Oblivion:Konzol

Innen: Elder Scrolls Lapok

A konzol egy sokoldalú eszköz PC-s játékosok számára. A használatával játék közben lehetőség adódik különféle parancsok bevitelére, amikkel szinte bármit megváltoztathatunk a játékban, továbbá lekérdezhetünk különféle érdekes adatokat az NJK-król, lényekről, egyebekről. Xbox 360 és PS3 gépeken nincs lehetőség a konzol használatára.

Általános ismertető[szerkesztés]

A konzolt a 0 billentyűvel lehet be és kikapcsolni. A konzol parancssora a bal alsó sarokban jelenik meg. A "Page Up", "Page Down" és kurzorbillentyűkkel görgetheted a konzol kimenetét. A konzol nem tesz különbséget kis és nagybetű között: bármit is írsz be a "tdt", "TDT" vagy "TdT" közül, mindegyik a hibakezelő szöveget fogja kapcsolgatni.

Sok parancs célzottan működik. Ez azt jelenti, hogy írhatjuk azt is, hogy "player.parancs", ha a karakterünket akarjuk változtatni, vagy használhatunk "RefID.parancs" formát is, ha a megadott referencia ID-vel rendelkező dolgot akarjuk változtatni. Rá is kattinthatunk a játéktérben levő dolgokra, így is kiválaszthatjuk a konzol parancs célpontját. A kiválasztott objektum neve és 16-os számrendszerbeli kódja a képernyő tetején megjelenik.

Figyelem: Óvatosan használd a konzolparancsokat! Könnyen el lehet rontani a játékot, ha valami olyan dolgot állítasz át, amit nem kellene. Készíts biztonsági mentést, mielőtt a konzollal kezdesz kísérletezni! Ha azért van szükséged a konzolra, hogy javíts egy hibát, próbálj a legkevésbé durva parancshoz folyamodni először.

Parancsok[szerkesztés]

Parancs Hatás Megjegyzés

Váltó parancsok[szerkesztés]

Ezek a parancsok ki/be kapcsolnak valamilyen beállítást.
showsubtitle NJK párbeszéd feliratok be/ki
tai MI ki/be Ez a parancs célozható, vagyis ki lehet kapcsolni bizonyos NJK-k vezérlését úgy, hogy másokét békén hagyjuk. Ha kiadod a "player.tai" parancsot, nem fogod tudni mozgatni a karaktered. Ha nem adsz meg célt, ez a parancs az összes NJK MI-jét kikapcsolja.
tcl ütközés kikapcsolása Gyakorlatilag repülhetsz. Válassz ki egy irányt, és menj oda. Sem épületek, sem a föld nem jelenthet akadályt. Ez egy célzott parancs, ha nincs kiválasztva semmilyen NJK, akkor csak a játékos ütközését kapcsolja ki. A lovad külön NJK-nak számít, akkor is, ha rajta ülsz. Ha beleakadnál egy sziklába, miközben lovagolsz, előbb ki kell választanod a lovat, csak utána add ki a "tcl" parancsot.
tdt hibakövetés Megjeleníti, vagy elrejti a hibakövető szövegeket. Az alapértelmezés némi grafikai adat kijelzése, beleértve az FPS értéket is. Továbbiakért kattints a SetDebugText oldalra.
tfc szabad kamera A vezérlőbillentyűkkel szabadon mozgathatod a kamerát, a karaktered helyett. Harmadik személy nézettel jól szemügyre veheted a karaktered.
tgm isten mód Nincs sebződés, nem fogy a varázserő, nem fárad a karaktered, minden varázslatot el lehet mondani, nincs megterheltség, végtelen nyílvessző. Csak a karaktereden alkalmazható. Mod tesztelésen kívül más haszna nincs, mert elveszi a játék értelmét.
tm menü ki/be HUD kijelző ki/be. A HUD a következőket jelenti: életerő, varázserő, fáradtság csíkok a képernyő alján, jelenlegi fegyver és varázslat kijelzése, célkereszt, stb. Ez a parancs képernyőmentésekhez hasznos.

Célzott parancsok[szerkesztés]

Ezekhez a parancsokhoz szükséges egy célpont kijelölése. Használhatod az egeret, a "prid" konzolparancsot, a "player.parancs" formát, ha a karatered, illetve a "RefID.parancs" formát is, ha a megadott referencia ID-vel rendelkező dolgot akarod változtatni.
additem [ID] [mennyiség] tárgy hozzáadása a célponthoz a célpont kap x darab x id-jű tárgyat
removeallitems összes tárgy eltüntetése Lecsupaszítja a célpontot, megfosztja minden tárgyától.
resurrect <1> felélesztés Hacsak nem azonnal az NJK halálakor használod, továbbra is halottnak fog számítani a küldetésekben. 1-es paraméterrel használva az NJK felkel, nem pedig eltűnik/megjelenik, így megtarthatja a tárgyait.
kill <áldozat> célpont megölése Alapvető NJK-kat nem öl meg, azok csak eszméletüket vesztik. Valamilyen okból kifolyólag ennek a parancsnak hosszas kimenete van. Ha <áldozatot> is megadsz, akkor jutalmat kapsz a gyilkosságért. (?)
unlock kinyitja a kiválasztott ajtót kinyitja a kiválasztott ajtót, még azokat is amihez kulcs kell.
lock (x) bezárja a kiválasztott ajtót (x szintű zárral) az x értéke meghatározza a zár nehézséget
0-24 nagyon könnyű
25-49 könnyű
51-74 átlagos
75-99 nehéz
100 kulcs szükséges


ha nincs x megadva, akkor az eredeti értékre áll vissza a zár nehézsége.

QQQ azonnali kilépés azonnali kilépés a játékból
PSB összes varázslat a játékban szereplő összes varázslatot megkapod(~600 varázslat)
PLAYER.SETCRIMEGOLD 0 a fejpénz 0 lesz a fejedre kitűzött vérdíj törlődik
SHOWRACEMENU karakter generáló ablak beugrik a karakter generáló ablak
SHOWBIRTHSIGNMENU csillagjegy menü beugrik a csillagjegy menü
SHOWCLASSMENU osztályválasztó menü beugrik az osztályválasztó menü
TMM 1 összes jelzés mutatása a játékban szereplő összes rom, tábor, erőd, stb. a térképre kerül
TMM 0 összes jelzés elrejtése elrejti az összes jelzést a térképedtől (még amik alapból jelennek meg, azokat is)