Tan:Mágusok Céhe

Innen: Elder Scrolls Lapok

(Mágusok Céhe szócikkből átirányítva)
Mágusok Céhe

A Mágusok Céhe egy profi szervezet volt, ami egykoron egész Tamrielt behálózta, és a mágiatanulás és -használat, illetve az alkímia tudományának szentelte magát, de néhány megszorítással is élt, mint például a nekromancia intoleranciája. A császártól kapott kiváltságlevele szerint a céhnek mágikus szolgáltatást kellett nyújtania a köznépnek. Bárki vásárolhatott bájitalokat, hozzávalókat, mágikus tárgyakat és válogatott általános varázslatokat tőlük. Viszont a gyakorlás, az áruk és a szolgáltatások a tagoknak olcsóbbak voltak, és a Céh Intézők munkával is elláthatták őket. Továbbá exkluzív szolgáltatásokat is nyújtott, mint például a varázslatkészítés vagy a bűvölés, és tekintve, hogy ez potenciálisan veszélyes volt köznép nagy részére, csak magasabb-rangú céh tagoknak volt elérhető.

A Mágusok Céhét egy Főmágus vezeti, és a Mágusok Tanácsa kormányozza, ami öt Főmagiszterből áll (beleértve a Főmágust is). A Főmágusnak és a Mágusok Tanácsának székhelye a céh Birodalmi Városban lévő Misztikus Egyeteme. A Tanács meghatározta a fontos Céh politikáit, mint például a nekromanciáról szóló irányelvet, és ugyancsak irányítja a toborzást, a varázslatok árusítását minden helyi céhcsarnokban és a Céh törvény betartatását. Tamriel városainak többségében megtalálhatók céhcsarnokok, amelyeknek mindegyikét egy helyi Céhmester vezeti.

A Mágusok Céhét Vanus Galerion alapította a Másodkor korai éveiben, azzal a céllal, hogy központosítsa a mágiát és ekként válassza el a számtalan külön csoporttól (mint például a Psijic Rend, amelynek Galerion tagja volt), amik a mágia tanulást uralták egészen eddig. Kezdetben a Céhcsarnokokat a Főmagiszter felügyelte. Alatta volt az Ősnyomtatvány mestere és a Fegyvermester. Az Ősnyomtatvány mesterének két tanácsosa volt, az Akadémia mestere és a Scrye mestere. A Fegyvermester is rendelkezett tanácsosokkal, a Beavatottak Mesterével és a Palatinusszal (a Lámpásrend helyi káptalanjának a vezetője).

A Céh szabályai a legtöbb helyen eltérőek voltak, és néhány különbség drasztikusabb volt a többinél. A Harmadkor végén, Hannibal Traven egy jelentős változtatást eszközölt a céh politikájában, amikor kitiltotta a nekromanciát a Mágusok Céhéből. Mindazonáltal ez nem volt teljesen újszerű: Vanus Galerion, a Mágusok Céhének első Főmágusa már hevesen tiltakozott ez ellen és valószínűleg be is tiltotta. Akár igen, akár nem, Traven osztotta Galerion nézőpontját, de még akkor is mindig sok nyugtalanságot okoztak a Céhen belül. Ez idő alatt Mannimarco, a Férgek Királya, visszatért Tamrielbe és majdnem a pusztulásba taszította a Céhet, de utódja, Cyrodiil bajnoka megállította és Főmágus lett.

Az Oblivion-válság után a Mágusok Céhét feloszlatták a mágusok rossz hírneve miatt, amiért elindították a válságot. Az ebből létrejött két vetélytársát Zsinatként és Suttogások Kollégiumaként ismerjük.

Jegyzetek[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]