Oblivion:Vámpirizmus

Innen: Elder Scrolls Lapok

Ez a lap a vámpirizmus betegséggel foglalkozik, s azzal, hogyan hat ez a karakterre. Ha azokról az NJK-król akarsz többet tudni, akik vámpírok, nézd meg a Vámpír oldalt.

Az Oblivionban a vámpírok olyan humanoidok, akik egy szokatlan betegséggel, a Porphyrikus hemofíliával fertőződtek meg. A karakter megfertőződhet szándékosan és akaratlanul is. A vámpír betegség gyógyítható. Találkozhatunk továbbá barátságos és ellenséges vámpír NJK-kal is.

Egy vámpír arcképe.

Vámpirizmus hatásai[szerkesztés]

A Porphyric Hemophilia a betegség megkapása után három nappal később mutatkozik meg a megbetegedett személyen. Ilyenkor vámpírrá válik és beesik az arca, a napon tartózkodás veszélyessé válik a napok elteltével. A vámpír szeme bevörösödik és ráncosabb lesz az arca.

Előnyök[szerkesztés]

A vámpirizmus szintjétől függetlenül, kapsz 100% Betegség ellenállást és 100% Bénülást ellenállást. A vámpirízmus előnyei és hátrányai attól függően változnak, hogy milyen régen haraptál meg embert utoljára.

Eltelt idő az utolsó "étkezés" óta Vármpirizmus
szintje
Tulajdonság/
Képzettség bónusz
Gyengeség
tűzzel szemben
Ellenállás fegyverek
ellen
Napégés
(HP/mp)
Képesség feloldva
0-24 óra (egy nap) 25% +5 20 % 5 % 0 Vadász tekintete
24-48 óra (két nap) 50% +10 30 % 10 % 1 Vámpír vonzereje
48-72 óra (három nap) 75% +15 40 % 15 % 4 Terror uralma
72+ óra (négy nap, vagy több) 100% +20 50 % 20 % 8 Árnyak ölelése
Képzettségek amik bónuszt kapnak: Tulajdonságok amik bónuszt kapnak:

Képességek:

Vadász tekintete:

 • Éjjellátás 30 másodperc
 • Élet érzékelése 100 láb 30 másodperc

Vámpír vonzereje:

 • Csábítás 50 pont 20 másodperc érintéssel

Terror uralma :

 • Csend 20 láb 60 másodperc
 • Demoralizálás 6 szintig, 60 másodperc

Árnyak ölelése:

 • Éjjellátás 90 másodperc
 • Láthatatlanság 180 másodperc

Hátrányok[szerkesztés]

 • A napégés a vámpirizmus legfontosabb hátránya. Ha a vámpirizmus szintje 50% felett van, folyamatosan sebződsz, ha fent van a nap (de. 6:00- du. 8:00)
  • A sebződés értéke változik, attól függően, hogy milyen erős vámpír vagy.
  • Hogy megvédd magadat, térj vissza 25%-ra. Ameddig nem alszol/vársz/pihensz, addig 25%-on maradsz, és nem sebződsz.
  • A sebződés folyamatosan változik attól függően, hogy mennyire süt a nap odakint. A csúcsot délben éri el.
  • A felhők csökkentik a napégést, de nem szüntetik meg. Víz alatt hasonló hatás tapasztalható.

Vámpirizmus fokozatai[szerkesztés]

Vámpírrá válás[szerkesztés]

Két módon válhat valaki vámpírrá az Oblivionban. Véletlenül, vagy szándékosan. Ha egyszer már vámpírrá váltál, majd kigyógyultál, akkor többé nem lehetsz vámpír.

