Negyedik Éra

Innen: Elder Scrolls Lapok

Hajnal ÉraMeretikus ÉraElső ÉraMásodik ÉraHarmadik ÉraNegyedik Éra


Első század[szerkesztés]

4E 0 - Az Oblivion-válság vége.


4E 5 - A Vörös Esztendő. Kitör a Vörös-hegy; Vvardenfell természeti katasztrófák miatt tönkremegy.

 • Vivec távollétében az Igazság Minisztériuma instabillá válik. Vuhon létrehoz egy ingeniumot, ami eleinte több tucat haldokló, később már kisebb számú élő lelkét is használja hogy stabilizálja a követ. Sul feleségének, Ilzhevennek a lelke egy volt közülük. A harcban hogy kiszabadítsa, megsemmisül az ingenium, és a kő teljes eredeti erejével beleütközik Vivec városába. Az ütközés hatására kitör a Vörös-hegy, és elpusztítja Vvardenfell teljes szigetét, valamint hatalmas károkat okoz a provincia többi részében.


4E 5-10 - A Birodalom elkezd összeomlani. Feketemocsár kiválik a Birodalomból a Vörös-hegy kitörése után; hamarosan követi Elsweyr.


4E 10 - Meggyilkolják Potentate Ocatot, valószínűleg Thalmor ügynökök, kezdeményezve a Viharkorona Interregnumot.

 • Az elkövetkező hét évben, a Vének Tanácsa megtörik a Rubintrónért folyó piti belharcok miatt, ami tovább gyengíti a Birodalom erejét a provinciákban.


4E 11-15 - Orsiniumot kifosztják Pörölyföld, és Sziklaföld egyesített erői.

 • Számos ork menekül keletre, Égkoszorúba. Orsinium ismét újjáépül, és áthelyeződik; most már Pörölyföld és Égkoszorú között helyezkedik el.


4E 16 - Égkoszorú nagykirálya formálisan odaadja Solstheimet a dunmereknek.

4E 17 - Titus Mede, egy kolóviai hadúr elfoglalja a Birodalmi Várost, majd a Tamrieli császárság új császárává koronázzák.

4E 18 - Megszületik Attrebus Mede herceg.

4E 20 - A Menekültek pihenőjét emlékművé nyilvánítják, megemlékezve a Morrowindből jövő menekültekre.

 • Egyszer a menekültek találkozóhelye volt, akik Morrowindből Égkoszorúba jöttek. A Menekültek pihenőjét Égkoszorú Jarljai emlékművé nyilvánítják azoknak, akiknek szülőföldjükről, Morrowindből kellett elmenekülniük a Vörös Esztendőt követően.


4E 22 - A Thalmor megszerzi a teljes irányítást Nyár-sziget felett, és átnevezi Alinor-ra.

4E 23 - Megszületik Annaïg Hoïnart.

4E 29 - Az Aldmeri Domínium újra létrejön, miután Alinor és Valenvadon uniót hirdet ki, és minden kapcsolatukat megszakítják a Birodalommal.

 • Az unió azután jön létre, hogy egy Thalmor által támogatott puccsal megdöntik Valenvadon kormányát. A Birodalmat, és bosmer szövetségeseit váratlanul megtámadják, és legyőzik a puccsot követő, jobban felkészült bosmer és Thalmor katonák.
 • A Domínium megszakítja minden kapcsolatát a Birodalommal, és csendessé válik az elkövetkező 70 évben. A legtöbb birodalmi tudós úgy hiszi, hogy volt valamilyen belső viszály Alinorban ebben az időben.


4E 40 - Umbriel, egy lebegő város megjelenik Feketemocsár partjainál, és megindul Morrowind felé.

4E 42 - A zöld tűz éjszakája Őrszemben.

 • Thalmor operatívok altmer szakadárokat támadnak meg, akik Őrszembe menekültek a Thalmor elől Nyár-szigetéről. Erőfeszítéseik, hogy a Thalmor ellen harcoljanak hiábavalóak, és mire a Birodalmi Légió katonái megérkeztek, a város teljes menekültügyi kerülete megsemmisült. Az esemény "A zöld tűz éjszakájaként" híresült el, ugyanis mindkét fél pusztító varázslatokat vetett be a harc során.


4E 50 - A birodalmi feljegyzésekben először jelenik meg a Beretva őrzői.

