Elsweyr

Innen: Elder Scrolls Lapok

Elsweyr tartomány
Államforma: Elsweyr államszövetség
Főváros: Torval
Lakosság: khajiit
Alapítva: középidő 309
Államfő: Mane
Hivatalos nyelv: ta'agra
Fizetőeszköz: Septim

Elsweyr a cyrodiili birodalom egy tartománya, amely Tamriel déli partjain fekszik. Nyugatról Valenvadon és északról pedig Cyrodiil határolja.

Elsweyr a macskaféle khajiitok otthona. A kormányzatuk egy államszövetség, amit a mane tart össze, akik a legritkább khajiit fajta. A kultúrájuk egy fontos része a holdcukor, amit Elsweyrben szüretelnek. Azt mondják, hogy a holdcukrot az a manna alkotja, ami Ja'Kha-jay-től hullik a Topál-öbölbe annak délkeleti partjainál. A vizet aztán elvezetik Tenmar dzsungelének cukorültetvényéig, ami a tartomány déli részének nagy részét elfoglalja.

Történelem[szerkesztés]

Elsweyr egy ősi civilizáció otthona, amit, ahogy tartják, elpusztított a megjelenő mer és men faj. Ezt nehéz lenne ellenőrizni, de azt biztosan tudjuk, hogy több száz város volt a tartományban. Néhányat lerombolásuk után az északnyugati sivatag homokja lepett el, néhányat benőtt a déli dzsungel, néhányat pedig elpusztított a men, mer és a khajiit faj. Azt is beszélik, hogy még a többi faj megjelenése előtt járták a khajiitok Tamriel földjeit. Felfedező Topál, miközben bejárta egész Tamrielt, azt írta, hogy nem csak Elsweyrben találkozott a khajiitokkal, hanem egészen északon, a Niben-folyónál, közel a Birodalmi Városhoz, ahol a többi bennszülött fajt fosztogatták. Emellett Valenvadon néhány részét is érdemes volt elkerülni, a nagy dzsungel macskaember miatt. Úgy hiszik, hogy a khajitok fejlettek voltak már akkor is, amikor a többi faj még csak elkezdte felfedezni a modern élet alapvető lépéseit. Régen Elsweyrt sok kisebb államra (körülbelül tizenhat lehetett ez a szám) osztották fel, egészen a nagy pestisig, ami egész Tamrielt sújtotta. Csak Anequina és Pellitine élte túl ezt a katasztrófát sértetlenül, és ekkor úgy döntöttek, hogy létrehozzák a Béke Szövetségét, így alapítva meg egy egységes államszövetséget. Az új nemzet formálásánál és nevének megállapításánál lehetséges, hogy a régi khajiit közmondást vették alapul, mely szerint "a tökéletes társadalom mindig máshol található (elsewhere)", de az is elképzelhető, hogy Llesw'er-re, a paradicsomra utalnak, amit Furmányos'Thar ígért a népnek. A név eredete, amely némi optimizmust sugall, sajnos úgy tűnik, hogy nem ültethető át a valóságba. Elsweyrben sok a rendezetlen dolog, és úgy tűnik, hogy csak a mane és a cyrodiili vagy Septim birodalmak hoztak békét, de azt is csak rövid időre. A negyedkorban a birodalom összeomlott és Elsweyr kilépett belőle, nem sokkalFeketemocsarat követve.

Földrajz[szerkesztés]

Elsweyr északi része kietlen szárazföldből áll, a déli viszont buja szubtrópusi környezet sok erdőséggel. Csak néhány város létezik itt ma, és a legtöbb település kis falucska.

Politika[szerkesztés]

Az ötéves háborúban Elsweyr Nyugat-Valenvadonban is terjeszkedett. A Birodalmi bálványkép vége felé volt egy kísérlet a terület visszaszerzésére, de a khajiit telepesek nem engedelmeskedtek, és ez így elbukott, többször pedig nem próbálkoztak. Bár északon, Leyawiin birodalmi város közelében vesztettek is földet, a Tanács és a manék közötti megállapodás részeként. Illetve a Senchal, egy egykori nyomorváros gyönyörű part menti hellyé vált, a gazdaság növekedésének bizonyítékaként.

Nevezetes helyek[szerkesztés]

Korintosz
Elsweyr központi részén lévő város
Dűne
Északnyugat-Elsweyrben lévő város, közel a valenvadoni határhoz
Gigászcsarnok
A titkos komplexum, ami a Numidiumnak adott otthont felújításának és aktiválásának idején
Érctető
Észak-Elsweyrben lévő város, Folyamvártól délre, az orkok a városa
Rimmen
Északkelet-Elsweyrben található város, közel Cyrodiil határához
Folyamvár
Észak-Elsweyr városa, közel a cyrodiili határhoz
Senchal
Nyomorváros, ami gyönyörűvé változott; Elsweyr délkeleti kinyúlásának északi partjain fekszik
Torval
Délnyugat-Elsweyrben található város, közel a valenvadoni határhoz
Az Elder Scrolls helységei
Tamriel: Cyrodiil | Égkoszorú | Elsweyr | Feketemocsár | Morrowind | Nyár-sziget | Pörölyföld | Sziklaföld | Valenvadon
Egyéb kontinensek: Akavir | Aldmeris | Atmora | Pyandonea | Thras | Yokuda
Világok: Mundus | Nirn | Oblivion