Második Éra

Innen: Elder Scrolls Lapok

Hajnal ÉraMeretikus ÉraElső ÉraMásodik ÉraHarmadik ÉraNegyedik Éra


Első század[szerkesztés]

2E 1 - A Második Kor kezdete.

 • Versidue-Shaie nagyúr rendeletével, a Második Kor első éve elkezdődik Hajnalcsillag elsején.

Második század[szerkesztés]

2E 120 - Makulátlan Viana bárónő Lainlyn uralkodója lesz.

2E 148 - Makulátlan Viana bárónő meghal.

Harmadik század[szerkesztés]

2E 227 - Tjurhane Fyrre, a nagy Ayleid bölcs meghal.

2E 230 - Az első Mágusok Céhe megalakult.

2E 283 - Versidue-Shaie nagyúr statáriumot hirdet ki Bardmont Tanácsánál.

 • Miután megsemmisítette várát Hajnalcsillagnál, Versidue-Shaie összehívja a Vének Tanácsát és statáriumot hirdet ki egész Tamrielben, figyelmeztetve a lázadó vezetőket a királyságában, hogy oszlassák fel magánhadseregüket, vagy szálljanak szembe haragjával. Emiatt 37 évnyi heves konfliktus alakul ki, aminek a végén Versidue-Shaie birodalmi hadserege kerül ki győztesen, mint az egyetlen hadsereg a földön.

Negyedik század[szerkesztés]

2E 301 - Camlorn királysága megalapul.
2E 309 - Elsweyr provincia megalapul.

 • Keirgo és Eshita, a kisebb királyságok, Anequina és Pellitine uralkodói összeházasodnak. A királyságok egyesültek hogy létrehozzák az Elsweyr provinciát, kirobbantva egy nagy osztály háborút, ami majdnem külső beavatkozást eredményezett.

2E 320 - Dinieras-Ves "a Vas" megalapítja a Syffimet, a Harcosok Céhének az elődjét.

 • Mivel Versidue-Shaie nagyúr a sajátján kívül mindegyik hadsereget elpusztította, a Syffim úgy szolgált, mint egy bérelt hadsereg, hogy elnyomja a banditizmust a provinciákban.

2E 321 - Jóváhagyják a Céhszabályzatot.
2E 324 - Megölik Versidue-Shaie nagyurat.

 • A nagyurat a palotájában ölték meg, ami ma az elsweyri Senchal királyság, a Morag Tong által.

2E 342 - Donel Deleyn királyt, Tőrsuhatag uralkodóját megkoronázzák.

 • Donel Deleyn, a nemes Deleyn Ház feje, elveszi Tőrsuhatag trónját.

2E 358 - Legkorábbi ismert írásos feljegyzés a Sötét Testvériségről.

 • Találtak egy jegyzetet egy elhagyatott ház padlója alatt, az északi Jallenheim faluban. Egy háborút ábrázolt két homályos szervezet között. A tudósok úgy gondolják hogy ez egy ritka bizonyíték a háborúról Morag Tong, és az utált sarja, a Sötét Testvériség között. A Testvériség talán már létezett ez a dátum előtt, de a titoktartása eltakarja valódi mivoltát, bár valószínűleg a Morag Tong ex-tagja alapították.

2E 360 - Legkorábbi ismert írásos feljegyzés egy személyről aki igénybe veszi a Sötét Testvériség szolgáltatásait.

 • Ezt a hivatkozást Arlimahera, Hegathe királynőjének a feljegyzéseiben találták.

Ötödik század[szerkesztés]

2E 401 - Donel Deleyn király, Tőrsuhatag uralkodója meghal.
2E 401 - I. Anton királyt, Tőrsuhatag uralkodóját megkoronázzák.

 • Kandallótűz 17.-én, Anton herceg megörökli apjától, Donel Deleyntől a trónt, és I. Anton, Tőrsuhatag királya lesz.

2E 412 - Legkorábbi említése a Sötét Testvériség névnek.

 • Ezt a hivatkozást Arlimahera, Hegathe Vér királynőjének a feljegyzéseiben találták. "...az Éjanya és a Sötét Testvérisége segítségével, a titkos arzenál, mit a családom a nagyapám ideje óta alkalmazott." Feltételezhető hogy a Sötét Testvériség már 2E 360 előtt is jól szervezett volt, ha a nagyapja igazán használta őket.

2E 430 - Savirien-Chorak meghal.

