Oblivion:Királyok Amulettje

Innen: Elder Scrolls Lapok

Királyok Amulettje

A Királyok Amulettje egy medál, amelyet hagyományosan Cyrodiil uralkodó császára viselt. Az amulett közepében a Chim-el Adabal található, egy óriási, ayleid eredetű lélekkő, ami Vörös Gyémántként is ismert. Ez egy aranyfoglalatban található, nyolc kisebb drágakővel körülvéve, amelyek az Alessia Királynő által létrehozott eredeti cyrodiili panteon nyolc istenségét jelképezik. A cyrodiili császárok isteni jogának a szimbólumaként szolgált, a koronázási szertartás fontos részévé vált, és nagy hatalmú tárgy volt, amit jövendöléshez használtak. A központi ékkő a koronázási szertartás során magába zárta mindegyik uralkodó császár lelkét, feltehetően a Sárkánytűz és az isteni Egyezmény segítségével. Így Cyrodiil uralkodói halálukban összefonódva olyan 'tükörképet' alkottak, amely tanácsokat adhatott örököseiknek. Az amulettet csak bizonyos személyek viselhették - azok, akikről azt tartották, hogy 'sárkány vér' folyik az ereikben. A speciális követelmények mindazonáltal vita tárgyát képezik, és egyszerűen uralkodói sajátosságokat vagy isteni felhatalmazást jelenthettek.

Története[szerkesztés]

A drágakő ayleid eredetű volt, de megalkotásának részletei, és az elfek általi használata nem ismert. Akkor került bele az emberi történelem évkönyveibe, amikor Akatosh (egyes történetekben Shezarr) összekovácsolta a Szövetséget Alessziával és (jelképes) leszármazottaival, mialatt Alessia a halálos ágyán feküdt. Chim-el Adabalt egy amulettbe zárták, és mind a Szövetség, mind pedig Cyrodiil uralkodói törvényességének a jelképévé vált. Az Alessziai Birodalom széthullását követően a Királyok Amulettje elveszett a kaotikus polgárháború, és az azt követő fosztogatások közepette. A legenda szerint egy bizonyos Hrol király nyomára lelt Szent Alessia szellemének, aki a Királyok Amulettjét viselte a nyakában. Egybekeltek, és azon a helyen egy hegy emelkedett. A gyermek Reman Cyrodiilt a hegytetőn találták meg, homlokán az amulettel. Mindenesetre a Királyok Amulettjét Reman évei alatt szolgáltatták vissza tulajdonosaiknak, törvényességet kölcsönözve annak a dinasztiának. Attól kezdve a Sárkánytűz rituálé elengedhetetlenné vált minden új császár megkoronázásakor. A szertartás alatt az uralkodó lelke a Királyok Amulettjéhez kötődött, és az uralkodó elküldetett az Egyetlen Templomába, hogy meggyújtsa a bűvös Sárkánytüzet, amely haláláig égett. Az Interregnum hosszú hanyatlása után Talos tábornok állítólag visszaszerezte az amulettet a Reman-ok sírjából Sancre-csúcs alól, miután visszafoglalta azt az északi és breton támadóktól.

Oblivion[szerkesztés]

Cyrodiil bajnoka megszerezte az amulettet a Birodalmi Földalatti mélységeiből, miután a daedrikus szekta követői megölték VII. Uriel Septim császárt. A bajnok ezek után elvitte a Pengék nagymesterének. Miután Martint, Uriel törvénytelen fiát elkísérte Jauffre nagymesterhez, az amulettet ellopta a Mitikus Hajnal. A bajnok erőszakkal behatolt Mankar Camoran Paradicsomába, hogy visszaszerezze. Ez sikerült is neki, s előkészületeket tettek Martin megkoronázására, de a szertartást félbeszakította egy, a főváros ellen intézett daedra támadás. Miután átverekedték magukat az Egyetlen Templomába, Martin kénytelen volt összetörni az amulettet, ez lévén az egyetlen módja, hogy legyőzze Mehrunes Dagont. Az Egyezmény összevegyített vérének az ereje megidézett egy ritka aedrikus avatárt, Akatosh, egy Tüzes Sárkány képében. Dagont legyőzték, de a Királyok Amulettjének majd' négyezer éves története véget ért.

Az Oblivionban[szerkesztés]

A Királyok Amulettjét VII. Uriel Septim császár adja a játékosnak a játék bevezető részében, pont a megölése előtt. A játékosnak a tárgyak Jauffre-hoz kell eljuttatni, a Pengék vezetőjéhez Az amulett kézbesítése küldetésben, aki további utasításokat ad, Uriel utolsó túlélő örökösének megtalálásához. Ha a játékos úgy dönt, hogy ezt a küldetést később fejezi be, az amulett a leltárban marad, amelyet nem lehet felvenni.

Megjegyzések[szerkesztés]

  • PC-n hozzá lehet jutni egy viselhető változathoz is konzolparancsot használva. Ha nem lenne nálad az amulett, akkor a következőt gépeld be: player.additem 000250A0 1, majd pedig: player.equipitem 000250A0 1. Ha már rendelkezel vele, a következő parancsot is lehet használni: player.createfullactorcopy, majd a másolatodra kattintás után: kill (vagy csak öld meg hagyományos módon), hogy megszerezd a viselhető változatát.