Tőrsuhatag

Innen: Elder Scrolls Lapok

Tőrsuhatag Sziklaföld tartomány dél-nyugati területe, az Iliac öböl északi felén, a fővárosa után elnevezve.
Észak-nyugaton Völgyfok és az Ilessan dombok által, nyugatról Tulune, északról Shalgora által határolva.
Tőrsuhatag egyszer-rég a védelmezők nevű gladiátor csapat otthona is volt.
Alapították az első kor 246. évében, megszállóik, a Skyrimből érkező Nordok által, kik kezdetleges civilizációjukat hozták magukkal.
A sárkány lovagok rendje a hivatalos védelmezője Daggerfall városának és királyi családjának.

A legutolsó népszámlálás a harmadkor 401. esztendejében a népességet 110000 fő körül számolta meg.


Történelem:

Számos legenda létezik a nevéről, köztük hogy az első törzsfő eldobott egy tőrt és ahol az leesett az a pont lett határának kijelőlve.
Skyrim csupán nagyjából Az örökösödési háború előtt egy századig tartotta fenn az irányítást minden áron a könyvtári állományát más fejlettebb tartományokban.
Bár valójában gyarapodott Skyrim uralma alatt és így előnyösebb pozícióban volt a szomszédjai függetlenségén keresztül.
A királyság vált a Direnni klán központi erejévé, de még folytatta a gyarapodást miután elvesztették az erejüket Sziklaföldön.
Az első kor 609. évétől, Thadore király uralkodása alatt, Tőrsuhatag volt már a domináns gazdasági, kulturális és katonai erő dél-Sziklaföldön és maradt olyan ezredévig még.
Mialatt az egész Iliac öbli régió folytonosan a hatalomért hajtott, két elsődlegesen a hatalomért szembenálló fél tűnt fel, Őrszem és Nyugalm.
Mint sokszor a történelem során a viszály csupán gazdasági volt.
A békeidő alatt, Tőrsuhatag és Nyugalm nemessége gyakran ismert volt Örszem-beli nyaralásaikról.
Harmad kor 269. esztendejében, Tőrsuhatag csatlakozott a Sziklaföldi királyságok Haymon Camoran, a Camoran Usuper elleni nagy szövetségéhez.
A királyság gyakran együttműködött a szomszédaival a történelem során hogy harcoljanak az Orkok és Orsinium ellen.
A kémkedés gyakran szerzett helyet a nyílt háborúkban.
Például egy Breton orgyilkosról ki közel volt hogy meggyilkolja Őrszem királynőjét Akorithi-t, sokan gondolták hogy Tőrsuhatag ügynöke lehetett.
Mégis, a szomszédaival való nagy és véres háborúk voltak az általánosak, átívelve az első és másod kort.
Egy az új keletű összetűzések közül A Betony háború volt.
Tőrsuhatagi Lysandus király több jelentősebb csatában vezette seregeit győzelemre Őrszem ellen, állítólag egy Direnni boszorkány segítségével.
Mikor egy torokba csapódó nyíl megölte Lysandus-t, fia Gothryd megszerezve az irányítást, Camaron királyt, Őrszem védőjét és Akorithi férjét párbajban megölte, véget vetve a háborúnak Tőrsuhatag győzelmével.
Még egy másik példa hogyan gyarapodott és emelkedett ki Tőrsuhatag uralkodóinak balszerencséje ellenére.
De A Betony háború zsákmánya elhalványult az összehasonlításban a befolyáshoz amit a "időtörés nyugaton" Tőrsuhatagra hozott.
Mikor a por leült, Gothryd király és felesége Aubk-i királyné irányította egész nyugat Sziklaföldet és az egyedüli ellenfelek az Iliac öbli régióban már csak Őrszem, Nyugalm és Orsinium voltak.


Kultúra:

Tőrsuhatag népének mondása, hogy légy a saját múltad megszállotja.
Ahogy a századok múltak, a Bretonok békésen kicserélték a korai Nord telepesek leszármazottait mint a túlsúlyban levő fajt a régióban.
Különböző vámpír klánok hatják át az Iliac öböl régióját, Tőrsuhatagban a Vraseth klán uralkodik.
A táj kultúrája a történelmét tükrözi vissza, erős katonai jelenlétben hisznek és élvezik a fedett tevékenységeket, de a kereskedők az elsők és az előrevalók
Talán ezen befolyások miatt, Tőrsuhatag szilárd fekete piacot lát vendégül, közte a skooma csempészetet, amely ellát olyan célállomásokat mint a messzi Morrowind és egy nagyratörő Tolvaj céh.
Egy mesterkélt bank rendszer szintén alapított.