Falmer

Innen: Elder Scrolls Lapok

[[1]] A Falmerek, más néven hóelfek egy Mer népcsoport volt, akik a Summerset szigetekről jöttek át Skyrimbe, a Dawn Era ban, és a késő Merethic Era-ig békében éltek. Ők voltak Skyrim eredeti őslakosai. Híresek voltak mágikus képességeikről, az Altmerek faji rokonai.

  1. Lista
  2. Történetük
  3. Háborúik
  4. Kísérleteik Skyrim visszafoglalására, túlélők

Korai Történetük Népük története a merethic korszakra húzódik vissza, mikor Markarth és a Reach területén kolóniákat alapítottak. Fontos isteneik voltak Trinimac, Auri-el, Phynaster, Syrabane és Jephret, egy jelentéktelenebb részük viszont Azurát is imádta. Társadalmuk hierarchikus volt, a papoknak döntő szerepük volt, és paladinjaik voltak, ezt a rendszert valószínűleg az altmerektől vették át (a councilt, a helytartókat stb.). In-game Információk szerint négyszer tovább élnek az altmereknél. Fénymágiát használtak, s ezeknek titkait csak a falmerek ismerték, és Wayshrine-okkal utaztak, ahogy az a The Elder Scrolls Online-ban is megfigyelhető. A játék szerint "Büszke és virágzó" társadalmuk volt. Nem kizárt az se szintén, hogy a többi elf népcsoporttal is kapcsolatot tartottak fenn (mágikus portálokat az Ayleidek is működtettek a Cyrodiil-i erdőkben) s mivel Skyrim hegyvidékes, szekularizálva éltek a környező népcsoportoktól is. Írásrendszerük bonyolult, Tamrielben, még Cyrodiilban is csak egy töredéknyi ember tudja lefordítani írásaikat, azokat kivéve amik, a nordok bejövetele után elpusztultak és amik megmaradtak, tehát a fennmaradt másolatokat, betűrendszert, ha egyáltalán ezek túlélték évezredeken keresztül.

További történetük, háborúik, eltűnésük[szerkesztés]

Sokáig békében éltek, amíg az Atmora kontinensről betelepülő északiakat fenyegetésnek érezték és az ún. Könnyek éjszakáján Saarthal területén lemészárolták az összes északi telepest, kivéve Ysgramort és két fiát (Yngolt és Ynglart). Egyes birodalmi kutatók szerint motivációjuk nem kifejezetten az expanzió, mindinkább a Saarthalban rejlő hatalmas mágikus erővel bíró "Magnus szeme" megszerzése volt. Ők eljutottak Atmorába, és beszámoltak a hóelfek kegyetlenségeiről, rajtaütéseiről. Ezek után Ysgramor az ún. ötszáz bajtárssal visszautazott hajón Skyrimbe és háborút indítottak az elfek ellen (Ysgramor híres fegyverét, a Wuuthradot egy Companions küldetés során lehet megszerezni, darabonként rakja össze Erlound Gray-Mane). Sokáig harcoltak, míg végül Moesring hegyein, Solstheimban ütközött össze két hatalmas seregük (az elfek Solstheimbe menekültek mert a partvidékekről teljesen kiszorították őket). Moesring csatájára 1E 668ban került sor, az elfek bátran harcoltak, vezetőjük, a Hóherceg segítségével (nagyon bátran harcoltak, az egyik kortársi jegyzőtől kiderül hogy a tábornokok felét a hóelfek vágták le, és jó pár száz nordot hozzávetőleg), de elbuktak (a Hóherceg összerogyott egy mellébe szúródó kard miatt, amit egy északi harcos nő, Jofrior tizenegy éves lánya, Finna vágott a hóhercegbe amiért több északi hőst és többek között az anyját megölte a harcmezőn), ezreket mészároltak le Solstheimben és a dühöngő északiak halomra vágták a Skyrimban maradt elfeket. A Falmerek nem tudtak megbirkózni az özönlő északiakkal, ezért csoportokba, seregekbe verődve a dwemereknél (törpék) kerestek segítséget. A dwemerek beleegyeztek a hóelfek megsegítésébe, de hatalmas árat kellett fizetniük érte: szemük világát, évszázadokon keresztül tartó rabszolgaságot, kegyetlenséget, kultúrájuk megsemmisülését (mérgező fungit etettek velük, amik miatt megvakultak, és valamennyire degenerálódtak). Legalább tíz generáción át tarthatott a hóelfek megvakulása, igába hajtották őket, a legnehezebb munkákat adták nekik (Blackreachben van a dwemerek föld alatti városa) de végül megelégelve az elnyomást, fellázadtak. A Szikla háborúja (1E 700 előtt)-ban nagy nehézségek árán sok területet foglaltak el a dwmerektől, végül a dwemer faj teljes eltűnésével véget ért a Szikla háborúja. A falmerek sorban özönlöttek el eközben barlangokat, dwemer építményeket. Mivel több évezreden keresztül se napfény, se emberi hang, se civilizáció nem érte őket, így teljesen lezüllött, goblinszerű lényekké változtak át akik rengeteg helyen megtalálhatók Skyrim alatt.

Skyrim visszafoglalása, túlélők Sok jelentés keletkezett az Imperialoktól ami megerősíteni látszik a feltevést, miszerint Skyrimot vissza akarják foglalni a Falmerek. Utazókra, katonákra támadnak rá, sőt még egész bandita erődöket is próbálnak rendszeresen visszafoglalni. Mivel sorozatos nehézségekbe ütköznek hírük terjedése folytán, de mágikus, alkemikus és harcos képességeik folytán ellenben egyre több sikert könyvelhetnek el. Nem kizárt, Hogy egyszer a közeljövöben inváziót fognak megkísérelni a felszíni lakók ellen.

4E 201-ben már csak két snow elf szerepel a játékban, Fő-Őrző Vyrthur és Paladin-Lovag Gelebor (A Dawnguard add-on-ban szerepelnek). Gelebor teóriája szerint több hóelf csoport is létezhet elszigetelten Skyrimben, de a túlélők valószínűleg vagy szétszórva élnek Tamrielben, vagy Nirn más kontinensein alapították újra társadalmukat.

Bővebb Információ a Falmerekről (Lore videó):

A videó Készítője: BigBenHun


https://elderscrolls.fandom.com/wiki/Snow_Elf