Hlaalu-ház

Innen: Elder Scrolls Lapok

A házaik és udvarházaik gyakran szögletes stílusúak
A Hlaalu-ház zászlaja

A morrowindi Hlaalu-ház mindig is hűséges volt a Császárhoz és a Birodalomhoz. A hlaaluk elfogadják a birodalmi törvényeket, a Légiókat, illetve a kereskedelem és vallás szabadságát. Tisztelik a régi dunmer hagyományokat, az ősöket, a Tribunal Templomot és a nemes házakat.

Morrowind három nagyházának egyikeként, a Hlaalu többi céhhel való kapcsolatai általában semlegesek, kivéve a Tolvajok Céhét, illetve a hamuföldieket, akikkel szemben ellenségesek csakúgy, mint a vámpír klánokkal szemben. Természetesen a többi nagyházzal nem jó a viszonyuk.

A Hlaalu nagyház a letelepedett dunmerek öt nagyházának egyik fennmaradottja. A Tanácsa Balmorában székel. A többi Hlaalu vezette város Suran, Hla Oad és Gnaar Mok. A ház fő céljai az üzletkötés és a nyereségtermelés. Ebben kétségkívül ők a legjobbak, gyorsbeszédűek és intelligens kereskedők, na meg persze híresek a megbízhatóságukról. A legtöbb hlaalu vagy arannyal vagy egyéb jószággal, de megvesztegethető, természetesen a vezetők sem kivételek. A hlaaluk a tolvajlás, settenkedés, zártörés, fenyegetés és hátbatámadás – mindkét értelemben – mesterei. Bár néhány tanácsos egyértelműen becsületes, a legtöbbjük mégis korrupt.

Vvardenfell Hlaalu uralta területei (piros színnel jelölve.

A Hlaalu-ház külsőleg a legpártfogoltabb az összes nagyház közül, ráadásul az összes birodalmi kereskedelmi céhhel szövetségben áll. De ha valaki a felszín alá tekint, a Camonna Tonggal – a helyi bűnszervezettel – való kapcsolatai nyilvánvalóak. És ezek elég szoros kapcsolatok; a Camonna Tong vezetője a hlaalu lord, Vedam Dren herceg testvére, és bár Vedam elítéli testvére tetteit, semmit nem tesz megállítására. Természetesen a hlaaluk többsége mit sem sejt erről a kötelékről, és arról sem tud, mennyire fontos is ez. Sőt, utálják és félik az együttműködést – a többség úgy gondolja, hogy jól megélnek a birodalommal való kereskedésből és nem szeretnének egy fegyveres lázadást, ami tönkretenné a gazdasági stabilitást.

A nagyházak közül a Hlaalu a legbarátságosabb az idegenekkel, a külföldiekkel és a nem-dunmerekkel. Jelenleg ők az egyetlen nagyház, akiknél nem-dunmer is helyet foglal a Tanácsban. A rangos pozíciókat jelenleg két ember tölti be, a birodalmi születésű Crassius Curio és az északi Féltroll Yngling.

A Hlaalu-ház látszólag erősen rabszolgaellenes, ami kétségtelenül a Birodalommal való kapcsolatuk eredménye. Bár nem mennek el addig, mint az abolicionisták, de a ház tagjai egyértelművé teszik, hogy a rabszolgaság nem elfogadható. Morrowind kivételes jogi helyzetét kihasználva azonban ők is alkalmaznak rabszolgákat ültetvényeiken, illetve a Camonna Tong is foglalkozik rabszolgákkal a Dres-házon keresztül. E kétszínű hozzáállás miatt a Telvanni egyáltalán nincs jó véleménnyel a hlaalukról, és sokkal jobban szíveli a Redoran-ház szellemét és bátorságát a Hlaalu nyereségéhségével és tisztességtelen üzérkedéseivel szemben. Jelenleg egy alacsony beosztású, de jó kapcsolatokkal rendelkező háztag nem csak hogy abolicionista, hanem az Ikerlámpások vezetője. Ő Ilmeni Dren.