Segítség

Innen: Elder Scrolls Lapok
(Hogyan segíts szócikkből átirányítva)

A célkitűzésünk, hogy az Elder Scrolls Lapok legyen a legnagyobb magyar, Tamriellel kapcsolatos tudásbázis.

Ehhez kérjük segítséged.

Az Unofficial Elder Scrolls Pages (UESP) oldalon egy több mint 10.000 cikkből álló, teljes adatbázis van a világról és annak minden rejtett zugáról. Első célkitűzésünk, hogy ennek fontosabb részeit magyarra fordítsuk és tegyük elérhetővé a tisztelt nagyérdeműnek.

Első lépések[szerkesztés]

A lap a MediaWiki nevű szoftveren alapszik, ez a Wikipédiából lehet ismerős. Ennek van egy nagyon egyszerű nyelve (először kicsit hasonlatosnak fog tűnni a fórumokon használt BBCode-hoz), és ezzel a nyelvvel lehet minél egyszerűbben cikkeket alkotni.

A legalapvetőbb formázási leírást és egy gyorstalpalót a homokozó lapon találsz, illetve szerkesztés közben a szerkesztőmező fölött, a "Segítség" gombra kattintva.

Lapok létrehozása[szerkesztés]

Ha úgy gondolod, hogy szeretnél lefordítani egy cikket, akkor két lehetőséged van ezt megtenni:

  • kattints egy pirossal írt névre valahol az oldalon. Ez azt jelenti, hogy az adott lap még nem létezik és várja, hogy valaki létrehozza. Ezután csak kezdd el írni a tartalmat
  • mindössze írd be a címsorba (az esl/ után) a létrehozandó oldal nevét, és kattins arra, hogy szerkeszteni szeretnéd


Ha ezzel megvagy, keresd ki az UESP-ből a megfelelő angol címet és kezdd el fordítani az oldalt. Ehhez mindössze csak látogass el az UESP megfelelő oldalára, kattints a fenti edit linkre, és másold be a fordítandó forrást az itteni, még üres lapba.

A fordításhoz egyre több segítséget találsz a fordítási segédletek kategória alatt, ahol tételesen fel vannak sorolva ezek az oldalak.

Technikai útmutató[szerkesztés]

Az itt közölt részletes leírások segítenek abban, hogy pontosan hogyan is kell formáznod a munkád, illetve mit jelent egy-egy jelölés, amit az UESP-en látsz.

A WebTopics[szerkesztés]

Összegyűjtöttünk egy hatalmas, több tízezer szóból és kifejezésből álló angol-magyar szótárat, ami csak az Elder Scrolls világára jellemző. Így egységesen tudjuk fordítani a tárgyakat, neveket, helységeket stb.

Arra kérünk, hogy a gyors és egységes fordítás miatt te is használd a szótárunkat, a Topicsot.


A teljes leírásért lásd a Segítség/WebTopics oldalt.

Az UESP és a névterek[szerkesztés]

Az Elder Scrolls Lapokra került cikkek hatalmas része az Unofficial Elder Scroll Pages (UESP) megfelelő cikkeinek fordítása. Azaz ők megírják angolul, mi pedig lefordítjuk, és közben betartunk pár szabályt, hogy élvezhető legyen a magyar cikk is.


A teljes leírásért lásd a Segítség/Az UESP és a névterek oldalt.

Hivatkozások, linkek[szerkesztés]

A hivatkozások (vagy angolul linkek) a cikk szövegén belül olyan szavak vagy szövegrészletek, melyekre kattintva (vagy őket kiválasztva) egy másik cikkre vagy egy weblapra juthat az olvasó.

Az Elder Scrolls Lapok egyik legfontosabb tulajdonsága az, hogy a cikkek egymásra hivatkoznak: egy cikket olvasva az ismeretlen fogalmakat azonnal meg tudja az olvasó nézni, kiválasztva a szavakat és így elolvasva a hozzájuk tartozó szócikket. A linkek normál esetben narancs színűek. Akkor pirosak, ha a célpontjuk (még) nem létezik.


