Segítség/Hivatkozások

Innen: Elder Scrolls Lapok

A hivatkozások (vagy angolul linkek) a cikk szövegén belül olyan szavak vagy szövegrészletek, melyekre kattintva (vagy őket kiválasztva) egy másik cikkre vagy egy weblapra juthat az olvasó.

Az Elder Scrolls Lapok egyik legfontosabb tulajdonsága az, hogy a cikkek egymásra hivatkoznak: egy cikket olvasva az ismeretlen fogalmakat azonnal meg tudja az olvasó nézni, kiválasztva a szavakat és így elolvasva a hozzájuk tartozó szócikket. A linkek normál esetben narancs színűek. Akkor pirosak, ha a célpontjuk (még) nem létezik.


Hivatkozás más szócikkekre[szerkesztés]

Belső hivatkozást egy cikkre a szerkesztési nézetben [[cikknév]] formázással hozhatsz létre. Mindig használd a szócikk megnevezését, ami egyes számban és ragozatlan alakban található. Nem szükséges, hogy ilyen szócikk létezzen - sőt, új szócikkeket csak ilyen módon lehet elindítani.

Ha valami mást szeretnél megjeleníteni, mint ami a hivatkozott szócikk neve, akkor a hivatkozást a [[cikknév|látható szöveg]] formában használd, például [[gólya|gólyák]] vagy [[csersav|tannin]]

Hivatkozás egy szócikk bizonyos fejezetére[szerkesztés]

Nem csak teljes szócikkekre lehet hivatkozást készíteni, hanem azokon belül közvetlenül egy fejezetcímre (vagy alcímre) is. Ezeket a lap tetején lévő tartalomjegyzékben látod. A használatához a hivatkozás címe mellé egy „#” jelet kell tenni, és utána pedig a hivatkozni kívánt fejezet vagy alfejezet vagy al-alfejezet stb. címét:

Szócikk címe#Al-alfejezet címe

Példák:
[[Északi#Társadalom]] → Északi#Társadalom
[[Északi#Társadalom|Az északiak társadalma]] → Az északiak társadalma

Megjegyzések:

 • Látható, hogy nem szükséges (és nem is lehetséges) az alfejezetek teljes elérési útját megadni; a szócikk megnevezése utáni „#” jelet egyből az akárhányad rendű alfejezet címe követi – természetesen az alfejezet sorszáma nélkül. Fontos, hogy az alfejezet címe szerint írjunk kis- ill. nagybetűket a hivatkozásban is (általában nagy kezdőbetű).
 • Ha az alfejezet nem létezik, vagy például törlik, a hivatkozás automatikusan a teljes szócikkre fog mutatni.
 • Ha egy oldalon belül szeretnél más bekezdésre hivatkozni, akkor a lap neve elhagyható, elég a # jel és a fejezet (vagy alfejezet) címe.

Mire hivatkozz és mire ne?[szerkesztés]

A legnehezebb kérdés az, amikor el kell dönteni: mire hivatkozz és mire ne? Ha nincs elég hivatkozás, akkor a cikket nehéz olvasni a sok ismeretlen fogalom miatt; ha túl sok, akkor a cikk a sok hivatkozástól átláthatatlan lesz.

Az alábbi elveket érdemes figyelembe venni:

 • Olyan szavakra vagy fogalmakra mindenképpen hivatkozz, amelyek az adott UESP oldalon is hivatkozások; azaz ha ott link, akkor a magyar változatban is legyen link.
 • Ha nem létező hivatkozást szeretnél, gondolj bele: lesz-e az adott fogalomnak enciklopédia-szócikke belátható időn belül? Van-e értelme ilyet csinálni?
 • Az adott fogalom első előfordulásánál csinálj hivatkozást rá. A későbbiekben ugyanazon szócikkre ne csinálj hivatkozást, legalábbis 15-25 soron belül ne. (Semmiképp ne csinálj hivatkozást minden egyes előfordulásánál!)
 • A logikusan összetartozó kifejezéseket ne vágd el! Például tegyük fel, hogy egy szócikkben az „1848–49-es forradalom és szabadságharc” kifejezéssel találkozol. Nem célszerű önmagában az 1848-ra, a 49-re vagy a forradalom szóra hivatkozást tenni, hanem az egészre: 1848–49-es forradalom és szabadságharc - mivel itt egyetlen fogalomról van szó, aminek ezt a címet érdemes adni.

