Hamuföldiek

Innen: Elder Scrolls Lapok

A hamuföldiek olyan dunmer nomád nép, akik Vvardenfell vadonjában élnek. A Meretik Érában a hamuföldiek és a dunmerek teljesen egyenlő elbírálásban részesültek, de az Első Tanács és a nagyházak megalakulása után kikényszerültek a legszegényebb és legbarátságtalanabb vidékekre. A nyájukkal együtt vonulnak, és ott sátoroznak, ahol megfelelő a hely. Pluszt jelent nekik a helyi vadak leölése, amiket kunyhók, fegyverek, ruhák és általános háztartási dolgok készítésére használnak. A nagyházak letelepedett dunmerjeitől eltérően nem ismerik el a Tribunal erejét. Sőt, abban hisznek, hogy a Tribunal elárulta Lord Nerevart a Vörös-hegyi csatában, és őket csak valamiféle varázslat (mint akár a nekromancia) tartja csak életben. Továbbá a hamuföldiek nagyon idegengyűlölők, és úgy gondolják, hogy a külföldieknek távozniuk kell Vvardenfellből. Ennek ellenére, ha egy külföldi egy jó cselekedetet tesz egy klánnak, klánbarátnak nevezik és így beilleszkedik a hamuföldiekhez.

Négy klánra oszlanak: Ahemmusa, Erabenimsun, Urshilaku és Zainab. Mindegyiket hagyományosan egy hamukán vezeti, de a spirituális vezetőség mindig a javasasszonyé. Az ő titkaik az egyik generációról a következőre szállnak. Sok versalakban létező jövendölés, mint Az idegen, túlélte az éveket. Sokról úgy hiszik, hogy elvesztek, de a pletykák azt súgják, hogy az Elpártolt Papok feljegyezhették őket és megőrizték az utókornak. A javasasszony és a hamuföldi klánok az álmokat jövendöléseknek értelmezik, ez is egy nagy különbség a Tribunal Templomtól. Az Urshilaku hamuföldiek a Nerevarine-kultusz magja.

Ha egy hamuföldi egy bűntettet követ el a klán másik tagja ellen, kirekesztik. Ezeknek a kirekesztetteknek kis tanyáik vannak néhány elszigetelt területen, és gyakran banditasághoz folyamodnak. Néhányuk pedig a birodalmi bányák munkása lesz.