Segítség/Sablonok

Innen: Elder Scrolls Lapok

< Segítség

A sablonok olyan lapok, melyek célja gyakran használt, a ritkán vagy egyáltalán nem változó, esetenként bonyolultan létrehozható, több lapon használt szövegrészletek (például táblázatok, információs dobozok, forráshivatkozások) tárolása azért, hogy a szócikkszerkesztőknek ne kelljen újra és újra begépelniük őket, frissítés esetén lapok százai helyett egyetlen helyen kelljen módosítani, valamint a szócikkek forrásában ne szerepeljenek a bonyolult kódot igénylő szerkezetek. Vagyis pont azt csinálják, amire a nevük utal: a sablonos, ismétlődő helyzetekre kínálnak sablonos, ismétlődő megoldásokat.

A sablonok további előnye, hogy bonyolult, összetett elemeket helyezhetünk el velük a szócikkekben és más lapokon, miközben a wikikód egyszerű és könnyen áttekinthető marad.


A sablonokat saját névterükben, a Sablon: névtérben helyezzük el, de használhatunk sablonként bármelyik más névtérből származó lapokat is. Tartalmukat úgy lehet más lapokon elhelyezni, hogy a nevüket kettős kapcsos zárójelek ({{ és }}) közé írjuk.

Tartalmazhatnak ún. paramétereket, melyek segítségével változó szövegrészeket hozhatunk létre (például paraméter lehet egy város információit tároló sablonban a város neve vagy a fellelhető növények típusai is). Ezen paraméterek értékeit a sablon elhelyezésének helyén kell megadni.

A sablonok használata[szerkesztés]

Sablonok tartalmát más lapokon a nevüket kapcsos zárójelek közé írva lehet elhelyezni: {{Sablonnév}}

A sablonok nevei mindig nagybetűvel kezdődnek, és kis- és nagybetűérzékenyek, azaz míg az {{azonnali}} és az {{Azonnali}} ugyanarra a sablonra hivatkoznak (amennyiben az első betű kisbetű, automatikusan nagyra cserélődik), addig az {{Azonnali}} és az {{AzOnNaLi}} két különböző sablont jelent.

Az alábbi ábra betekintést nyújt, hogy hogyan is működik a sablonok behelyettesítése.

A sablonok működése.png

A szövegben elhelyezett sablonokat megkeresi a motor (esetünkben a Sablon:Tesztet), majd a sablonba szereplő szöveget beilleszti a szócikk szövegébe.

Paraméteres sablonok[szerkesztés]

A sablonok tartalmazhatnak úgynevezett paramétereket. Ezek arra valók, hogy az egyébként fixen megadott sablonszövegbe olyan részeket rakjunk be, melyek tartalmát a sablont a használat helyén elhelyező szerkesztő adhatja meg.

Magában a sablon kódjában a paraméterek nevükkel három kapcsos zárójel közé rakva jelennek meg. Paraméter lehet névtelen vagy más néven számozott (azaz {{{1}}}, {{{2}}} stb.), vagy névvel ellátott (pl. {{{súly}}}, {{{népesség}}} stb.).

Arról, hogy egy sablonnál milyen paraméterek használhatóak, és melyik paraméter milyen értéket vehet fel, az adott sablon leírólapján található sablondokumentációban olvashatsz.

A sablon használatának helyén ezen paraméterek értékét nevük és egy egyenlőségjel írása után tudjuk megadni. Egymástól, és a sablon nevétől a pipe karakterrel (függőleges vonal: „|”). {{Sablon neve|paraméter1=értéke|paraméter2=értéke}}

Névtelen paraméterek esetén nem szükséges kiírni a számokat, az elsőként megadott szöveg az {{{1}}} értéke lesz, a második a {{{2}}}-é, és így tovább: {{Sablon neve|érték1|érték2}}

Az alábbi ábra betekintést nyújt, hogyan működnek a paraméterekek a sablonokban.

A sablonparaméterezés működése.png
  1. A szövegben elhelyezett sablonokat megkeresi a motor (esetünkben a Sablon:Tesztet), majd a sablonba szereplő szöveget beilleszti a szócikk szövegébe.
  2. Most viszont a sablon rendelkezik paraméterekkel, és megadta azok értékeit a szerkesztő, így behelyettesítődik a sablon szövegébe (jelen esetben a kékkel jelölt {{{népesség}}}-et lecseréli a népesség= után megadott 17575-re), majd további feldolgozás után az így keletkező szöveget beilleszti a szócikk szövegébe.

Infoboxok[szerkesztés]

Segítség/Sablonok
/Sablonok
(0003365C)
Ár 1 Súly 0.1
Alkímia hatások
1. Intelligencia helyreállítása
2. Méregellenállás
3. Fény
4. Erőnlét sebzése
Források
# Minták 0
Növény Ebnyelvfű B% 80
# Növények 1296 összesen (1295 a kontinensen, 1 a Paradicsomban)
Ebnyelvfű


A paraméterekkel rendelkező sablonok bonyolultabb formái az ún. infoboxok, ezek a szócikkek jobb oldalán elhelyezett, fő adatokat összefoglaló, színes dobozok. Előnyük, hogy egységesen lehet megadni információt azonos típusú, de más tartalmú adatokkal. Jobb oldalt példát láthatsz az infoboxokra: a {{Hozzávaló összegzés}} néhány kitöltött paraméterrel. Az infoboxok segítenek kialakítani a szócikkek egységes, de informatív kinézetét.

