Segítség/Az UESP és a névterek

Innen: Elder Scrolls Lapok

Az Elder Scrolls Lapokra került cikkek hatalmas része az Unofficial Elder Scroll Pages (UESP) megfelelő cikkeinek fordítása. Azaz ők megírják angolul, mi pedig lefordítjuk, és közben betartunk pár szabályt, hogy élvezhető legyen a magyar cikk is.


Az oldal felépítése[szerkesztés]

Amit legelőször észreveszel az UESP-en, hogy erősen építek az ún. névterek (namespace) használatára. Ezek az oldal neve előtt álló, kettősponttal elválasztott szavak, mint a Lore:, a Morrowind: vagy az Oblivion:.

Az értelmük az, hogy ha egy cikk több mindenhez is köthető, akkor szét lehessen választani. Például a dunmer cikkre létezik egy Lore:Dunmer és egy Morrowind:Dunmer bejegyzés is. A Lore verzióban leírják a faj társadalmát, történelmét, kinézetüket - ez minden játékra érvényes. A morrowindes változatban viszont egy rövid áttekintő után a Morrowindben fellelhető dunmereket mutatja be: mik a tulajdonságaik, erősségeik, gyengeségeik, hogyan hozzunk létre egy ideális dunmer játékost stb.

Az UESP-en a következő névterek találhatóak meg:

Névtér Leírás
Azok az oldalak, amelyek előtt nincs kint a Lore:, Morrowind: stb. névtér jelölő. Az UESP-en nincs ilyen oldal, mindent besorolnak valamelyik névtér alá (lásd itt lent).
Az adott Elder Scrolls játékokkal foglalkozó cikk elé kerül ki a megfelelő jelző.
Lore: Ez az általános, Tamriellel foglalkozó névtér. Az itt olvasható cikkekben nincsenek játékspecifikus leírások. Leggyakrabban istenekről, háborúkról, különféle fajokról vagy a szervezetekről olvashatsz különféle adatokat, feljegyzéseket, történeteket.
Tes3Mod: A Morrowind kiegészítésével (moddolásával) foglalkozik.
Tes4Mod: Az Oblivion kiegészítésével (moddolásával) foglalkozik.
General: Ami a fentiekbe nem fér be, ide kerül. Nagyon kevés oldal van itt, mert szinte mindent be lehet sorolni az előzőkbe. Tipikusan a Bethesdáról és a fejlesztőkről van itt szó.

Technikailag a fentieknél több névtér is létezik az UESP-en, de ezek nagyon kis jelentőséggel bírnak.

A fordítás joga[szerkesztés]

Az UESP-en megengedték, hogy lefordítsuk a cikkeiket, azzal a feltétellel, hogy a szerkesztőmező alatt látható "Összefoglaló" mezőben feltüntetjük a forrás oldal nevét.

Röviden, mikor először létrehozod a lapot (többször nem kell), az összefoglaló mezőbe feltétlen írd be a következőt (az "Alkanet Flower" természetesen az aktuális oldallal helyettesítendő):

Az UESP Wiki "Alkanet Flower" cikkéből fordítva - http://www.uesp.net/wiki/Oblivion:Alkanet_Flower

Kérlek, ezt mindenképpen tedd meg, mert így etikus.

Az összefoglaló mező a fő szerkesztőmező alatt található egysoros beviteli mező, a „Lap mentése” gomb fölött.

Névterek[szerkesztés]

Az UESP-hez hasonlóan nálunk is bevezetésre kerültek a névterek, azaz itt alkalmazandók az UESP-en használt névtér előtétek.

Tehát ha mondjuk szeretnéd létrehozni az angol „May the Best Thief Win” oblivionos küldetés magyar megfelelőjét, akkor ehhez az Oblivion:Győzzön a jobb tolvaj lapot kell létrehoznod.

A jelenleg használatos magyar névterek a következők:

Magyar névtér UESP megfelelő
Tan Lore
Morrowind Morrowind
Oblivion Oblivion
Reszkető Shivering
Skyrim Skyrim

Mikor melyik névtérben kell létrehozni az oldalakat[szerkesztés]

Általánosságban elmondható, hogy ha valami egyik játékhoz sem kapcsolódik szorosan, akkor a Tan névtérbe kerül. Ide kerülnek még a történelmi személyiségek, évszámok, kontinensek, fajok, istenek.

A különféle szervezetek általános működése, mely nem játék specifikus (pl. a történelmük, működésük, híres személyeik stb.) szintén a Tan névtérbe kerülnek (pl. Tan:Mágusok Céhe).

A játékban fellelhető helységek (pl. Oblivion:Jerall-hegység), NJK-k, varázslatok tulajdonságai, növények, születési jegyek, karaktertulajdonságok, fegyverek- és páncélok leírásai, küldetések stb., tehát minden olyan dolog, ami egy adott játékra vonatkozik, és csak azon belül érvényes.