorvadás betegség elterjedését. A Tribunal történelme egészen az Első Tanács háborújáig nyúlik vissza, amely után a halandó Almsivi felhasználta Kagrenac eszközeit, hogy Istenné tegye magát és társait.

Morrowind nagyházai közül az Indoril-ház alapul leginkább a templomi hierarchián, vagyis magában foglalja a papok és az ordinátorok rendjét. A Redoran-ház az egyik legistenfélőbb ház; a Redoran Buoyant Címeresek együtt szolgálnak az ordinátorokkal, mint a Szellemgát és a Tribunal Templom őrzői. A Hlaalu-házon kezd eluralkodni a birodalmiasított dunmer, aki akkor imádkozik amikor azt megfelelőnek tartja, fenntartva ezzel a vallásosság látszatát. A Telvanni-házból kevés haszna származik a Tribunal Templomnak, mivel a Mágusurak, akik legalább annyira ősiek mint maga Almsivi, hagyják, hogy templomaik megteljenek porral és kereskedőkkel. A Dres-ház, amely a leghagyományosabb a nagy házak közül, alkalmadtán támogatja a templomot, a rabszolga-kereskedelmük érdekében.

Templomi építmények[szerkesztés]

A Tribunal templomok Vvardenfell-szerte megtalálhatók és legtöbbjük az Almsivi beavatkozás varázslat célhelyéül szolgál. Noha a távolabban fekvő helyeken sok templom tapasztott sárból készült, Redoran stílusban épült, szabadon álló építmény, nem szokatlan látvány, hogy olykor a helyi stílusokkal vagy a Telvanni gomba stílussal ötvözik őket.

Két nagytemplom van Vvardenfellen: a Főtemplom Vivec Templom kantonjában, amely a főkanon irodáinak és a templomi adminisztrációnak ad otthont, valamint a Szellemkapu erődítmény-város. A két épület közül az utóbbi a nagyobb, amely a varázslók tornyával együtt külön szárnyat képez, viszont mindkettő sajátossága egy megemelt középső rész, amely magába foglal egy adománygyűjtő vermet, valamint mindegyik oltártípus közül egyet.

Dagoth Ur után[szerkesztés]

Dagoth Ur legyőzése után Nerevarine-re ruházták át a templom irányítását, amely ezzel az újraszervezés időszakába lépett. Amikor Nerevarine visszatért Vivec városába, Vivec tájékoztatta őt, hogy szerinte a Tribunalt többé nem istenként fogják tisztelni, hanem mint szentet és hőst. Vivec meg van győződve arról, hogy a Templom visszatér az eredeti Dunmer hitéhez – az ősök és a három jó daedra, Azura, Mephala és Beathiah tiszteletéhez.