Segítség/Átirányítások

Innen: Elder Scrolls Lapok

Átirányításnak azt nevezzük, amikor egy szócikk nem tartalmaz szöveget, hanem csak egy hivatkozást egy másik szócikkre.

Sok esetben egy szócikkre több lehetséges, gyakran használt néven is kereshet az, aki azt meg szeretné találni. Példa lehet erre az angol és magyar elnevezések közti különbség. Valaki angolul keres az Imperial City cikkre, de magyarul ez a Birodalmi Város, és mindkettő helyes.

Átuirányítást úgy lehet létrehozni, hogy a szócikk csupán egy sort tartalmaz, az alábbi formában:

#ÁTIRÁNYÍTÁS [[azon szócikk neve, ahova az átirányítás mutat]]


Ha egy szerkesztő átmozgat egy lapot, akkor automatikusan létrejön egy átirányítás, ami a régi névről az újra mutat; így a régi névre hivatkozó szócikkek hivatkozásai nem romlanak el.

A szócikkekben „nem illik” átirányító lapokra hivatkozni: lehetőség szerint minden hivatkozás a nem átirányított, végleges szócikk nevére hivatkozzon.

Mikor használjunk átirányítást?[szerkesztés]

Az átirányító lapok fő célja az, hogy ha egy szócikkre (fogalomra) több néven is hivatkozhatunk, akkor ne kelljen minden változathoz lemásolni, vagy pedig mindig „átklikkelni” egyikről a másikra, hanem az ESL automatikusan átugorjon az alternatív elnevezésről arra, amit használunk.

Egy példa erre Tiber Septim neve, akit a Kilenc Istenség egyikeként, mint Talos is ismerünk. Ha az olvasó a Talos nevet írja be az ESL-be, akkor is a Tiber Septim cikket kell, hogy olvassa, hiszen ugyanarról a személyről van szó.

A másik oka az átirányításnak az lehet, hogy egy cikknek több neve is van, amivel logikusan lehet rá keresni, példák erre az angol-magyar átiratok. Minden magyar oldal kell, hogy rendelkezzen egy angol átirányítással is!

Az átirányítások készítésének alapelve röviden az, hogy minden olyan alakról készül átirányítás, ami előfordulhat a keresésben.

Átirányítás kisbetűs névről[szerkesztés]

Szükséges átirányítást készíteni a kisbetűs névváltozatról (gyakran ugyanis a keresésnél kisbetűvel írják be az egyébként nagybetűs alakokat - pl. birodalmi város).

A rendszer mindemellett a cím legelső betűjét nagybetűssé alakítja, tehát a Birodalmi város és a birodalmi város jelen esetben teljesen ugyanaz a link.

Dupla átirányítás[szerkesztés]

Átirányítással csak egy lépést lehet automatikusan áthidalni: ha egy átirányítás egy másik átirányításra mutat, akkor az olvasó a linkre kattintva nem a tényleges célpontra, hanem a második átirányítás oldalára érkezik. Az ilyen dupla átirányítások ezért kerülendőek, hibának számítanak.