Misztikus Egyetem

Innen: Elder Scrolls Lapok

Misztikus Egyetem
Típus Kerület
Kontinens Tamriel
Provincia Cyrodiil
Vidék Belsőföldek
Település Birodalmi Város
Feltűnik Oblivion, ESO
A Misztikus Egyetem 3E 433 körül

A Misztikus Egyetem (más néven Birodalmi Egyetem) egy fallal körülvett komplexum a Szigeten, Cyrodiilban. A Birodalmi Város egyik negyede, egy híddal van összekötve az Arboretum negyeddel. A másodkorban alapították, és a Nyár-szigeten lévő Kristálytornyot váltotta fel, mint a mágia tanulásának központja Tamrielben. Az egyetem a Mágusok Céhének a központjaként funkcionált, és a Mágusok Tanácsának üléshelye is volt. Az egyetem Tamriel legfontosabb mágia kutató központja volt, és otthona sok hatalmas céh mágusnak, tudósnak és gyakornoknak.

Az egyetem területét Árny Légiós, birodalmi csatamágusok őrizték - egy mágiát használó légió, akiket valaha a Csatatoronyban képeztek ki. A negyed közepén van a Főmágus tornya. A torony magába foglalta a Tanácstermet, a Főmágusi lakónegyedet, és egy földszintet ami nyitva volt a közönségnek. A kamrák mágikus teleportációs állomásokkal voltak összekapcsolva. A toronyból volt megközelíthető a Birodalmi Csillagvizsgáló, egy újjáépített Törp gépezet, amit az ég feltérképezésére használtak. Az egyetem földterülete egy fallal volt elosztva; a terület egyik fele a Mágusok Céhének a tagjainak volt fenntartva. Az egyetem tartalmazott egy Chironasiumot a bűvöléshez, egy Lustratoriumot az alkímiához, egy Varázsjelrajzoló központot varázslat készítéshez, továbbá negyedeket és gyakorlószobákat az állandó lakóknak. A Misztikus Levéltárban hatalmas mennyiségű könyv, és jegyzet gyűjtemények voltak. A területen volt egy alkimista kert, egy kültéri előadótér, és egy birodalmi őrtorony a csatamágusoknak.

A 2E 578-as Lélekkitörést, és Varen Aquilarios császár eltűnését követően, a Mágusok Céhének jogi helyzetét a Céh törvény nevében visszavonták, és a Misztikus Egyetem gondnokságát ideiglenesen Mannimarco Fekete féreg rendjének ítélték, a "Remeték Közössége" név alatt. 2E 582-ben a száműzött Mágusok Céhe helyreállított egy központi székhelyet Eyevea szigetén. Molag Bal a Birodalmi Város elleni inváziója, és a Féreg Kultusz erejének elvesztése után, az egyetem kifosztották és megszállták a Daedrák. A megmaradt Sárkányőröknek sikerült biztosítaniuk az egyetem legfontosabb kincseit mélyen a föld alatt. Egy bizonyos ponton, a Planemeld után, a Mágusok Céhe visszanyerte az egyetemet tulajdonjogát.

A Misztikus Egyetemhez való hozzáférés átesett egy politikai változáson a harmadik kor végén, amikor Hannibal Travenből főmágus lett. Ahhoz hogy beléphessenek, a Mágusok Céhéből a beavatottaknak szükségük volt az összes céhcsarnok ajánlásra Cyrodiilból. 3E 433-ban a csillagvizsgálót rendbe hozták Dwemer tárgyakkal, amiket Morrowindből importáltak. Az egyetemet közvetlenül nem érintette a Mágusok Céhének támadása a Fekete féreg rendjétől, mégis az Életnedv-barlang kísérőit lemészárolták a nekromanták, elzárva a speciális fa ellátást, ami a varázsbotok készítéséhez kellett. A mágusok tanácsának számos tagja (beleértve a főmágusokat), akiknek fontos szerepe volt az egyetemen, meghalt a krízis során. A Misztikus Egyetem túlélte a Mágusok Céhének feloszlását az Oblivion-válságot követően, és még mindig a mágia tanulásának központjaként üzemelt 4E 201-ben.

Képek[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

  • Játék specifikus információkért, lásd az Oblivion és ESO cikkeket.