 • Savirien-Chorakot és összes örökösét meggyilkolták, lezárva az akaviri potenták és a cyrodiili Második Birodalom éveit. Pár történész ezt az eseményt 2E 431-re teszi.
 • Orsinium elveszti hatalmát egy birodalmi terület fölött, az utolsó Potentate halálának, és a Második Birodalom feloszlásának eredményeként.

2E 431 - Égkoszorú egy keleti és egy nyugati királyságra szakad.

 • Miután Logrolf nagykirályt meggyilkolták, Svartr, Magányvára Jarl-ja megkérdőjelezi Logrolf örökösének, Freydisnek a törvényességét, és összehívják a Tanácsot. Bár Freydist elfogadta az Igazság Koronája, és kinevezték Széltető nagykirálynőjének, egy részleges Tanácsa amit Magányvárában tartottak, Svartrot mondja ki nagykirálynak. Onnantól kezdve, Égkoszorú elszakadt egy Keleti királyságra, amit Freydis utódai uraltak, és egy Nyugati királyságra, amit Svartr utódai uraltak.

2E 435 - A Lamia Invázió

2E 450 - I. Anton király, Tőrsuhatag uralkodója meghal.

 • Kandallótűz 11.-én, I. Anton király negyvenkilenc évnyi uralma véget ér halálával. Magiul Shiana, korábbi Udvarnagya, és őrzője szellemével együtt temették el.

2E 450 - Donella királynőt, Tőrsuhatag uralkodóját megkoronázzák.

 • I. Anton lánya, Donella, átveszi Tőrsuhatag trónját.

2E 486 - Egy altmeri haditengerész követ egy maormeri flottát Pyandoneába.

 • Miután észleltek egy maormeri flottát Alinor partjainál, Hidellith király megparancsolta a tengerészeinek hogy vegyék üldözőbe. Az altmeriek ismeretlen vizeken keresztül követték a maormerieket, egészen egy csapdáig, közel Pyandoneához. Csak egy altemri hajó élte túl, és tért vissza Alinorba.

Hatodik század[szerkesztés]

2E 515 - II. Anton király, Tőrsuhatag uralkodója meghal.
2E 515 - Bergamot királyt, Tőrsuhatag uralkodóját megkoronázzák.

 • II. Anton unokaöccse és egyetlen fennmaradt örököse, Bergamot, átveszi Tőrsuhatag trónját.

2E 521 - Megszületik Emeric.

2E 541 - A Nyugatfiak megszállják Sziklaföldét.

 • Durcorach, a fekete sárkány, a Cyrodiili Birodalom császára, és a Hosszúházi Császárok őse, megszállja a bretonok földjét, de vereséget szenved Sziklafölde királyságaival szemben, majd Emeric meggyilkolja. Tőrsuhatag, Camlorn, Shornhelm, Evermore, és Nyugalm királyai aláírják az első Tőrsuhatag Szövetséget a győzelem után.

2E 546 - Megszületik Jorunn.

2E 555 - Megszületik Ayrenn.

 • Ayrenn, Alinor jövőbeli királynője, és az Aldmeri Domínium vezetője, Második Termés 5.-én megszületik, a Nyár-szigeteki Hidellith király, és Tuinden asszonyság gyermekeként.

2E 560 - A Knahaten-járvány végigterjed Tamrielen.

 • A Knahaten-járvány egyik törzse betör Tamriel déli tartományaiba, sok halálesetet okozva. Az argóniaiak érdekes módon immúnisak voltak a betegségre, ami alapján egyesek azt feltételezték, hogy részben nekik is közük volt hozzá. A járvány körülbelül 2E 603-ig folytatódott.

2E 563 - A Bíborhajó útja.

 • Egy hajó, tele kothringi törzsbeliekkel, akik a Knahaten-járvárny elől menekülnek, elhagyja Feketemocsarat Első Termés 9.-én. Miután több mint egy évet kikötőből- kikötőbe hajózással töltöttek, vitorlát bontottak nyugatnak, és többé nem látták őket.

2E 563 - Emericet Nyugalm királyává koronázzák.
2E 567 - Létrejön egy erősebb Tőrsuhatag Szövetség.

2E 572 - Legyőzik a morrowindi akaviri megszállókat.

