Orsinium

Innen: Elder Scrolls Lapok

Ismertető: Orsinium

Orsinium (ami szó szerinti fordításban „Ork-város Aldmerisben) az Orsimerek, Orkok városa, és a Wrothgar régió tartományi székhelye, ami Orsinium terület néven vált ismertté a késő harmadik korszakban. Számtalanszor kifosztották és újjáépítették az elmúlt századok alatt, mivel az Orkok gyakran háborúban álltak a Breton és Redguard szomszédaikkal. Orsinium először High Rock-on épült meg, nyugat Wrothgar, és Rivenspire közötti határon. A Második Korszak közepén a város helye átkerült kelet Wrothgarba. Időszámításunk 3E 399 évében újjá építették egy új helyre, Wayrest, Menevia, és a Wrothgariai Hegységek mellé. Időszámításunk szerint 4E 201-ben Orsinium a harmadik alkalommal is újjáépült, messze délre Hammerfell, és Skyrim közé.

Történelem

Első Kor

Az Első Orsinium

Miután a Trinimac néven ismert Orsimer istenség átváltozott Malacath Daedric Herceggé, az orkok, akik szintén átváltoztak, az északi pusztákba menekültek, Saarthal közelébe. Amint az Altmerek százával szabadították fel az orkokat, ogrékat, goblinokat, gremlineket, és más szörnynépeket a Camoran Dinasztia uralkodása idején, azok úgy döntöttek, hogy egy lakatlan területen telepednek le a High Rock-i Old Hrodan közelében, mert egy ritka állat, a bozontos, óriás százlábú hordáit tartották, amik csak a magas hegyi környezetben élnek meg. Az Első korszak tizedik századában Torug gro-Igron főnök összefogta az ork népeket, és alapított egy falut a nyugati Wrothgariai Hegyekben. Számos ork klán – különösen Igrun, Morkul, Shatul és Tumnosh – közreműködésének köszönhetően a falu gyorsan egy hatalmas kővárossá nőtte ki magát. Az első Orsinium nagyszerűségével, és Torug egységes ork nemzetről alkotott elképzelésével vonzotta az orkokat. Folyamatosan nőtt és prosperált az Első Korszakban, befogadva Hammerfalból, a Ra Gada invázió elől elmenekült Orkokat is. Orsinium Ostroma

Egy idő után az Orsiniumi hadsereg olyan hatalmasra duzzadt, hogy elhatározták, elfoglalják a Bjoulsae Folyót, és hogy rákényszerítik Wayrest királyságát arra, hogy fizessen adókat. Természetesen ezt nem nézték jó szemmel a szomszédos országok, különösen Daggerfall királysága. 1E 948-ban Jolie, Daggerfall királya, küldött egy levelet Gaiden Shinjinek a Diagna Rendből, amely közös támadást javasolt Orsinium ellen. Kölcsönös segítségnyújtási szövettség jött létre Diagna Rendje, Daggerfall seregei (High Rock), és Sentinel (Hammerfell) között. A seregek összegyűltek, és hadjáratot indítottak Orsinium elpusztítására. A 30 éves háborúban, ami „Orsinium Ostroma” néven vált ismertté, Daggerfall Breton seregei, Sentinel Redguard katonái, és a Diagna Yokudan Rendje megtámadta az Ork hazát. Az Orkok kemény ellenállást tanúsítottak, és újra ugyanolyan brutálisnak és félelmetesnek bizonyultak, mint a múltban. Eközben Jolie, Daggerfall királya már azt tervezte, hogy elárulja a Redguardokat, és megtámadja Hammerfellt, miután elpusztították Orsiniumot. Ő, és az ő Reachman tábornoka, Winterborn -i Mercedene trükkel rávette a háborútól távol maradó ork hőst, Véresagyar Balothot arra, hogy szálljon hadba az Orsiniumi Golkarr király oldalán. Ezután addig manipulálta Diagna Rendjének vezetőjét, Gaiden Shinjit, míg párbajra nem hívta Véresagyart Orsinium sorsáért. A párbaj alatt Mercedene megparancsolta Jolie íjászainak, hogy öljék meg mind a két küzdő felet, így tervezte eltávolítani Orsinium, és Diagna Rendjének legveszélyesebb harcosait a csatából. 1E 973-ban Orsinium veresége még mindig évekre van, de Jolie Király megindította támadását Hammerfell felé, azonban legyőzték a Bangkorai Hágóban, és őt is megölte az Ansei harcos, Makela Leki. Orsinium Ostroma végül 1E 980-ban ért véget, mikor a szövetséges erők áttörték a város védelmét, lerohanták, és földig rombolták azt. A vereség ellenére ez nem jelentette az Orkok, vagy az Orsinium álmának a végét. A város újjáépült ugyanott, és legalább két újabb alkalommal lerombolták a következő századokban.

Második Kor

A birodalmi elismertségtől a szétszóratásig Orsiniumot elfogadták, mint a Második Birodalom területét a Akaviri Potantate Savirien-Chorak uralkodásának idején. Ezalatt a rövid idő alatt megépült Jégtörő Erőd, hogy segítsen megvédeni a területet. Savirien-Chorak 2E 430-ban történt meggyilkolása után Orsinium elvesztette a státuszát, és a Birodalmi terület védelmét, ami oda vezetett, hogy 2E 431-ben újra lerombolták, ahol a támadást a Shornhelmi Bretonok vezették. Ezúttal a Bretonok nem elégedtek meg azzal, hogy egyszerűen csak elpusztítják Orsiniumot. Irányítsuk alá vonták a vidéket, és szétszórták az Orkokat Tamriel északi vidékein. Számos Ork visszamenekült a Wrothgari erődjeikbe, míg mások Skyrim ősi területein telepedtek le. Yasnag gro-Yazgu főnök sikeresen kihasított egy kis birodalmat a nyugati Falkreath-ből, ami 2E 467-ig létezett, mikor is Yashnagot és bajnokait megölte Hakkvild Yashnag-ölő, Falkreath Jarlja a magányos harcos rituáléjában.