A hivatkozások ellenőrzése[szerkesztés]

Az elkészült hivatkozásokra érdemes rákattintani, hogy lássad: csakugyan arra a szócikkre mutatnak-e, amelyikre gondoltál. Gyakran előfordul, hogy a link link; működik ugyan, de nem a jó oldalra mutat, hanem egy egyértelműsítő lapra, egy átirányításra vagy éppen ugyanannak a szónak egy másik jelentésére. Ilyenkor érdemes megkeresni a ténylegesen megcélzott oldalt és azt linkelni; ha pedig az oldal még nem létezik, körülnézni az egyértelműsítő lapon vagy a hasonló témájú szócikkek között, hogy adott-e már valaki nevet neki.

 • Miért baj, ha a hivatkozás egyértelműsítő lapra mutat?
Azért, mert ilyenkor az olvasónak egyrészt külön munkájába kerül megkeresni azt a jelentést, amelyikre te utalni akartál a hivatkozással, másrészt meg nem is biztos, hogy sikerülni fog neki, ha nem rendelkezik a megfelelő háttérismeretekkel.
 • Miért lehet baj, ha a hivatkozás átirányító oldalra mutat?
A legtöbb esetben az átirányító oldalra mutató hivatkozás nem jelent semmilyen bajt.
Az átirányításra mutató hivatkozás akkor jelenthet gondot, ha az átirányított alak egy hibás névről mutat a helyes névre. Ilyenkor a hivatkozás javítása hozzájárul a szócikk helyesírási, nyelvhelyességi színvonalának emeléséhez.

Magányos és zsákutca cikkek[szerkesztés]

A szócikkek akkor igazi, élő cikkek ha hivatkoznak más cikkekre, és rájuk is hivatkoznak más szócikkek (és ideális esetben a Kezdőlapról el lehet jutni valamilyen úton az adott cikkhez); ebben az esetben a szócikk beilleszkedik az Elder Scrolls Lapok tudásanyagába, és részévé válik annak.

A magányos cikkek azok a cikkek, melyekre senki nem hivatkozott. Ezekre nem lehetséges máshonnan eljutni, rájuk senki nem hivatkozik: nem szerves részei az enciklopédiának.

Ennek oka lehet, hogy a szócikk témáját említik más cikkek, de nincs elkészítve a hivatkozás. Ilyenkor érdemes rákeresni a témára (pl. a Google segítségével), és megcsinálni a hivatkozásokat.


A zsákutca szócikkek azok, melyekre hivatkoznak ugyan, de onnan nem vezet tovább egyetlen hivatkozás sem. Ez néha nem hiba, főként rövidebb cikkek esetén, de gyakran azt jelzi, hogy a cikk vagy érdektelen, semmihez sem kapcsolható dolgokról szól, vagy leggyakrabban azt, hogy ideje átnézni, és a szükséges hivatkozásokat beleírni.

Egyszerűsített formák[szerkesztés]

Ha egy cikk neve zárójeles részt tartalmaz, akkor hivatkozhatsz rá [[11 (szám)|]] formában (vagyis nem kell kiírnod a "|"-jel utáni részt még egyszer), ami ugyanaz, mintha leírnád másodjára zárójel nélkül: [[11 (szám)|11]].

Hivatkozás külső weblapokra[szerkesztés]

Az Elder Scrolls Lapokon kívüli weblapokra általában a cikkek alján szokás hivatkozni, és irányelv az, hogy a cikkek belsejében minél kevesebb külső hivatkozás szerepeljen.

Külső lapokra lehet az alábbi módokon hivatkozni:

 • Egyszerűen a lap címével, pl: http://www.morrohun.hu/esl
 • Úgy, hogy csak egy hivatkozási szám szerepeljen: [http://www.morrohun.hu], ekkor egyesével növekvő számokkal helyettesítődnek a hivatkozások.
 • A harmadik a leggyakrabban használt forma, amikor a hivatkozáshoz külön szöveget is írsz: [http://www.morrohun.hu A MorroHun Team hivatalos oldala]. Ez így jelenik meg: A MorroHun Team hivatalos oldala (Ügyelj arra, hogy szóköz van a cím és a szöveg között!)

Ügyelj arra is, hogy ne felejtsd le a http:// részt a link elejéről, különben nem fog működni.

Példák[szerkesztés]

Kód Megjelenés
[[Északi]] Északi
[[Északi|Az északi faj]] Az északi faj
[[Északi#Társadalom|Az északiak társadalma]] Az északiak társadalma
[http://www.morrohun.hu A MorroHun Team hivatalos oldala] A MorroHun Team hivatalos oldala