 • Az akaviri megszállók akkor haltak meg amikor a föld rejtélyesen el lett árasztva. A széleskörű áradás ellenére szinte egy dunmer sem sérült, vagy halt meg. A legendák szerint Vivec isten megtanította a dunmereknek, hogyan lélegezzenek vizet, majd elárasztotta a szigetet. Egy másik verzió szerint, Ada'Soom Dir-Kamal Égkoszorú északkeleti részén leszállt egy akaviri hadsereggel, majd elindult hogy elfoglalja Széltetőt. Úton Sodrásd felé, Dir-Kamal megtudta, hogy a város Jorunn a Skald-király, és Wulfharth, az elhamvadt király erőinek a védelme alatt áll, ezért kikerülte azt, annak érdekében hogy megtámadja Mournholdot. Dir-Kamal ezután beszorult Jorunn erői, és egy Almalexia által vezetett dunmer hadsereg közé; egy jókor jövő argóniai falanx segítségével, belehajtották az akaviri megszállókat a tengerbe, hogy megfulladjanak.

2E 572 - Jorunn a Skald-királyt Égkoszorú nagykirályává koronázzák.

 • Miután legyőzte az akaviri megszállókat, Jorunn visszatér Széltetőbe, és Égkoszorú nagykirályává koronázzák, a Királyok palotájában.

2E 572 - Létrejön az Ébenszív Egyezmény.

2E 576 - Elkezdődik Varen lázadása.

2E 576 - Megtörténik a Fagyhullás Puccs, Rimmenben.

 • A puccs eredményeként Rimmen királynőjévé koronázzák Euraxia Tharnt.

2E 577 - Befejeződik Varen lázadása.

 • Egy keserű háború után, Varen Aquilarios erői megrohamozzák a birodalmi várost, és legyőzik Leovic császár utolsó légióját. Varen személyesen öli meg Leovicet a birodalmi trón szobában, majd kihirdeti magát császárnak.

2E 577 - Varen Aquilarios császár vezetésével elindul az Öt bajtárs egy küldetésre, hogy visszaszerezzék a Királyok Amulettjét.

 • Annak érdekében hogy törvényesítse uralmát, Varen, és a szövetségesei, Titánszülött Lyris, Sai Sahan, Abnur Tharn és Mannimarco elindulnak egy küldetésre, hogy visszaszerezzék a Királyok Amulettjét, amiről Mannimarco azt állítja hasznát lehet venni egy rituáléban, hogy meggyőzzék Akatosht, hogy Varent sárkányszülötté tegye. Két év keresés után, az Öt bajtárs végül visszaszerezte az amulettet Sancre-csúcsból.

2E 578 - Bekövetkezik a Lélekkitörés.

 • Mannimarco elárulja Varen Aquilarios-t miközben megpróbálja használni a Királyok Amulettjét, hogy Sárkányszülötté váljék; megzavarja a rituálét, és megtöri az ősi egyezményt Akatosh-al, ami elzárta Nirn-t Obliviontól. Egy misztikus energia robbanás, a Lélekkitörés miatt eltűnik Varen, a misztikus utórengése végigsöpör Nirn-en, ami miatt a mágusok meghalnak, vagy megőrülnek, nagyobb számban megjelennek a daedrák, és a Kígyó csillagképe uralja az éjszakai égboltot. Az ezt követő káoszban, Molag Bal daedra herceg Sötét Horgonyokat küld, hogy elkezdjék Nirn-t a saját birodalmába, Hidegszállásba húzni, hogy egybeolvassza a kettőt. Ezt a folyamatot ismerik úgy hogy Síkegyesítés.

2E 579 - Clivia Tharn lesz a kormányzó császárnő, Varen Aquilarios eltűnése után.

 • A férje távollétében, Clivia Tharn régensiséget vállal a Birodalmi trón felett. Clivia uralkodása vezeti be állítólag az "őrület, gyilkosság, és pusztulás" idejét.

2E 580 - Ayrennt Alinor királynőjévé koronázzák.

 • Miután 2E 573-ban eltűnt, Ayrenn-t elveszettnek hitték, és az idősebb bátyját, Naemon herceget nevezték ki a következő örökösnek a trónon. Mikor Hidellith király meghalt, és mikor Naemon felkészült hogy átvegye a trónt, Ayrenn visszatért Nyár-szigetre, érvényesítette korábbi címét, és megkoronázták.

2E 580 -Létrejön az első Aldmeri Domínium.

 • A saját belső viszályok után, szövetségesek hiányában, Elsweyr és Valenvadon provinciái támogatást kértek Nyár-szigettől; összefogtak a nemzetek hogy létrehozzák az Aldmeri Domíniumot.

2E 580 - Elkezdődik a Háromzászlós háború.

