Draugr

Innen: Elder Scrolls Lapok

A Draugrok egyfajta ősi északi halottak, akiket Égkoszorúban és Solstheimben lehet fellelni.

Több egykori emberi képességeiket megtartják, így igen változatosak személyiségükben, akárcsak az élő emberek. Néhány draugr csatabárddal, míg mások a távolságot tartva íjjal és nyíllal, megint mások, akik nagyon jártasak, varázslattal, vagy néha magas szintű elementálokkal támadnak a betolakodókra. Sárkány nyelven beszélnek, és képesek használni a Thu'umot.

Az Égkoszorúban található draugr fajta az ősi északiak sírdombjaiban lakoznak, és általában a Sárkány kultusszal társítják össze őket. Az életben többen követtek egy-egy Sárkánypapot (bár néhányat nemes személyeket vagy kincseket őrizve is fel lehet lelni). Amikor a pap meghalt, a követőit élőholttá tették és vele együtt eltemették. A követők utána felváltva felkeltek pihenőhelyeikről, hogy imádatukat adják a pap szarkofágjánál, és hogy megvédjék a sírdombjukat a nemkívánatos betolakodóktól. Utána visszatértek sírjaikhoz, és regenerálták az életerejüket, miközben aludtak. Úgy feltételezik, hogy ezeket az élőhalott követőket nem lehetett megkülönböztetni az élőktől, míg újak voltak a sírdombok. Az idő múlásával a követők testei elkezdtek rohadni az északi balzsamozási módszerek ellenére, és Égkoszorú modern draugrjai lettek. A helyi északiak tévesen azt hiszik, hogy a draugrokat élőholtsággal átkozták meg, mert a sárkányokat szolgálták. Bantien Bernadett, a Télvári Akadémiáról sok kutatást végzett a draugrok természetével kapcsolatban.

A Solstheim szigetén található fajta különbözik a szárazföldi testvérétől. Egykor ők is egy törzs voltak, mint a skaalok. Csapdába esve, és éhesen a szigeten, a saját halottaik húsán lakomáztak. A Mindenek Teremtője szemében ez bűn volt a természet ellen, így megátkozta őket hogy a végtelenségig élőholtként járják a szigetet, még több emberi hús után keresve, amit elfogyaszthatnak. Ezeket a draugrokat a sziget sírdombjaiban lehet megtalálni, amint húst keresnek, dühösen megtámadva és felfalva a betolakodókat. A sírkátránynak nevezett alapanyagot lehet kivonni a legyőzött draugrokból, amit az alkímiában tudunk felhasználni. A férfi skaal harcosok néha draugrokat ölnek a beavatási szertartáson.

Aesliip draugr nagyúr egyszer egy skaal mágus volt, akit száműztek amiért belemélyedt a nekromanciába. Egy nekromantikus rituálé során átváltoztatta magát egy draugrá, hogy így örökké meg tudja védeni a szigetet egy csoport fagyelementáltól, akik el akarták azt foglalni. Visszaszerezte a kommunikáció képességét. 3E 427-ben szembeszállt Nerevarinével, bár a beszámolók eltérőek, hogy hogyan talált a végzetére.

Képek[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]