Szándékosan[szerkesztés]

 • Teljesítsd Vicente Valtieri megbízásait a Sötét Testvériségben, s ő felajánlja neked a vámpirizmus ajándékát az Örök sötétség küldetés során.
 • Vedd meg a Mehrunes Beretvája hivatalos beépülőt, és teljesítsd a küldetést. Ha megeszed a dobogó szívet, megfertőződsz a kannibál betegséggel és a Porphyrikus hemofíliával. Először várd meg, hogy teljesen kifejtse a hatását a hemofília, mielőtt meggyógyítanád a kannibál betegséget egy betegség gyógyítása főzettel vagy varázslattal. A dobogó szívből készíthetsz vámpír főzetet is, ha legalább 100-as az alkímia képzettséged.
 • Azt is hagyhatod, hogy eltaláljon egy vámpír, amíg meg nem fertőz.
 • A fővárostól Skingrad felé, az úttól nem messze található Vlastarus erődben van egy 5-ös zárral ellátott rácsos ajtó. Ha kinyitjuk (én 31-es tolvajlás képességgel, kb. 20 tolvajkulcs segítségével kinyitottam), bent van egy kőből készült ágy, amelyen lepihenve kapunk egy üzenetet, hogy alvás közben megharapott egy vámpír, így magunk is azzá váltunk.

Akaratlanul[szerkesztés]

Minden alkalommal, amikor eltalál egy vámpír, bizonyos eséllyel megfertőzhet a Porphyrikus hemofília betegséggel.

 • A betegség ellenállás hatások, még ha 100% fölé is mennek, nem nyújtanak védelmet a Porphyrikus hemofília ellen.

Miután megfertőződtél, 3 napod van meggyógyítani a betegséget, különben a következő alkalommal, amikor alszol, vámpírrá válsz.

 • Az első alvásnál (mikor legalább 72 óra eltelt a fertőzés óta) különös álmaid lesznek, és kapsz néhány vámpír képzettséget.
 • Legalább egy nap múltával a következő alvásnál további különös álmokat látsz, és további képzettségeket kapsz.
 • Legalább egy nap múltával a harmadik alvásnál további különös álmokat látsz, megkapod az összes vámpír képzettséget, és nagyon veszélyes lesz számodra a napon mászkálni.
 • Ha elérkezett a szintlépés ideje, akkor az első alvásnál ez nem történik meg, csak a vámpírrá változás. Ilyenkor szükség van egy másik alvásra is.

Vámpirizmus megelőzése[szerkesztés]

A fertőzést követő 72 órában a Porphyrikus hemofíliára ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a többi betegségre, s ugyanúgy lehet gyógyítani is. Betegség gyógyító itallal, varázslattal, megfelelő alkímiai hozzávaló fogyasztásával, vagy a Kilenc oltárainál imádkozva. Ha három napon belül nem gyógyítod meg magad, akkor már csak úgy lehet elkerülni az átváltozást, ha nem alszol.

Hiányos.png Ez a fejezet egyelőre hiányos. Segíts te is kibővíteni az eredeti alapján!

Gyógyulás[szerkesztés]

Az alapjátékban a kigyógyulás egy elég hosszadalmas küldetés teljesítését igényli. Miután sikerült kigyógyulni, többé már nem lehetsz vámpír, attól függetlenül, hogy Melisande azt mondja, bármikor szívesen segít, ha szükséged lenne rá. Ezután is elkaphatod a Porphyrikus hemofília betegséget, de innen kezdve már csak úgy viselkedik, mint bármely más betegség - 5 pont erőnlét csökkenés, míg meg nem gyógyítod -, egyéb hatása nem lesz.

Az Alávaló Mélység hivatalos kiegészítőben van egy Megújhodás kútja, amivel sokkal egyszerűbben gyógyítható a vámpír kór, mint az alapjáték küldetésével. Ha ezt a módszert használod kigyógyulásra, akkor sem lehetsz többé vámpír.

Hiányos.png Ez a fejezet egyelőre hiányos. Segíts te is kibővíteni az eredeti alapján!

Az UESP Wiki "Vampirism" cikkéből fordítva - lásd ott.