Kurog Király Orsiniuma

Amikor Shornhelm Ranser királya megtámadta Wayrestet 2E 566-ban, Wayrest Emeric Királya követeket küldött Wrothgarba azzal az ígérettel, hogy visszakapják Orsiniumot, ha az Orkok cserébe segítenek neki legyőzni Ranser királyt. Kurog gro-Bagrakh klánja felelt a hívásra, és segített elpusztítani Ranser erőit Markwaten Moor-nál. Ezek az események vezettek a második Daggerfalli Szövettség létrejöttéhez, Orsinium, most Kurog Király által vezetve részese lett ennek. Kurog király a történelem ismeretében teljesen a tudatában volt annak, hogy a Bretonok és a Redguardok milyen ellenséges érzülettel viseltetnek az Orkok iránt, így Kurog a Szerződésben biztosította, hogy soha, semmilyen körülmények között egyetlen sereg se léphessen be Wrothgarba High Rockból, vagy Hammerfellből.

Kurog úgy döntött, hogy új helyen építi fel a várost: Wrothgar keleti hegyeiben, közel Skyrim határához. Az első Orsinium elhagyott romjai Öreg Orsinium néven váltak ismertté. 2E 582-ben meghívót küldött Tamriel leghatalmasabb harcosainak, hogy jöjjenek, és segítsenek neki felépíteni az egyesített Ork nemzetet. Ezen harcosok egyike volt Vestige, aki segített Kurognak az utolsó Winterbornokat kivezetni Wrothgarból. Kurog azonban, akit dühített a klánfőnökök közti ellenségeskedés, és akit manipulált az anyja, Alga, kétségbeesett lépésre szánta el magát. Egy támadást szervezett a Malacath kultisták ellen Trinimac templomában, és a felelősséget a politikai ellenfelére, a Malacath hívő Bazrag gro-Fharunra hárította. Ezzel egyidőben megparancsolta Vosh Rakhnak, Trinimac brutális és erőszakos kultuszának, amit az anyja, Alga vezettt, hogy támadják meg Fharun Erődöt, és próbálják meg bebörtönözni Bazragot. Rávette a Vestige-et, hogy győzze meg a Morkul, Shatul és Tumnosh klánok vezetőit, hogy vegyenek részt egy tárgyaláson, ahol ő majd megöleti őket. A Vestige tudomást szerzett Kurog árulásáról, és Bazrag mellé állt az Ork királlyal szemben. Együtt megmentettek pár főnököt a tárgyalásról, és megölték Kurogot és Algát.

Ezután Bazragot koronázták meg, mint Orsinium királyát. Azt ígérte, hogy folytatja Kurog víziójának megvalósítását, hogy az egyesült Orsimer népek legyenek egyenlőek a többi fajjal, miközben ezt békében, és nem erőszakkal akarta elérni. Ugyanakkor Orsinium tagsága a Daggerfall Szövettségben elsősorban Kurog és Emeric Nagykirály közötti megállapodáson alapult, a királyság névlegesen elhagyta a szövetséget Kurog halála után. Nem ismert, hogy Bazrag megújította volna ezt a megállapodást.

Harmadik Kor

Nova Orsinium

Valamivel később az Orkok Újra elvesztették Orsinium irányítását. A földet a Gortwog gro-Nagorm nevű Ork hős nyerte vissza 3E 399-ben, aki vitatta a Breton nemes, Lord Bowyn követelését. Gortwog az országot úgy nyerte el, hogy legyőzte Lord Bowynt egy párbajban. A város újjáépült egy hegyoldalban Menevia és Wayrest között, Torug eredeti Orsiniumának helyén. Mivel a városban olyan Ork hősök szobrai álltak, mint Mauloch, és Torug, és mert a várost vassal építették, félő volt, hogy Nova Orsinium ugyanazokat a reakciókat provokálja ki a szomszédaiból, mint az első város tette. Azonban a birodalomban fejlődés, és prosperitás lett az úr, mert Gortwog diplomáciai és politikai zseninek bizonyult. A Béke csodájának eseményeit követően Gortwog a Numidiumot használva a High Rock középső részének jelentős területeit hódította meg. A Provinciális státusz iránti kérelmét Tiber Septim bírálta el a Harmadik Birodalom megalapításánál, és Uriel Septim VII Uralkodó fogadta el. Orsinium szövetsége Wayrest korábbi ellenségével megalapozta a stabil kormyányzást, és a kiszámítható jövőt. Gortwog sok kalandozót küldött ki, hogy fedezzék fel Tamriel kazamatáit kincseket kutatva, hogy az Orkok gazdagságát bizonyítsák.

Negyedik Kor

Az Oblivion Krízist követően a kora Negyedik korban a Harmadik Birodalom destabilizálódott, és Orsiniumot újra elpusztították Hammerfell és High Rock egyesített erői. Számos Ork menekült ment keletre, Skyrimbe. A királyság végül egy új helyszínen, Skyrim és Hammerfell között újra alakult.

Ismert uralkodók

- Torug gro-Ugon (Az Első kor tizedik századában)

- Golkarr (kb. 1E 980-ig)

- Kurog gro-Orsinium (Valamikor 2E 566 – 2E 582 után)

- Bazrag gro-Fharun (2E 582)

- Gortwog gro-Nagorm (A Harmadik Kor ötödik századában)