Skyrim:Dovahkiin

Innen: Elder Scrolls Lapok

A Dovahkiinek, más néven Sárkányszülöttek sárkánylélekkel született halandó férfiak és nők; a sárkányok “Dovah Sos”-nak, sárkányvérűeknek is nevezik őket. Ezek az emberek a sárkányokhoz hasonlóan képesek arra, hogy az elpusztult sárkányok lelkét magukba szívják, és új Thu’umot tanuljanak, aminek az elsajátításához így nincs szükségük gyakorlásra. A Skyrim játékosa is Sárkányszülött.

Szt. Alessia volt az első, akit kapcsolatba lehet hozni a Sárkányszülött címmel. Azt tartják róla, hogy azután tett szert sárkányvérre, hogy szövetséget kötött Akatosh-sal a Felejtés Kapuinak lezárásáról. Azóta sok legenda kering sárkányvérű hősökről, akik “sárkányokat öldösnek, hogy elvegyék az erejüket.” A sárkánylelkek magukba szívásának képessége először Miraak sárkánypapnál jelent meg. Ezt követően az összes ismert sárkányszülött lényegesen gyorsabban sajátította el a hatalmi kiáltásokat, mint a többi halandó akiknek többéves meditációra volt szükségük hogy megtanulják őket. A High Hrothgar-i Szürkeszakállúak néven ismert szerzetesek Paarthurnax vezetése alatt a “Hang útja” filozófia mestereivé váltak, és maguk közé fogadták a tanulni vágyókat, valamint segítették a sárkányszülöttek tehetségének kibontakozását.

Az első Septim császár, Tiber Septim és Reman Cyrodiil Sárkányszülöttek voltak, és a Királyok Amulettje miatt azt tartják, hogy a Septim és a Reman dinasztiák összes örököse sárkányvérű volt. Feltételezik, hogy Wulfharth is Sárkányszülött volt, mivel “Ysmir, az Északi Sárkány” néven is emlegették, ami Sárkányszülötteket megillető cím. Többek közt Tiber Septim és a Skyrim játékoskaraktere is viseli ezt a címet. Tiber Septimet “Viharkorona” néven is ismerték; ezt a rangot a Szürkeszakállúak adományozzák a játékoskarakternek, amikor hivatalosan is Sárkányszülötté avatják.

Jegyzetek[szerkesztés]

  • Míg az Elveszett Prófécia Nerevarine-t Sárkányszülöttnek nevezi, a Szakadár Papok értelmezése szerint ez csupán annyit jelent, hogy Morrowindon kívül, a Birodalom alatt született, nem azt, hogy sárkánylelke volt.
  • Érdekes megfigyelni, hogy bár a “Dovah Kiin” kifejezés annyit tesz, mint “Sárkányszülött”, “Dov Ah Kiin” három szóból álló sárkánynévként azt jelenti, hogy “Sárkányfajta Született Vadásza”, vagy “Született Sárkányfajta-Vadász”, ami arra az elképzelésre is utalhat, hogy a Dovahkiin a leghatalmasabb sárkányvadász.
  • A Bethesda Softworks fórumokon zavart keltett, hogy a Dragonborn hivatalos kiegészítésben felfedték az első Sárkányszülött kilétét, aki nem Alessia volt. Ezt Michael Kirkbride így kommentálta: Alessia nem volt képes sárkánylelkeket magába szívni. Sokkal apróbb hatalma volt: a szabadságról álmodott és harcolt érte, és halálos ágyán Aka-Tuskkal szövetséget kötött.

További információ[szerkesztés]

Források[szerkesztés]