Sheogorad

Innen: Elder Scrolls Lapok

Sheogorad vidék tájképe
Sheogorad tele romokkal
Ald Redaynia velothi tornya
Sheogorad térképe

A Sheogorad vidék egy vad, tengerparti tartomány, ami körülbelül 28 szigetből áll Vvardenfell északi partján. A nagy, oszlopszerű állókövek és a több száz szikla jellemzik, amelyek közül néhány éppen csak kiemelkedik, vagy csak a felszín alatt léteznek, ami a tengeri hajózást teljesen lehetetlenné teszi. Az egyetlen elérhető kikötő, Dagon Fel, a szigetvilág fő szigetén helyezkedik el, amit csak úgy lehet elérni, ha körüljárjuk a régiót és északról közelítjük meg.

Sheogorad politikailag semleges. Távolsága és az utazás nehézsége miatt jelenleg kívül esik a mostani nagyházak érdeklődésén, bár sok ősi velothi épület, dwemer rom és daedra oltár, illetve a szárazföld északi partja arról tanúskodik, hogy ez nem mindig volt így. Most Sheogorad egy kísértethely, varázslókkal, vámpírokkal, boszorkányokkal és daedraimádókkal telve.

Dagon Fel kikötőváros az egyetlen igazi település a vidéken. Lakosságában sokkal több északit találunk, mint Vvardenfell legtöbb részén, mivel a hagyományaik és életmódjuk alapján inkább tengerhez szokottak. Mivel Dagon Fel az egyetlen olyan hely, ami rendelkezik ellátókkal, a lakosság legfőbb elfoglaltsága a helyi, városba nyúló romok guberálása. A Mzuleft dwemer rom legfőbb része falakkal és meredély hegyekkel elválasztva a várostól délre található, de látszólag a többi, a szigeten északra folytatódó dwemer torony és rom a keleti város részei.

A sziget messzi déli részén található Rotheran ősi erődje, amit az utolsó jelentések szerint fosztogatócsapatok szálltak meg. Rengeteg barlang és kripta található itt, bár néhányukat nekromanták vagy vámpírok lakják, illetve ismert még, hogy a sziget nyugati részén az orkoknak is van egy imádkozóhelyük.

A körülvevő szigetek is nagyban hasonlítanak a főszigethez, banditatanyák, mágusok, vámpírok vannak ott. A szigeteken két hatalmas daedrikus oltár található, Ald Daedroth messze, keleten és Assurdirapal, a lánc nyugati részén lévő hosszú szigeten, ahol még a jelentős velothi romot, Ald Redayniát is felfedezhetjük.

Bár ezen a vidéken sok hely már megszűnt pogány lenni, Sheogorad még mindig híres a vallásos titokzatosságáról, és sokaknak van vagy volt remetelakuk a szigeten. Az északi szigetek különösen menedékhelyként ismert, mivel úgy tűnik, hogy a "sötétség erői" inkább a szárazföldhöz közelebbi szigeteken élnek. A Sanctus oltár, a hely, ahol a jelenlegi főkanokok, Saryoni meditált és megírta a híres imáit, az egyik ilyen szigeten van,

Összességében Sheogorad vad, nehezen elérhető és tele van olyan emberekkel, akik szeretik ezt a környezetet. Ha remete, útonálló, régész vagy kalandor vagy, a vidék talán ínyedre válik. Ha nem, akkor viszont inkább a jobban lakott helyekhez ragaszkodj.

Vvardenfell vidékei
Vidékek: Ascadiai-szigetek | Azura partja | Hamuföldek | Legelőföldek | Molag Amur | Nyugati lankák | Sheogorad | Vörös-hegy | Zafirbel-öböl | Zord-part