Ez a kód kerül a szócikkbe:

{{Hozzávaló összegzés
|id=0003365C
|érték=1
|súly=0.1
|eff1=[[Oblivion:Intelligencia helyreállítása|Intelligencia helyreállítása]]
|eff2=[[Oblivion:Méregellenállás|Méregellenállás]]
|eff3=[[Oblivion:Fény|Fény]]
|eff4=[[Oblivion:Erőnlét sebzése|Erőnlét sebzése]]
|típus4=EffectNeg
|növény=Ebnyelvfű
|begyűjtés=80
|növénydb=1296 összesen (1295 a kontinensen, 1 a [[Paradicsom|Paradicsomban]])
|mintadb=0
|ikon=OB-hozzávaló-Ebnyelvfű virág.png
|kép=OB-növény-Ebnyelvfű.jpg
|képleírás=Ebnyelvfű
}}

Létező sablonok[szerkesztés]

A szócikkekben az infoboxokon kívül lehetnek még más sablonok is elhelyezve, ezekre néhány gyakorlati példa:

Mit kell begépelni Mit csinál
{{Csonk|URL}} Egy teljes lapot csonkként jelöl meg. Azaz ha még erőteljesen hiányos az egész lap, és nem csak egy-egy fejezete, akkor mindenképpen ki kell tenni az oldal tetejére ezt a sablont.

Az URL helyére írd be azt az UESP linket, ahol az eredeti, angol változat megtalálható.

Ezt teszi:

Ez a lap egyelőre csonk (azaz erősen hiányos). Segíts te is, hogy igazi szócikk lehessen belőle, mint ahogyan az eredetije is!
{{Hiányos|URL}} Ezt pedig egy fejezetre használjuk. Ha szinte az egész lap le van fordítva, de egy fejezet még nincs, akkor az adott fejezet elé tedd ki a Hiányos sablont.

Az URL helyére az az UESP link kerül, ahol a lefordítandó fejezet található.

Így jelenik meg:

Ez a fejezet egyelőre hiányos. Segíts te is kibővíteni az eredeti alapján!
{{Átirányítás|ÚJ_OLDAL}} Ha ugyanaz a címe két oldalnak, de más a tartalmuk (mint a Morrowind esetében), akkor a fő lap tetejére kell ezt betenni. A linket kell megadni sablonparaméterként, az ÚJ_OLDAL helyén.

A következőt jeleníti meg:

"A „Morrowind” szócikk ide irányít. Ha magával a játékkal kapcsolatos szócikk érdekel, lásd: The Elder Scrolls III: Morrowind."
{{Átirányítás2|EGY|KETTO|HAROM}} A következőt írja ki:
"A(z) „EGY” szócikk ide irányít. Ha KETTO kapcsolatos szócikk érdekel, lásd: HAROM."

Értelemszerűen a három paraméter helyére három szót kell beírni.

{{Angol cím}} A következőt írja ki:
Ennek az oldalnak nincs magyar címe! Igyekszünk neki minél hamarabb keríteni egyet.

Új sablon készítése[szerkesztés]

Egy új sablon létrehozásához egyszerűen írd be a jelenlegi URL végére a sablon nevét a Sablon névtér után, mint például: http://www.morrohun.hu/esl/Sablon:Teszt. Ezután szerkeszd a lapot úgy, hogy az általad kívánt szöveget tartalmazza.

  1. Mielőtt létrehozol egy új sablont, jól gondold át, milyen nevet adsz neki, hogy a lehető legrövidebben és legpontosabban mutassa, hogy mire való a sablon. Az elnevezés legyen rövid, de egyértelmű. A név igazodjon a magyar helyesírás szabályaihoz.
  2. Mielőtt sablonkészítésre adnád a fejed, nézd meg a sablonok listájában, hogy nincs-e már hasonló sablon készen!

Sablondokumentáció és kategorizálás[szerkesztés]

Készíts az új sablonhoz dokumentációt! Ez azért nagyon fontos, hogy mindenki pontosan láthassa, mire és hogyan használható egy adott sablon. A sablondokumentáció leírja a sablon célját, a használat módját, és mintát is közöl a sablonról, illetve egy szócikkbe másolható mintát is mutat. Ez különösen a paraméteres sablonok esetében nagyon hasznos, mivel megkönnyíti azok gyors bemásolását a szócikkbe. Bonyolultabb sablonok esetén az egyes paraméterek külön magyarázatát is ide lehet leírni.

Az UESP-en a sablonok címe után egy /Doc-ot illesztve megkapjuk az adott sablon dokumentációját. Ezt egy az egyben le lehet másolni magyarra is.

Például az UESP-en a Template:Gameinfo sablon dokumentációja a Template:Gameinfo/Doc.
Magyarul ugyanez a Sablon:Játékinfo néven fut, de egyelőre hiányos dokumentációval.

Az összes sablon listája sokat segít kideríteni, hogy létezik-e már az adott lap.