Lélekhalom

Innen: Elder Scrolls Lapok

"Egykoron küzdöttek, zúzódtak, sírtak Harcoltak az igazságért, a becsületért, a büszkeségért. Most az időtől és az ártól megszabadulva szolgálnak és védenek csendes békében." –Felirat a Lélekhalomból

A Lélekhalom Oblivion egy térsége, mely telve van a holt halandók csapdába esett lelkeivel. Ahelyett, hogy a terület egy Daedric herceg birodalma lenne a térséget rejtélyes lények irányítják akik Eszme Mestereknek hívják magukat. Amikor egy a Fekete Lélekkő által elfogott lelket felhasználnak egy bűvöléshez, a lélek maradéka a Lélekhalomba kerül, hogy ott portyázzon örökké. Az Eszme Mesterek úgy gondolják, hogy azzal, hogy a halandókat megszabadítják az életüktől és örök élőholti sorsra kárhoztatják Őket, ezzel pusztán megkímélik a halandókat a jelentéktelen nehézségektől és megajándékozzák Őket a békével. Annak érdekében, hogy beléphessen a Lélekhalomba a halandónak halottnak kell lennie. Ezt a lélek részleges csapdába ejtésével vagy élőholt-tá válással lehet elérni. A térséget a Csatatorony ürességkapuján keresztül egykor elérhető volt, de a kapcsolat megszakadt a fellegvár pusztulásakor.


A Lélekhalom színültig van az élőholtak változatos fajtáival. Néhányuk egyedi a térségre nézve, mint Csontvázak, Szellemek, Lidércek Régen erős mágusok ebből a térségből hívtak idéző mágiát használva élőholt szolgákat maguknak, de ezek a varázslatok az idő múlásával feledésbe merültek. Az Eszme Mesterek lelkek iránti szomjúságuk csillapításáért gyakran kötöttek alkukat különböző nekromatákkal. Lelkekért cserébe megadták a nekromatáknak a képességet, hogy élőholtak seregeit idézhessék meg világukból, akik ennek ellenére is gyakran estek prédául a Mestereknek, míg Ők maguk is a Lélekhalomba kerültek.


A Lélekhalom egy sivár, meddő, szürke pusztaság, melyet megfeketedett holt romok, csontok, sírok és "lélek-gejzírek" jelölnek. A térségben semmilyen növény nem terem a halott fákon és a Lélekhéj nevű gombafajon kívül. A térségben sok építmény található, mely a temetkezéssel van kapcsolatban, mint a Koporsó-Kápolna, és a Temető. A Szerelem Kápolnája nevű épület tartalmazza az Emeráld-kapukat, egy portált mellyel bármelyik külső térséget meglátogathatja mindaddig, míg a használója tudja az eljutni kívánt térség nevét. Az Emeráld Kapukat a Mana Forrás táplálja, melyet a 3 rúd irányít: a Vezető Rúdja, az Oszlop Rúdja és az Átkelés Rúdja, amelyeket együttesen az Élet Ujjaiként ismernek. A földet folyamatosan villámcsapások érik, a villámcsalogatók ennek erejét kihasználva készítenek új Fekete Lélekköveket.


Az Eszme Mesterek sok kincset halmoztak fel világukban, melyet élőholt szolgáikkal védenek. Sok, erős szolgákkal rendelkeznek, mint a Temető 3 Őre vagy épp a Kaszás. A Mesterek néha maguk is gyémántokként öltenek testet, hogy kommunikáljanak másokkal, vagy, hogy a kincseiket megvédjék.


Valamikor a Merethic korban egy Valerica nevű vámpírúrnő egy Ősi Tekerccsel a Lélekhalomba menekült egy által készített portálon keresztül. Az Eszme Mesterek, miután kudarcot vallottak a nő lelkének megszerzésében bebörtönözték Őt a Temetőben mely köré az építmény Őrei egy erőteret húztak fel. Némi idővel ezután a sárkány Durnehviir annak érdekében, hogy nekromancia segítségével biztosítsa az uralmát a fellegekben, alkut kötött az Eszme Mesterekkel. A Mesterek arra utasították a sárkányt, hogy őrizze Valericát haláláig, ám arról nem informálták, hogy az úrnő egy halhatatlan vámpír. Miután korokat töltött a Lélekhalomban, Durnehviir teste hozzászokott a térséghez, biztosítva azt, hogy a Mesterek szolgálatát sosem fejezheti be.


A Birodalmi Látszat alatt, Mehrunes Dagon a Csatatorony elleni inváziója közben a Daerikus támadóerők állomásként használták a Lélekhalmot a saját világuk és az újonnan meghódítottak között. Az Eszme Mesterek ezzel elégedetlenek voltak, elvégre a Deadra csapatok megölték élőholt szolgáikat és kifosztották a kincstáraikat. Xivilai Moath parancsára számos Morphoid Deadra maradt a Lélekhalomban.


A Csatatoronyból sok halandó foglyot hoztak a Lélekhalomba és öltek meg végül a Daedric megszállók, mint Paxti Bittor és Kirel Aman, kiknek lelkeit jövőbeni szabadulásukig elzárták. A Csatatorony egy tanítványa a küldetését teljesítve, -hogy egy másik tanítványt megmenthessen Dagon-tól- átkelt a térségen. Ez a hős rengeteg csapdában levő lelket szabadított ki, a térségből való szökését az Emeráld Kapukon keresztül pedig maguk az Eszme Mesterek segítették. Ez a tanítvány idővel sikeresen állította meg a Deadra katonák invázióját a Lélekhalmon keresztül azáltal, hogy a hódítókat a frissen elfoglalt területek feladására kényszerítette.


3E 433-ban, Kvatch város Deadra támadása alatt a dremorák csapdába ejtettek Szent Jiub lelkét ami a Lélekhalomba került. 4E 201-ben Az Utolsó Sárkányszülött és Serena Valericát és az Ő Ősi Tekercsét keresve belépett a Lélekhalomba. Az Eszme Mesterek sok szolgája lelte halálát kezüktől, mielőtt visszaszerezték volna a tekercset és kiszabadították Valericát.