4E 65 - Brara Morvayn, Solstheim uralkodója elhuny, helyére a fiát, Llerilt helyezik.

4E 95 - Egy sikertelen gyilkossági kísérlet Lleril Morvayn élete ellen, amit a Hlaalu-ház tervelt ki, hogy átvegyék Solstheim irányítását a Redoran-háztól.

4E 98 - Nirn két holdja - a Masser és a Secunda - eltűnik két évre, ami majd a Kihalt éjszakák néven lesz ismert.

Második század[szerkesztés]

4E 100 körül - Artaeum eltűnik.

 • Az írott történelemben második alkalommal tűnik el Artaeum szigete, a Psijic Rend otthona.


4E 100 - Véget érnek a Kihalt éjszakák, a Thalmor szerint miattuk tértek vissza Nirn holdjai.

 • A khajiitok a Thalmort tartják megmentőjükként, a birodalmi befolyás Elsweyrben elkezd drasztikusan csökkenni.


4E 115 - Az elsweyr-i konföderációból két királyság, Anequina és Pelletine lesz, amit az Aldmeri Domínium csatlós államokként elfogad.

4E 122 - Télvára nagyja a tengerbe omlik egy esemény során, amit a Nagy Összeomlásként emlegetnek.

 • A polgárok a Télvári Akadémiát okolják, mert míg minden más a Szellem-tengerbe omlott, az iskola sértetlen maradt. Az Akadémia ezt tagadja, ugyanis szerintük a katasztrófa Vivec pusztításához, és a Vörös-hegy kitöréséhez köthető.


4E 129 - Lerombolják Sodrásdot egy, a jarl elleni felkelésben.

 • Keresztezett tőrű Hosgunn ellentmondásos módon felemelkedett Sodrásd trónjára 4E 98-ban, majd magas adókat vezetett be, személyes hasznára. A polgárok fellázadtak és Hosgunn-al együtt porig égették kastélyát, de a tűz továbbterjedt az egész városra. Sodrásdot újjáépítették az elkövetkező öt évben, de még így is csak egy "megdicsőült erőd" maradt, a burjánzó, régi városhoz képest.


4E 130 - Lleril Morvayn saját vagyonát felhasználva javíttatja meg a Mellvédet, egy barikádot, ami Holló-sziklát védi meg a hamuviharoktól.

4E 150 - Argóniaiak kis ereje érkezik meg Solstheim szigetére ellenséges szándékkal, de Lleril Morvayn visszaszorítja őket.

4E 168 - II. Titus Mede császár felemelkedik a trónra.

 • A Birodalom már csak árnya egykori dicsőségének. Valenvadont és Elsweyr-t átadták a Thalmornak, Feketemocsárban eltűnt a Birodalom uralma az Oblivion-válság óta, Morrowind még mindig nem épült fel teljesen a Vörös-hegy kitörése óta, Pörölyföld pedig gyötrődik a Korona és az Ősatya frakciók közötti belharc miatt. Csak Sziklaföld, Cyrodiil, és Égkoszorú marad virágzó és békés.


4E 171 - Elkezdődik a Nagy háború, azzal hogy az Aldmeri Domínium seregei megszállják Pörölyföldet és Cyrodiilt.

 • Miután II. Titus elutasít egy ultimátumot, hogy hatalmas engedményeket tegyen a Thalmornak, az aldmeri seregek megszállják. Egy sereg, Naarifin úr vezetésével, felbukkan észak Elsweyrben, majd megtámadja dél Cyrodiilt, körbevéve a birodalmi védelmet a valenvadoni határ mentén. Leyawiin a megszállók kezébe kerül, Bravilt pedig körbeveszik és megostromolják. Ezzel egyidejűleg, egy sereg, Arannelya urnő vezetésével átkel nyugat Cyrodiilon, kikerülve Anvilt és Kvatchot, belépve Pörölyföldre. Ehhez a sereghez még több kisebb is csatlakozik, amik Pörölyföldön szálltak partra. A birodalmi katonák kénytelenek voltak visszavonulni az Alik'R-sivatagon keresztül.


4E 174 - Az aldmeri erők kifosztják a Birodalmi Várost.

