Törött gyémántok - egy császárnő emlékére

Innen: Elder Scrolls Lapok

A mai nap, Fagyhullás havának 23. napja Tamriel világában is jeles emléknap. A hagyomány szerint a Harmadkor 121. évében e napon ölték meg völgyfoki börtönében az alig 17 esztendős II. Kintyra császárnőt unokabátyja, a későbbi III. Uriel császár parancsára. Az eseményt többen úgy értékelték, mint a Septim vér eltűnését a császári családból. Völgyfokon a "Törött gyémántok napja" néven emlékeznek e szomorú eseményre, hagyományosan csendes imádságban kérve bölcsességet és jóakaratot Tamriel császári családja részére.

Az eseményről, mely a híres Vörös gyémánt háborúja kirobbanásához vezetett a következőket olvashatjuk A birodalom rövid történetének első kötetében:

"Antiochus lányának, és örökösének, II. Kintyrának a története az egyik legszomorúbb a birodalom történelmében. Első unokabátyja, Uriel, aki Potemának, Magányvára királynőjének fia volt, megvádolta azzal, hogy ő csak egy fattyú, utalván ezzel a Birodalmi Város szégyenletes hanyatlására, apja uralkodásának idején. Mikor kiderült, hogy a vádakkal semmit nem ér el, Uriel más taktikát választott. Megvásárolta Sziklaföld, Égkoszorú, és Morrowind elégedetlen királyainak támogatását, és Potema királynő segítségével három támadást szervezett a Septim birodalom ellen."

"Az első támadásra - a Pörölyföldet és Sziklaföldet elválasztó - Iliac-öbölnél került sor. Kintyra testőreit és közvetlen szolgáit mind lemészárolták, a császárnőt pedig foglyul ejtették. Két éven át a birodalom egyik börtönében szenvedett valahol Völgyfokon vagy Glenmorilban, míg meg nem gyilkolták rejtélyes körülmények közt."

Ha bővebben is érdekel e rendkívüli időszak történelme, melyben a császári család egyik női tagja, az Égkoszorú-beli Magányvára királynőjének akarata irányította az eseményeket, akkor lapozd fel A Farkaskirálynő életrajza c. könyvet, vagy mélyedj el A Farkaskirálynő című könyvsorozatunkban. Mindkettő igencsak tartalmas és szórakoztató kikapcsolódást ígér.
Kellemes olvasgatást!