 • Az Aldmeri Domínium, az Ébenszív Egyezmény, és a Tőrsuhatag Szövetség összecsapnak, hogy megszerezzék a Rubintrón feletti hatalmat a cyrodiili birodalomtól, és megvédjék magukat a Molag Bal befolyása alatt álló birodalmiaktól. A Domínium arra törekszik, hogy visszaállítsák az elf dominanciát Tamriel fölött, ezzel megvédve azt a fiatalabb fajok gondatlanságától. A Szövetség szeretné helyreállítani a Második Birodalmat, újra békét és stabilitást hozva Tamrielbe. Az Egyezmény arra vágyik hogy legyőzzék a birodalmiakat, annak érdekében hogy megőrizzék szülőföldjük függetlenségét.

2E 582 - Újra egyesül az Öt bajtárs.

2E 582 - Megsemmisül a Mortuum Vivicus.

 • A Harcosok Céhe sikeresen megsemmisíti a Mortuum Vivicus-t, a legújabb Bajnokuk segítségével.

2E 582 - Az ajvéei Mágusok Céhe szentély visszakerül Tamrielbe.

2E 582 - Megakadályozzák a Birodalmi Város elleni daedrikus tervet.

 • Míg Molag Bal megszállta a birodalmi várost, egy Sárkányőr ügynök akit a Pengék Sárkányának hívtak, A Lélektelen segítségével megakadályozza Molag Bal tervét, hogy elpusztítsa a Fenséges üstöt, a Sárkánytűz újjáélesztéséhez szükséges legfontosabb dolgot.

2E 582 - Tamriel inváziója Hidegszállás ellen.

 • A három szövetség vezetője egy semleges területen, Stirk szigetén találkozik hogy megvitassák Hidegszállás megszállását. Miután nem tudnak sikeresen megegyezni, Molag Bal erői megtámadják őket, ami után áldásukat adják a Mágusok és Harcosok Céhének, akik támadást vezetnek a daedrikus birodalomba. A céhek egyesült erői megrohamozzák Hidegszállást A Lélektelen vezetésével.

2E 582 - Véget ér a Síkegyesítés.

 • A Lélektelen leállítja a Síkegyesítést, megállítva Molag Bal tervét, hogy egyesítse Nirn-t, és Hidegszállást, egyetlen rémálomszerű hellyé.

2E 583 - Orsinium elhagyja a Tőrsuhatag Szövetséget.

 • Kurogot, Orsinium királyát meggyilkolják késő ősszel, miután sikertelenül megpróbálta egyesíteni Wrothgar ork klánjait uralma alatt, azzal hogy meggyilkolja a klánvezéreket akik nem voltak hajlandóak Trinimacot követni. Bazragot, a Fharun klán főnökét az új királlyá koronázzák, visszaállítva Malacath imádatát. Mivel Orsiniumnak a Tőrsuhatag Szövetséghez való tartozása, egy Kurog és Emeric nagykirály között kötött egyezségen alapult, Orsinium elhagyja a Szövetséget, újabb tárgyalásra várva.

2E 583 - Az Abah földi Tolvajok Céhe visszaszerzi régi dicsőségét.

 • Egy sikertelen rablás, és az ezt eredményező Tanethből való kiűzés miatt, az Abah földi Tolvajok Céhe visszatér a legjobb formájában, és elkezdi terjeszteni befolyását Tamriel területén.

2E 583 - A kvatchi Carolus Aquilarios gróf, kiemelkedik mint a legfőbb erő az Aranyparton.

 • Varen fala által védve a folyamatban lévő Szövetség Háborúval szemben, egy ténylegesen független Aranypart meglátja a végét az Anvil, Kvatch, és az Óra Rendje közötti hatalmi harcban. Aquilarios megöleti Fortunata ap Dugal kormányzót a Sötét Testvériséggel; miután elüldözték az Óra Rendjétől, a Sötét Testvériség megöli Prímás Artorius Ponticust, megállítva őt hogy hadsereget állítson fel Aquilarios ellen.

Hetedik század[szerkesztés]

2E 603 - A Knahaten-járvány utolsó dokumentált esete.

 • Még a pestis elmúltával is, a nem-argóniaiak inkább elkerülték Feketemocsarat a félelem miatt.

2E 638 - A Mágusok Céhe, Stros M'Kai-on teljesen bejegyzett lesz.

Nyolcadik század[szerkesztés]

2E 730 - Visszatér Artaeum.

