Skyrim:Alduin

Innen: Elder Scrolls Lapok

Alduin[szerkesztés]

Alduin, akit Égkoszorú lakosai Világfaló és az Alkonyat Istene néven egyaránt ismernek, egy mérhetetlen erejű fekete Sárkány. Gonosz hatalomként szokták őt ábrázolni, aki időről-időre elpusztítja a világot, és az északiak úgy hiszik, újbóli felbukkanása az idők végezetét jelzi előre. Saját magát Akatosh elsőszülöttjének (és feltehetőleg egy (Sárkány) jellegének) kiáltotta ki.

Neve feltagolható "Al Du In"-re, mely a Sárkányok Nyelvén annyit jelent "A pusztítás és felfalás mestere".

Alkhan[szerkesztés]

Az ősi Khajiit számára ő egy Kóbor Lélek akit Alkhan, A Pikkelyes Herceg és Akha Elsőszülöttje-ként ismernek. A szövegek, melyek a Riddle'Thar Vízkereszt előtt keletkeztek, azt állítják, hogy ő a tűz és az árnyék démonja. Alkhan képes volt minden elfogyasztott lélek után egyre nagyobbra nőni és örökké éhezett Alkosh koronájára. Lorkhaj és bajtársai elpusztították, de egy nap vissza fog térni a Megannyi Út mentén. Lorkhaj, Khenarthi, és Alkosh ellenségként tekintettek rá.

Történelme[szerkesztés]

Paarthurnax szerint, Alduin fiatalabbik testvére és főhadnagya az ősi Sárkányháború túlnyomó részében, egykoron Alduint tartották Akatosh legnagyszerűbb teremtményének. Shalidor Főmágus írásai szerint, sárkányok léteztek már az idők kezdete óta, de eleinte legalább annyira vadak voltak, mint bármi más. Alduin volt az, aki megteremtette az északiak civilizációját. Egy legenda szerint Alduin képes "felfalni" áldozatainak életéveit és a szelleme egyszer a teljes Északi lakosságot hat évessé falta, miután megidézte őt Orkey. Ennek a legendának valamelyest van valóságalapja, hisz Alduin Sovngarde-ban a halottak lelkein lakmározik, eme előjogát féltékenyen őrzi.

Birodalmi tudósok megállapították, hogy habár Alduin volt az Északi panteon forrása, nem ő volt a legfőbb istenség (ezt a pozíciót Kyne tölti be), ehelyett ő viszi véghez azt a borzalmas körforgást, amiben elpusztítja az előző világot, hogy egy újat hozhasson létre. A Másodkorban ezen a szemléleten osztoztak az Északiak is, akik Alduinra az idő isteneként tekintettek (ugyanígy Akatosh-ra is) és zavarták őket a birodalmiak istenségek iránti megszállottsága. Ez a nézet megváltozott a Negyedkorra, ahogy több Északi bizonygatta, hogy a hit, miszerint ő Akatosh valamilyen északi változata lenne, hibás, amit azok az idegenek honosíthattak meg, akik félreértették az északi szájhagyományokat.

Önteltségében, hogy Mundus-t meghódíthassa, Alduin messze sodródott az igaz úttól. Alduin egyre kegyetlenebb módszerei győzték meg Paarthurnax-ot, hogy Északi szövetségesekkel és néhány Sárkánnyal együtt felkelést szítson. Paarthurnax néhányuknak megtanította, hogyan használják a Thu'um-ot, amit egy Ősi Tekerccsel együtt használva előre repítették Alduint az időben, így legyőzve őt. Az olyan csoportok, mint a Sárkányőrök és a Szürkeszakállúak gondoskodtak róla, hogy legendáját megőrizzék, így a jövő korok emberei óvatosak maradnak.

A Negyedkorban 201-ben Alduin újból felbukkant a Világ Torkához közel, ahonnan több évezreddel ezelőtt száműzték, majd megtizedelte Helgen városának lakosságát. Ennek eredményeként Viharköpenyes Ulfric szökése meghoszabbította a polgárháborút Égkoszorúban és lelkek folyamatos áramlását biztosította Alduinnak, melyeket Sovngarde-ban elfogyaszthatott. Amint a Világfaló elkezdte feltámasztani a hozzá hű sárkányokat, az Utolsó Sárkányszülött felfedte magát és megpróbálta megállítani őt. Habár a Sárkányszülött Alduin rengeteg katonájának életét oltotta ki és megtanult egy kiáltást, ezáltal a Sárkányok megtapasztalhatták a halandóságot, vezetőjük Mundusban továbbra is sebezhetetlennek tűnt. Végül a Sárkányszülött beléphetett Sovngarde-ba és hős Északi lelkek segítségével leigázta a férget. A sárkányszülött nem nyelte el Alduin lelkét, nem lehetett teljesen elpusztítani sem. Lehetséges, hogy egy nap Alduin vissza fog térni, hogy elvégezze feladatát mint Világfaló.


Notes[szerkesztés]

  • Néhány tudós azon töpreng, hogy amikor egy sárkány-lelkét elválasztják a testétől, akkor vajon idővel egyszerűen csak lebomlik-e, vagy visszatér és egyesül Akatosh-al. Mivel Alduin lelkét nem kebelezte be az Utolsó Sárkányszülött, annak ellenére, hogy a test elpusztult, ez talán megmagyarázza majd a sárkány végső sorsát.