Sheogorath

Innen: Elder Scrolls Lapok

Sheogorath a reszkető-szigeteki tróntermében

Sheogorath Őrület daedra hercege, céljai ismeretlenek. Birodalmát Reszkető-szigeteknek, Őrültekházának, vagy Elmegyógydának hívják. Szolgái az aranyszentek vagy aurélok, és a sötét csábítók vagy mazkenek.

Sheogorath teremtése[szerkesztés]

Sheogorath (Malacathtal, Meridiával és néhány más társával együtt) azon kevés daedra herceg egyike, akinek teremtése egy aedra megváltozásához vagy elpusztulásához köthető. Aldmeri teremtéstörténet szerint Lorkhan isteni szikrájának elvételekor "született". E mítoszok egyikében a világ "Sithis-alakú odújaként" említik meg őt. Sheogorath valójában Jyggalag (volt), a Rend daedra hercege. A történet úgy szól, hogy Jyggalag réges régen olyan erőssé vált, hogy a többi daedra herceg féltékeny és irigy lett rá. Megátkozták Jyggalagot, hogy Sheogorath-ként éljen, egy olyan lény testében, amit a leginkább gyűlölt. Jyggalag minden kor végén újra felvehette valódi alakját, hogy visszahódítsa földjét, ezt az eseményt és időszakot hívják Szürkületnek. A Harmadkor végéig Cyrodiil bajnokának állítólag minden Szürkületkor sikerült véget vetnie a körforgásnak, ezzel megszabadítva az átoktól Jyggalagot, aki így nem változott Sheogorath-tá, hanem maradhatott valódi alakjában. Jyggalag elpusztítása után feltehetőleg Cyrodiil bajnoka vált az új Sheogorath-tá.

Sheogorath avatarja[szerkesztés]

Sheogorath - meglepő módon - általában látszólag ártalmatlan, jól öltözött férfi alakjában mutatkozik Nirnen. Ez a megjelenés is megkönnyíti számára a gyanútlan halandók őrület útjára, vagy más néven "Arany útra" terelését.

Sheogorrath a chimer/dunmer kultúrában[szerkesztés]

Sheogorath eredetileg az egykori chimerek (mára már dunmerek) egyik mélyen tisztelt, ősi daedra hercege volt. Amikor azonban a Tribunal Templom vallása vált uralkodóvá Morrowindben, őt, Mehrunes Dagont, Malacath-ot és Molag Balt a "Bajok Házának Négy Sarkaként" kezdték emlegetni. Azt állították Sheogorath-ról, hogy Tribunal-ellenes lázadó, és az ő imádása halálbüntetéssel járt. A dunmerek kultúrájában lélektani próbatételek előállítójává vált, és gyakran más fajok tőlük való félelméhez társították nevét.

Feljegyzésekben azt írták, hogy amikor a Tribunal ellen lázadt, Sheogorath átverte a Baar Dau holdat, s megpróbálta rávenni, hogy becsapódjon Vivec városába. E tettét azzal indokolta, hogy az a település a mennyek kigúnyolása céljából épült. Vivec állítólag becsapódás előtt megfagyasztotta a Baar Daut; a hold pedig ígéretét tette, hogy örökké a Tribunal szolgálatában marad. Miután Nerevarine elpusztította Lorkhan szívét, Vivec hatalma nagymértékben gyengült, olyannyira, hogy a Baar Dau végül a várost elpusztítva, a Vörös-hegyet pedig kitörésre késztetve becsapódott.

Sheogorath a khajiit kultúrában[szerkesztés]

Sheogorath a khajiitok népének egyik meghatározó daedra hercege. A khajiit teremtéstörténetben "Sheggorath-nak" nevezik. Ez a nép ma már csak Skoomacsek néven emlegeti.

Műtárgyak[szerkesztés]

A halandók síkján legalább hat ismert, Sheogorath-tal kapcsolatos tárgy található. A legismertebb közülük a Bigyó, ami képes bármely élőlény alakját felvenni, bár az kiszámíthatatlan, hogy épp mivé fog változni. Azok kapják meg, akik bizonyos feladatokat teljesítenek Sheogorath megbízásából, mint például Tőrsuhatag hőse, aki megölte azt a csatamágust, akit megbízója nem kedvelt. Cyrodiil bajnoka szintén elnyerte a Bigyót, miután Sheogorath kérése felbosszantotta Határleső falujának népét.

Egy másik műtárgy az Ugribugri kesztyű, amely viselőjét egyszerre teszi erősebbé és gyengébbé. Legutóbb Morrowindben, Ald Daedroth városában látták.

A Borzongás villája lecsapolja használója varázserejét. Megjelenése többszörösen is köthető Sheogorath-hoz. Morrowindi történetek szerint egy őrült remete odaadta Nerevarine-nak, hogy az teljesíthesse Sheogorath egyik őrült tervét, és beleszúrja a villát egy óriás légmedúzába. Nerevarine hálából megkapta a Keserű irgalom lándzsáját (ami eredetileg Hircine daedra hercegé volt). Több évvel később, az őrült remete megint felbukkant Sheogorath birodalmában, és ismét nála volt a kedvenc villája.

Az Örökkobold botja szintén egy műtárgy, amely képes négy olyan koboldot megidézni, amiket nem lehet száműzni vagy tartósan megölni. Sheogorath botját, amely kis időre képes hatótávolságon belül mindenkit - használója kivételével - a pillanatnyi helyzetében lefagyasztani, Cyrodiil bajnoka nyerte el. Végül, miután a bajnok megakadályozta a Szürkületet és átvette Sheogorath helyét Őrület trónján, jutalmul megkapta Sheogorath öltözékét.

Imádat[szerkesztés]

Sheogorath imádata egész Tamrielben elterjedt, azonban történelmileg elsősorban Morrowindben és Elsweyrben, a khajiitok hazájában tisztelik őt leginkább.

Megidézés[szerkesztés]

Sheogorath az egyik legkönnyebben megidézhető daedra herceg. Bár a megidézés hivatalos ideje Őrült Pelagius napján, második napkeltekor szokott lenni, valójában bármikor megtehetjük, ha épp vihar van.

Egyéb[szerkesztés]

Sheogorath az egyik egykori fejlesztő, Ted Peterson alteregója. Nevét is a Ted hosszabb formája, a Theodore ihlette.

Képgaléria[szerkesztés]