 • II. Titus északra menekül a városból, szétzúzva a környező aldmeri erőket a fő hadseregével, és összekapcsolva a délre haladó, Jonna tábornok által vezetett erősítéssel. A Birodalmi Város a megszállóké lesz. A Birodalmi Palota leégett, a Fehérarany Tornyot kifosztották, és az Aldmeri sok rémtettet hajt végre a védtelen lakosság ellen.


4E 174 - A Nyugatfiak fellázadnak, és elfoglalják Nyugatvéget.

 • Azzal, hogy a Birodalom el van foglalva a Thalmor legyőzésével, Markarth védtelen marad. A Nyugatfiak kihasználják a lehetőséget, hogy megdöntsék az északiak uralmát Nyugatvég felett, könnyen visszaszerezve azt. Az átállás viszonylag békésen megy végbe, és csak kevés északi földbirtokost ölnek meg.


4E 175 - A Vörös Gyűrű háborúja a fő aldmeri erő teljes pusztulásával, és a Birodalom győzelmével zárul, gyorsan lezárva a Nagy háborút.

 • A Birodalmi Várost visszaszerzik, és II. Titus döntését, hogy elvonjanak belőle, érvényesítik. A győzelem ellenére a Birodalom legyengült, és képtelen folytatni a háborút. Ezt felismerve, II. Titus igyekszik tárgyalni az Aldmeri Domíniummal, hogy véget vessen a háborúnak.


4E 175 - Az Ősi Tekercsek rejtélyesen eltűnnek a birodalmi könyvtárból.

 • Az Ősi Tekercsek szétszóródnak Tamriel szerte ismeretlen erők által. Az Ősi Pille kultusz tagjai szétszélednek, hogy megkeressék őket.


4E 175 - A Nagy háború véget ér a Fehérarany Egyezménnyel.

 • A békeszerződésben a Birodalom és az Aldmeri Domínium között, a Thalmornak szabad utat adnak, hogy betiltsák Talos imádatát az egész Birodalomban, és átadnak egy nagy részt Pörölyföld déli részéből. A kritikusok szerint ezek a feltételek, majdnem megegyezőek az ultimátummal, amit II. Titus elutasított a háború elején.


4E 175 - Pörölyföld kilép a Birodalomból, miután elutasítja a Fehérarany Egyezményt.

 • II. Titus lemond Pörölyföldről, mint a Birodalom provinciájáról, hogy megőrizze a szerződést, miután a ragadák ellenzik, hogy átadják őket a Domíniumnak. A ragadák ezt árulásként látják, és egy hosszú keserűség keletkezik Pörölyföld és a Birodalom között, a Thalmor örömére. Pörölyföld még öt évig folytatja a háborút az Aldmeri Domíniummal.


4E 176 - Viharköpenyes Ulfric visszaszerzi Nyugatvéget, felbujtva a markarthi összecsapást.

 • A Birodalom és a leváltott Jarl fia, Talos ingyen imádatát ígéri Viharköpenyes Ulfricnak, ha visszaszerzi Nyugatvéget. Ulfric egy északiakból álló milíciát formál, majd szétzúzza a Nyugatfiakat Markarthnál, a thu'um segítségével. A túlélők a vadonba menekülnek, és megalkotják az Ellenállók csoportját. Ulfricot letartoztatják, mikor a Thalmor rájön Talos nyílt imádatára. Ulfric és emberei végül felszabadulnak, de az incidens megadja a kezdő szikrát abban, ami majd később a Viharköpenyes lázadásként lesz ismert.


4E 180 - Stros M'Kai második szerződése megköttetik.

 • Miután a ragadák holtpontig harcoltak, az Aldmeri Domínium kivonul Pörölyföldről.


4E 181 - Holló-szikla ében bányái teljesen kimerültek, a kolónia a vadászathoz és halászathoz fordul a fennmaradásért.

4E 188 - Nyugalm kalózok kezébe kerül.

 • A kalózok megszerzik Nyugalmot és kifosszák az ottani Sötét Testvériség menedékhelyét, elpusztítva azt.


4E 188 - Erőszakos kitörés Bravilban.

 • A Cyrodiil két legnagyobb skooma kereskedője között zajló háború, erőszakos harcokhoz vezet a városon belül. A Szerencsés Öregasszony szobrot megsemmisítik a harcban. Az Éjanya kriptáját kifosszák, és Alisanne Duprét, a Sötét Testvériség hallgatóját megölik, miközben próbálta megvédeni azt. Az Éjanya maradványait később Cicerora bízzák.