 • Artaeum szigete újra felbukkan, miután 500 évre eltűnt. A Psijic Rend, visszatér a szigettel együtt, de már nem Iachesis vezeti őket.

Kilencedik század[szerkesztés]

2E 812 - Rimmen elszakad Elsweyr-től.

 • Annak ellenére hogy saját királyság lesz, Rimmen továbbra is sarcot fizet Elsweyr mane-ének, hogy biztosítsa függetlenségét.

2E 828 - Tiber Septim feltételezhető születési ideje.
2E 830 - Megújul az Aldmeri Domínium.

2E 831 - Megszületik Cyrus.

 • Nyughatatlan Cyrus, a híres ragada zsoldos, Őrszem városában megszületik.

2E 852 - Elkezdődnek a Tiber-háborúk.

 • A Talos tábornok (később Tiber Septimként ismert) által vezetett erők, konfliktusok sorozatát indítják el, ami Tamriel egyesítésével jár a Harmadik Birodalom alatt, és megjelöli a Másodkor utolsó éveit.
 • A sancre-csúcsi erődöt elfoglalják az északi-breton hódítók. A legnagyobb téli hidegben, Talos tábornok egy merész támadást vezet a túlerővel szemben, visszafoglalja az erődöt, és visszaszerzi a Királyok Amulettjét, III Reman sírjából, Sancre Tor alatt.

2E 854 - Meggyilkolják Cuhlecain-t.

 • A kolóviai birtokok királyát meggyilkolja egy sziklaföldi árnymágus, mielőtt császárrá koronáznák. A bérgyilkos a földig égeti a Birodalmi Palotát, és megpróbálja megölni Talos tábornokot, akit Cuhlecain helyett koronáznak meg, Tiber Septimként.

2E 862 - Meghal II. Thassad.

 • Pörölyföld nagykirálya, II. Thassad természetes okok miatt meghal, ugyanis jelentősen beteg és öreg volt halálának idején. Halála után, Baron Volag, az Ősatyák vezetője elindít egy forradalmat, hogy visszaállítsák a köztársaságot.

2E 864 - A kopó-öbölbeli csata.

 • A'tor koronaherceg, II. Thassad fia, Pörölyföld örököse és a Koronák vezetője, folyamatos győzelmeket arat hadseregével az Ősatyák felett. Kétségbeesve, az Ősatyák Tiber Septim segítségét kérik, aki elküldi Amiel Richton admirális úr által vezetett erőit, akik elpusztítják a Koronák hadseregét, Stros M'Kai kikötőjében.

2E 864 - Publikálják a Birodalmi zsebkalauz első kiadását.

2E 864 - A Stros M'Kai felkelés.

 • Ragada felkelés a Pörölyföld partjainál levő, Stros M'Kai szigeten. A Nyughatatlan liga, amit a két testvér, Cyrus és Iszara vezettek, elpusztítja Stros M'Kai kikötőjében a birodalmi flottát, és legyőzi a szigeten állomásozó Birodalmi Légió egy kisebb csoportját.
 • Amiel Richton úr, Stros M'Kai ideiglenes kormányzója meghal Cyrus keze által, egy olyan karddal, ami A'tor koronaherceg lelkével volt elvarázsolva.
 • Baron Volag előjön a rejtőzködésből, és visszafoglalja az Ősatyák városát, Őrszemet. A két felkelést követően, Tiber Septim császár kénytelen aláírni egy békeszerződést, előnyösebb feltételekkel Pörölyföld számára.

2E 865 - Megszületik Symmachus.

 • Symmachus, a birodalmi légió jövőbeli tábornoka, és Barenziah királynő férje, megszületik.

2E 882 - Dagoth Ur felébred.

 • Dagoth Ur és hamuvámpírjai felébrednek a Vörös-hegy alatt, majd hozzákötik magukat Lorkhan szívéhez. Csapdába ejtik a tribunusokat, miközben az évi szertartásukat, a Szív erejében való fürdést végzik, majd elzavarják őket.

2E 893 - Megszületik Barenziah.

2E 896 - Tiber Septim elfoglalja Tamrielt.

 • Tiber Septim sikeresen elfoglalja Tamriel összes területét, a törpök alkotásának, a Numidium, és Zurin Arctus csatamágus segítségével, végre békében egyesítve Tamrielt. Tiber uralkodásának ideje igazságos (jobbágytól királyig), és dicső volt, Tamriel történelmében az egyik legjobb.
 • Az év végén Tiber Septim bejelentette a Harmadkor kezdetét.