A teljes leírásért lásd a Segítség/Hivatkozások oldalt.

Képek[szerkesztés]

Ha egy képet szeretnél beilleszteni, azt mindig fel kell tölteni az Elder Scrolls Lapokra. Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy a lehető legnagyobb méretben megkeresed a fájlt, az oldalsó sávban rákattintasz a "Fájl feltöltése" hivatkozásra, és végül beírod a kép nevét (tipikusan így, mint: "A redoranok címere.jpg").

Ha pedig ez sikerült, a most megadott fájlnévvel tudsz a képre hivatkozni.

Nem szabad más oldalról egy kép linkjét beilleszteni, vagy esetleg egy külső szolgáltatóra feltölteni! Ez nagyon igénytelenül néz ki.


A teljes leírásért lásd a Segítség/Képek oldalt.

Táblázatok[szerkesztés]

A táblázatokat elég egyszerű elkészíteni, mindössze arra kell figyelni, hogy hol kezdődnek az új sorok.


A teljes leírásért lásd a Segítség/Táblázatok oldalt.

Sablonok[szerkesztés]

A sablonok olyan lapok, melyek célja gyakran használt, a ritkán vagy egyáltalán nem változó, esetenként bonyolultan létrehozható, több lapon használt szövegrészletek (például táblázatok, információs dobozok, forráshivatkozások) tárolása azért, hogy a szócikkszerkesztőknek ne kelljen újra és újra begépelniük őket, frissítés esetén lapok százai helyett egyetlen helyen kelljen módosítani, valamint a szócikkek forrásában ne szerepeljenek a bonyolult kódot igénylő szerkezetek. Vagyis pont azt csinálják, amire a nevük utal: a sablonos, ismétlődő helyzetekre kínálnak sablonos, ismétlődő megoldásokat.

A sablonok további előnye, hogy bonyolult, összetett elemeket helyezhetünk el velük a szócikkekben és más lapokon, miközben a wikikód egyszerű és könnyen áttekinthető marad.


A teljes leírásért lásd a Segítség/Sablonok oldalt.

Átirányítások[szerkesztés]

Átirányításnak azt nevezzük, amikor egy szócikk nem tartalmaz szöveget, hanem csak egy hivatkozást egy másik szócikkre.

Sok esetben egy szócikkre több lehetséges, gyakran használt néven is kereshet az, aki azt meg szeretné találni. Példa lehet erre az angol és magyar elnevezések közti különbség. Valaki angolul keres az Imperial City cikkre, de magyarul ez a Birodalmi Város, és mindkettő helyes.

Átuirányítást úgy lehet létrehozni, hogy a szócikk csupán egy sort tartalmaz, az alábbi formában:

#ÁTIRÁNYÍTÁS [[azon szócikk neve, ahova az átirányítás mutat]]


A teljes leírásért lásd a Segítség/Átirányítások oldalt.

Egyértelműsítő lapok[szerkesztés]

Az egyértelműsítő lapok olyan szócikkek, melyek azonos alakú szavak (homonimák) közötti választást teszik lehetővé. (Például a „Nyugati lankák” jelenthet egy területet Vvardenfellen, de Cyrodiilben is.) Az ilyen lapoknak két fontos funkciója van: egyrészt segítenek az olvasónak megtalálni az általa keresett jelentést, másrészt segítenek a szerkesztőknek kiszűrni azokat a belső hivatkozásokat, amelyek nem a megfelelő jelentésre mutatnak.

Az azonos nevű, de különböző jelentésű fogalmakról szóló szócikkek címének végén zárójelben jelezzük, melyik értelemről van szó (például Nyugati lankák (Vvardenfell) és Nyugati lankák (Cyrodiil)). Egyértelműsítő lapot használunk akkor is, ha kettőnél több jelentés van, hogy a hozzájuk tartozó lapokat összekapcsolja, és aki egy keresőből a rossz lapra talált rá, könnyen eljusson a többihez.

A teljes leírásért lásd a Segítség/Egyértelműsítő lapok oldalt.