Harmadik század[szerkesztés]

4E 201 - Toryggot, Égkoszorú nagykirályát megöli Viharköpenyes Ulfric, Magányvárában.

4E 201 - Az égkoszorúi északiak részt vesznek egy polgárháborúban.

 • Égkoszorú emberei megoszlanak a Viharköpenyesek, amit a széltető Viharköpenyes Ulfric Jarl vezet, és a Birodalmi Légió között, aminek parancsnoka Tullius tábornok. A Viharköpenyesek úgy gondolják, hogy a megszokott északi életmódjuk veszélyben van, míg a birodalmiak szerint Égkoszorú a Birodalom része, így követnie kell annak szabályait és vámjait.


4E 201 - Alduin, a világfaló elpusztítja Helgen városát, beharangozva a sárkányok visszatérését, és a világ végét.

 • Az Utolsó Sárkányszülött lelepleződik, miután megöli Mirmulnirt, aki veszélyeztette Fehérvágta városát.
 • Az Utolsó Sárkányszülött, a régi korok hőseinek segítségével legyőzi Alduint, Sovngarde-ban. A sárkányok Égkoszorúban maradnak, de vezető nélkül, csak elszórtan és ritkán. Ez arra utalt, hogy Alduin nem pusztult el teljesen, és a lelke még mindig létezik, hogy majd a végidőkben visszatérjen és felfalja a világot. Paarthurnax lehet hogy életben van és barangol a világban, azzal tervvel, hogy megtanítsa a megmaradt sárkányokat a "A Hang Útjára", hogy leküzdjék uralkodni vágyó természetüket.


4E 201 - A Sötét Testvériség kitervel egy merényletet II. Titus Mede császár ellen.

4E 201 - A Télvári Akadémia, és Télvára megmenekül egy Thalmor összeesküvéstől.

 • Egy Thalmor ügynök, Ancano, megpróbál erőt elszívni egy ősi ereklyéből, Magnus szeméből, amit egy expedíció során találtak meg Saarthalban. Miután megölte az Akadémia vezetőjét, és majdnem elpusztította Télvárát, Ancanot megölte az akadémia egyik tagja, aki Magnus botját használta, hogy megszerezze a Szem erejét. A Szemet biztosították a Psijic Rend tagjai, akik előre látták Ancano tervét.


4E 201 - A Tolvajok Céhe Égkoszorúban, visszaszerzi régi dicsőségét.

4E 201 - A Bajtársak összerakják a Wuuthradot, azt a fegyvert amit az ősi pártfogójuk, Ysgramor használt.

 • A Ezüst Kéz vérfarkas vadász csoport megöli Fehérsörényű Kodlak előfutárt, amivel elindítanak egy megtorló támadást, ami a csoport pusztulásához vezet.
 • A Kör megmaradt tagjai elmennek Ysgramor sírjához, és posztumusz meggyógyítják Kodlak alakváltását, felszabadítva lelkét Hircine örökkévaló szolgálatától.


4E 201 - Újra létrejön egy ősi vámpírvadász csoport, az úgynevezett Hajnalőrök, hogy harcoljanak az egyre növekvő vámpír fenyegetettség ellen Égkoszorúban.

 • Harkon nagyúr a Volkihar klánból, az Ősi Tekercsek után kutat, annak érdekében hogy megtalálja Auriel íját, ami képes eltörölni a napot.
 • Megtalálják Auriel íját, és megölik Harkon nagyurat.


4E 201 - Miraak, az első Sárkányszülött, felébred Solstheimen.

 • Miután a kultisták megtámadták, az Utolsó Sárkányszülött elutazik Solstheim szigetére, hogy kihívja Miraakot.
 • Az Utolsó Sárkányszülött legyőzi Miraakot, miután megszerzi a tiltott tudást Apokrifában.


4E 201 - Újranyitnak Holló-szikla ébenbányái, miután egy vizsgálat során hatalmas mennyiségű ébent, és egy régi draugr kriptát tárnak fel.

4E 201 - A Hlaalu-ház második gyilkossági kísérlete Lleril Morvayn ellen, amit az Utolsó Sárkányszülött akadályoz meg.