Sziklaföld

Innen: Elder Scrolls Lapok

Sziklaföld, ahogyan a TES IV: Oblivionban láthattuk.

Sziklaföld Tamriel északnyugati részén elhelyezkedő tartomány. A parti vidéke mérsékelt éghajlatú, laza erdőségekkel borított; belföldje pedig sziklás és hegyvidékekben gazdag. A provincia legnagyobb részét a bretonok lakják, akik a területet több breton városra és királyságra osztották. Közép-Sziklaföld déli végén található az Orsinium, az orkok városállama. Nagy-Betony, a Deselle-szigetek, a Bjoulsale-folyó és a Nyugati-fok rengeteg klánja mind megtalálható itt. A barátságtalan felvidéki erődök és az elszigetelt völgyekben lévő települések mind erősítették a helyi breton klánok heves függetlenségi igényét, így a tartomány nem is vált hivatalos provinciává vagy vette fel a birodalmi azonosságot. Mindazonáltal a nyelvük, bárd hagyományaik és hősi legendáik egyben tartják örökségüket.

Történelem[szerkesztés]

Nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy a történelem Sziklaföldön kezdődött. Az Adamantium Toronyban, a legrégebbi létező építményben született sok egyezmény. A torony akkor is ott állt, amikor az aldmerek elfoglalták a vidéket; és majdnem majdnem minden mer fajt arra ösztönzött, hogy készítsenek egy hasonló építményt. Más tartományokhoz hasonlóan itt is úgy gondoljuk, hogy a területet vadállatok lakták, és az aldmerek voltak az elsők, akik civilizációt építettek ki. A vidék nede fajának nagy részét az aldmerek olvasztották maguk közé, de emellett egy kétfajú ember-mer társadalom született meg, a mai modern bretonok ősei. Az északiak (és ezzel együtt egy újabb vérvonal) érkezésével a direnni altmerek hanyatlani kezdtek. Az emberek váltak Sziklaföld uralkodó erőjévé.

Sziklaföld történelme annak legismertebb családjával, az aldmer Direnni klánnal kezdődött. "Mint gazdasági és katonai erőként is jelen lévők, elég ijesztőek voltak, hogy fenyegetést jelentsenek a harcedzett északiaknak és a cyrodiiliek születő alessiai birodalmára. Égkoszorú belviszályait kihasználva elkezdődött a hegemónia, földeket vettek el Égkoszorútól és a mai Pörölyföldtől, és csatoltak Észak- és Dél-Sziklaföldhöz. Erejük teljében majdnem Tamriel negyedét irányították. De túl nagyok lettek, és lassan, évről évre mindent elvesztettek, amit megszereztek, és visszahanyatlottak Balfierában található erődjükbe, az Adamantium Toronyba, amit ma Direnni Toronynak hívnak. Úgy hiszik, hogy a bretonok nem erőszakkal, hanem kereskedelemmel jutottak hatalomra, és lassan úrrá lettek az északi népességen. A tartományt az Első éra végéig ők uralták. Azonban a direnniknek hatása volt a bretonokra is, mivel ők, elődjeikhez hasonlóan a tartományt sok városállamra szétszabdalva hagyták, és így gyengék voltak Tamriel többi faja ellen.

Nem adatott meg nekik a béke, mert 1E 808-ban, a ragadák hódítása az Iliac-öböl mentén lévő települések közt összeütközéseket szült. Viszont tudtak szövetkezni Orsinium orkjai ellen, Orsinium ostromában, ami ez utóbbi terület lerombolásával ért véget. A dirennik bukása miatt a bretonokat nem érintette nagy mértékben a cyrodiili birodalom bukása, mégis vesztettek némi területet Tiber Septim javára. Néhányan próbáltak összefogni, hogy megállítsák Camoran Usurpert, ez mégsem sikerült egészen amíg Dwynnen bárója nem egyesítette az Iliac-öböl lakosait ellene. Ezután újra felbomlott az egyezség, egymás ellen harcoltak megint, egészen, míg az északiak visszaszerezték területüket a bend'r-hahk-i háborúban, vagy amikor a ragadák ellen harcoltak a betony-i háborúban, és amikor az orkok feltámasztották Orsiniumot. Egyesültek még a "béke csodájában", ami úgy is ismert mint Időtörés nyugaton (erről többet a hasonló nevű könyvben lehet olvasni). Ezt mint Stendarr, Mara és Akatosh csodás beavatkozásának tartják, ami segített átváltoztatni ezt a bajos vidéket egy békés, jól irányított birodalmi résszé. A terület és a birtokok katasztrofális pusztítását és a hatalmas számú élet kioltását, ami ezen csoda folyománya, csak tragikus, emberi ésszel fel nem foghatónak értelmezik. Az esemény Sziklaföldet a sok városállamból öt királysággá alakította.

Politika[szerkesztés]

A kapcsolatok nem mindig békések az öt breton királyság között, de eddig még sosem mentek el a teljes háborúig. Néhány királyság egyesült is, őrszemi Camaron és camlorni Kelmena úrnő, illetve Őrszemből származó Aubk-i királynő és szintén tőrsuhartagi Gothryd király a házasságai folytán 3E 400 körül. Velük szemben elég csendes vidék Northpoint és Evermore, valószínűleg azért, mert elszigeteltek a többi állam elől. Nyugalmban Elysana királynőt tekintik a tartomány legbefolyásosabb alakjának. Még szövetséget is kötött az orsinium-beli ork Gortwoggal, az egykori ellenséggel.

Nevezetes helyek[szerkesztés]

Adamantium torony
A Balfiera-szigeten található legrégebbi létező építmény. Kivitelezése a történelem kezdetét datálja.
Camlorn
Sziklaföld hasonló nevű államának legfőbb, déli kinyúlásán elhelyezkedő városa.
Evermore
Pörölyföld keleti határán elhelyezkedő nagyváros.
Farrun
Sziklaföld északi partján található város.
Jehanna
Sziklaföld északi részén található város, közel Égkoszorú határához.
Northpoint
Sziklaföld hasonló nevű államának városa, amely azon a kis helyen terül el, ami a tengerbe nyúlik a tartomány északnyugati részén.
Nyugalm
Közép-Sziklaföld délkeleti részén elterülő nagyváros..
Orsinium
Az orkok új független provinciájuk, amit Gortwog irányít.
Sharnhelm
Egy város Sziklaföld északkeleti részén.
Tőrsuhatag
Camlorntől délre elhelyezkedő nagyváros


Nirn kontinensei és régiói
Tamriel CyrodiilÉgkoszorúElsweyrFeketemocsárMorrowindNyár-szigetekPörölyföldSziklaföld (Orsinium) • Valenvadon
Akavir KamalKa Po' TunTang MoTsaesci (Akavir birodalmi provinciája)
Yokuda Akos KasazBahiaIrranhuKaneshKardeshKlithiMoniSamaraYath
Elterikus szigetek Asil YelirCesparHerneKevallaNalongaPankorRavanSiuol YelirStirkSzigetláncSzisztrékThras
Padomai szigetek CathnoqueyEsronietOlenveldRoscreaVounouraYneslea
Egyéb kontinensek AldmerisAtmoraLygPyandonea