Szürkeszakállúak

Innen: Elder Scrolls Lapok

A Szürkeszakállúak egy ősi és megbecsült szerzetesrend, kik némaságban élnek az ősi Magas Hrothgar kolostorban, közel a Világ Torkának a csúcsához. Ők a Nyelvek, a Hang mestereinek a leghíresebbjei. A rendet Szélhívó Jurgen alapította válaszként miután a Nord sereg elbukott csatában a Vörös hegységnél. Az ütközet után megközelítőleg hét éven át meditált, és arra a következtetésre jutott, hogy a Hang erejét elsődlegesen a megvilágosodás eléréséhez, és nem pedig csatározáshoz kellene felhasználni. Jurgen az új szemléletét a Hang Útjának hívta, és a Hang meditatív tanulmányozásának az életvitelét hírdette, amit a Szürkeszakállúak a mai napig folytatnak.

Ellentétben az elterjedt téveszmékkel, a Szürkeszakállúak szigorúan véve nem pacifisták; a Hang Útja csak azt tanítja, hogy az erőszak a legkissebb töredéke a Hang felhasználási módjainak, és csak az "Igaz Szükség" idején szabadna arra a célra felhasználni. A Sárkányszülött eljövetele egy ilyen időnek számít, így a Hang erőszakos felhasználása a Sárkányszülött által úgymond "kivételt tesz", mindazonáltal az Út többi követőjének továbbra is békésnek kell maradnia. Míg úgy tűnik, hogy a Szürkeszakállúak majdnem mindenkit elfogadnak aki tehetséget mutat a Hang felől, kevesen tudnak eleget tenni az életvitelük elvárásainak; híres alakoknak mint például a Sárkányőrség egyik tagjának, Grundwulf-nak, valamint a végül Jarllá tett Ulfric Viharpalástnak vagy nem sikerült fejleszteni a képességeiket, vagy nem tudták követni az Út önsanyargató életvitelét. Paarthurnax, a rend Nagymestere, egyedül alakította ki otthonát Magas Hrothgar felett, a Világ Torkának csúcsán.

Ahogy a címük is utal rá, a Szürkeszakállúak általában igen öregek, mivel évekig tartó tanulás szükséges az erejük megzabolázásához, és az életvitelüknek köszönhetően, gyakorta élik meg az időskort. Mindig is egy kis csoport voltak, mindenkori jelleggel csak egy maréknyi taggal rendelkeztek, és nincs kimondott helyük Skyrim politikai felépítésében. Ennek ellenére, roppantmód tiszteltek a Nordok körében, és azon ritka alkalmakkor mikor áldásokat, tanácsot, vagy bölcsességet adnak, nincs szükségük a törvény nevére, hogy figyeljenek rájuk. Még a leg elcsigázottabb és emberkerülőbb tündék tiszteletét is elnyerték.

A Szürkeszakállúak kombinált hangja a legendák tárgya. Egyesek azt állítják, hogy a hangjuk egykor hamuvá robbantotta Ysmir Wulfharth-ot. Egy másik legenda szerint, Tiber Septim vezette az Öreg Hrol'dan-i inváziót és használta a Hangjának az erejét az első alkalommal miközben foglalta vissza a települést a Sziklaföldi Boszorkányfiaktól. Viharok fortyogtak ahogy, a távoli messzeségben, a Szürkeszakállúak készültek szólni, hogy megidézzék Tiber-t a hegyhez. Ahogy a közeli lakosokat evakuálták, Talos közelítette meg a Szürkeszakállúak otthonát. Mikor a Szürkeszakállúak kimondták Talos nevét, az a szó járja, hogy a világ megremegett. Ysmir-nek hívták őt, Észak Sárkányának, és azt mondták neki, hogy ő hivatott, hogy Tamriel felett uralkodjék, de délre, Cyrodiil-ba kell mennie, hogy így legyen.

Több mint hat évszázaddal később, 4E 201-ben, a Legvégső Sárkányszülött használta a Hangot először miután legyőzött egy sárkányt ami Fehérvágtát fenyegette. Mint ahogy Talos-nál is tették, a Szürkeszakállúak magukhoz hívták a hőst Magas Hrothgarba. Sok oktatás, próbatétel, és útmutatást követően, együtt beszéltek, hogy újra formálisan is elismerjék Ysmir-t, Észak Sárkányát. Ezt követően is támogatták és segítették a Legvégső Sárkányszülöttet a küldetésében, hogy legyőzze Alduin-t.

E kis közrejátszás ellenére is, néhányan kritizálták őket amiért nem vettek jobban részt Skyrim ügyeiben. A Pengék keserű ellenségeik voltak amióta (a Pengék) először érkeztek Tamrielre az Akaviri Sárkányőrségként. A Pengék megvetik a Szürkeszakállúakat a tétlenségük miatt, és mert védelmezik a Pengék ellenségét. A Szürkeszakállúak a maguk részéről nem bíznak a Pengékben, félnek is tőlük, kotnyeleskedő fajirtóknak, vérszomjas ármánykodó Akaviri barbároknak tekintik őket, kik mindig is arra törekedtek, hogy letérítsék a Sárkányszülöttet a bölcsesség útjáról. A két csoport az Utolsó Sárkányszülött feletti befolyásért üzekedett, de hogy a bajnok végül kinek is kedvezett, az tisztátlan marad.